Situație CRITICĂ în România. Pacienți dependenți de primirea unui organ

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, profesor doctor Horaţiu Suciu, a declarat, joi, că în România există o reticenţă mare pentru acordul pentru donarea de organe, că acordul prezumat ar produce o creştere a numărului de donatori, menţionând că nu crede însă că societatea e pregătită în acest sens.

"Există o reticenţă mare pentru acordul pentru donarea de organe, nu există probabil o preocupare suficientă pentru identificarea donatorilor. Pentru că sunt convins că, de exemplu, într-un centru medical cum este Bucureşti, care este cel mai mare centru medical din ţară, să nu se identifice niciun donator de un an, cel puţin noi nu am fost solicitaţi. Sunt centre multe în ţară unde nu sunt identificaţi donorii, aceasta fiind una dintre cauzele care nu permit creşterea activităţii de donare din România. Sunt multe verigi care trebuie puse cap la cap pentru că acest lanţ al vieţii să funcţioneze. Sunt lucruri organizatorice care ţin de medici, de conducerile spitalelor sau de Ministerul Sănătăţii. (...) Acordul prezumat ar produce o creştere cu siguranţă a numărului de donatori, dar nu ştiu dacă noi, ca societate, suntem pregătiţi", a arătat dr. Horaţiu Suciu, într-o conferinţă de presă.

Record de transplanturi

Potrivit doctorului, în anul 2016 s-a înregistrat vârful activităţii de donare şi transplant de organe la nivel naţional, ocazie cu care la IUBCvT Târgu Mureş, singurul centru din România unde se mai face transplant de cord, s-a realizat un record de 11 transplanturi.

Dr. Suciu a precizat că, pe fondul lipsei donatorilor, în acest an au avut loc doar cinci transplanturi de cord în România, în condiţiile în care pe lista de aşteptare sunt circa 100 de pacienţi, dintre care 30 de pacienţi cu indicaţie de transplant de urgenţă.

"Avem cam ce ne trebuie, dar nu suntem bine organizaţi. (...) Chiar şi în ţările în care există acordul prezumat nu se prelevează organele fără acordul familiei, dar există o acoperire legislativă. Acordul prezumat ar da un impuls mare, dar sunt convins că pentru un lucru care nu merge bine nu există doar o singură cauză. (...) Pacienţii sunt cam 30 pe lista de urgenţă, avem o listă mai largă de 70 pacienţi. Dar şi acest număr nu este unul real. Pacienţii care au nevoie de transplant în ţară sunt mult mai mulţi", a susţinut dr. Horaţiu Suciu.

Al cincilea transplant de cord din România

Tot joi, profesor doctor Horaţiu Suciu a anunţat efectuarea celui de-al cincilea transplant de cord din România, număr pe care îl consideră insuficient raportat la populaţia ţării, în condiţiile în care Ungaria a efectuat 60 de transplanturi de la începutul anului.

"Am efectuat un nou transplant cardiac. (...) Cordul a fost prelevat de la Spitalul Judeţean Baia Mare, a fost vorba despre un donator aflat în moarte cerebrală, în urma unui traumatism cranio-cerebral, un tânăr în vârstă de 21 de ani. Au fost prelevate cordul, rinichii, plămânii şi ficatul, care au luat drumul celorlalte centre implicate în activitatea de transplant din România. Cordul a venit cu un elicopter SMURD la Târgu Mureş. Receptorul este un tânăr de 36 de ani, din Piatra Neamţ, pacient aflat în evidenţa noastră, de aproximativ un an pe lista de aşteptare cu un diagnostic care nu îi permitea supravieţuirea pentru mult timp", a declarat Horaţiu Suciu.

Pacientul este, potrivit medicului, un tânăr cu insuficienţă cardiacă în stadiu ireductibil, neresponsabil la tratament medicamentos, decompensat şi aflat la limita resurselor biologice.

"Din fericire a venit acest transplant, acest cord, ca o salvare pentru el şi ne bucurăm că am efectuat în acest an al cincilea transplant din Târgu Mureş şi, bineînţeles, din România. (...) Un centru e foarte puţin pentru o ţară atât de mare. Ungaria are o creştere foarte mare în acest an, acolo este un singur centru de transplant, la Budapesta, dar au efectuat în acest an 60 de transplanturi cardiace. Noi l-am făcut pe al cincilea, ei au făcut 60", a declarat dr. Horaţiu Suciu.

Potrivit doctorului, faptul că Ungaria a ajuns la efectuarea de 60 de transplanturi de cord în acest an nu este întâmplător, întrucât în această ţară există o politică în acest sens, dar şi susţinere financiară. Medicul precizează că aceste lucruri sunt, în România, foarte greu de făcut.

În privinţa stării pacientului, dr. Suciu a spus că echipa care a efectuat transplantul este foarte mulţumită de evoluţia clinică a sa, care este la terapie intensivă, este deja extubat şi are o stare bună.

Gestul familiei donatorului, aprecieri maxime 

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IUBCvT Târgu Mureş a ţinut să îşi exprime aprecierea faţă de gestul familiei pacientului donator, care a fost de acord cu prelevarea de organe.

"Doresc să subliniez aprecierea noastră, a celor care suntem implicaţi în activitatea de transplant, aprecierea noastră pentru gestul nobil al familiilor care sunt într-o astfel de situaţie de a pierde pe cineva drag şi au tăria, care nu e ceva uşor, să doneze pentru a salva alte vieţi. Sperăm că acest lucru să fie încă un impuls pentru activitatea de transplant, pentru donare, pentru acceptarea donării, pentru că, chiar dacă ne bucurăm cu astfel de ocazii, din păcate sunt intervenţii care se fac în număr prea mic în România. Activitatea de donare este foarte slabă cantitativ şi la o populaţie ca România aceste intervenţii ar trebui să fie mult mai multe, pentru că sunt foarte mulţi pacienţii care sunt dependenţi de primirea unui organ", a susţinut dr. Horaţiu Suciu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel