Somnolență după consumul de dulciuri, care sunt cauzele
Dacă adormiți frecvent după consumul de alimente, poate fi un semn că aveți hipoglicemie sau zahăr scăzut în sânge. Hipoglicemia nu este o boală, ci de obicei un simptom al unei alte probleme de...
Majoritatea oamenilor înțeleg că prea mult zahăr le este rău. Cu toate acestea, multe tipuri de alimente conțin adaos de zahăr, în special alimente procesate și băuturi. Chiar dacă încercați să vă limitați aportul zilnic de zahăr, puteți ajunge să obțineți mai mult decât cantitatea recomandată, în funcție de ceea ce mâncați, potrivit MayoClinic.com. Când consumați o cantitate mare de zahăr, s-ar putea să simțiți o creștere instantanee de energie, dar creșterea este trecătoare și de obicei este urmată deo perioadă de somnolență HealthGuidance.org explică faptul că nivelul de zahăr din sânge crește rapid, dar organismul reacționează automat la niveluri ridicate de zahăr, eliberând insulina din pancreas. Aceasta duce la o scădere bruscă a glicemiei, ceea ce vă poate lăsa să vă simțiți foarte letargic și somnolent. De asemenea, este posibil să râvniți la dulciuri în timp ce corpul încearcă din nou să-și recapete echilibrul nivelului de zahăr din sânge, notează Livestrong.
Diabet
Dacă sunteți diabetic, puteți experimenta somnolență după ce mâncați dulciuri, dacă sunteți pe medicamente, cum ar fi insulina. Medicul vă poate spune dacă ar trebui sau nu să mâncați dulciuri și cum puteți reduce riscul de hipoglicemie cauzat de medicamente. O dietă structurată și un program de exerciții fizice vă pot ajuta să reglați nivelul glicemiei dacă sunteți diabetic. Alte modificări ale stilului de viață, cum ar fi reducerea consumului de alcool, pot ajuta, de asemenea, la reglarea glicemiei.
hipoglicemia
Puteți experimenta hipoglicemie fără să aveți diabet și puteți observa în special simptome precum somnolență după consumul alimentelor simple pe bază de carbohidrați, precum bomboane sau prăjituri. Unii oameni au probleme cu nivelul de zahăr din sânge, în faptul că insulina care apare în mod natural, eliberată în organism după ce a consumat dulciuri provoacă brusc o scădere foarte scăzută a glicemiei, ceea ce provoacă simptome precum oboseală, agitație, amețeli, nervozitate, transpirație și confuzie. Pot apărea două tipuri de hipoglicemie - hipoglicemie reactivă, care se întâmplă la câteva ore după masă și hipoglicemie de post, care este legată de alte probleme de sănătate sau necunoscute, care pot apărea, potrivit datelor National Clearinghouse Information Clearinghouse.
Ingrijire medicală
Dacă observați că sunteți obosit după ce ați consumat anumite alimente, vorbiți cu medicul și testați-vă nivelului glicemiei. Este important să găsiți cauza principală a problemelor de zahăr din sânge. Cauzele hipoglicemiei sunt variate și pot include consumul excesiv de alcool, tumori și deficiențe endocrine, potrivit MayoClinic.com.
-
-
Porţii mai mici în unele restaurante pentru clienţii care iau Ozempic23.12.2025, 20:59
-
-
-
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Crezi că berea fără gluten e sigură? Studiul care dă peste cap tot ce știai
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Alimentele „interzise” care ar putea proteja creierul: ce arată un studiu pe 25 de ani
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Cum scap de pofta de dulce
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
