Somnolență după consumul de dulciuri, care sunt cauzele

Dacă adormiți frecvent după consumul de alimente, poate fi un semn că aveți hipoglicemie sau zahăr scăzut în sânge. Hipoglicemia nu este o boală, ci de obicei un simptom al unei alte probleme de...
Majoritatea oamenilor înțeleg că prea mult zahăr le este rău. Cu toate acestea, multe tipuri de alimente conțin adaos de zahăr, în special alimente procesate și băuturi. Chiar dacă încercați să vă limitați aportul zilnic de zahăr, puteți ajunge să obțineți mai mult decât cantitatea recomandată, în funcție de ceea ce mâncați, potrivit MayoClinic.com. Când consumați o cantitate mare de zahăr, s-ar putea să simțiți o creștere instantanee de energie, dar creșterea este trecătoare și de obicei este urmată deo perioadă de somnolență HealthGuidance.org explică faptul că nivelul de zahăr din sânge crește rapid, dar organismul reacționează automat la niveluri ridicate de zahăr, eliberând insulina din pancreas. Aceasta duce la o scădere bruscă a glicemiei, ceea ce vă poate lăsa să vă simțiți foarte letargic și somnolent. De asemenea, este posibil să râvniți la dulciuri în timp ce corpul încearcă din nou să-și recapete echilibrul nivelului de zahăr din sânge, notează Livestrong.
Diabet
Dacă sunteți diabetic, puteți experimenta somnolență după ce mâncați dulciuri, dacă sunteți pe medicamente, cum ar fi insulina. Medicul vă poate spune dacă ar trebui sau nu să mâncați dulciuri și cum puteți reduce riscul de hipoglicemie cauzat de medicamente. O dietă structurată și un program de exerciții fizice vă pot ajuta să reglați nivelul glicemiei dacă sunteți diabetic. Alte modificări ale stilului de viață, cum ar fi reducerea consumului de alcool, pot ajuta, de asemenea, la reglarea glicemiei.
hipoglicemia
Puteți experimenta hipoglicemie fără să aveți diabet și puteți observa în special simptome precum somnolență după consumul alimentelor simple pe bază de carbohidrați, precum bomboane sau prăjituri. Unii oameni au probleme cu nivelul de zahăr din sânge, în faptul că insulina care apare în mod natural, eliberată în organism după ce a consumat dulciuri provoacă brusc o scădere foarte scăzută a glicemiei, ceea ce provoacă simptome precum oboseală, agitație, amețeli, nervozitate, transpirație și confuzie. Pot apărea două tipuri de hipoglicemie - hipoglicemie reactivă, care se întâmplă la câteva ore după masă și hipoglicemie de post, care este legată de alte probleme de sănătate sau necunoscute, care pot apărea, potrivit datelor National Clearinghouse Information Clearinghouse.
Ingrijire medicală
Dacă observați că sunteți obosit după ce ați consumat anumite alimente, vorbiți cu medicul și testați-vă nivelului glicemiei. Este important să găsiți cauza principală a problemelor de zahăr din sânge. Cauzele hipoglicemiei sunt variate și pot include consumul excesiv de alcool, tumori și deficiențe endocrine, potrivit MayoClinic.com.
-
-
Lege nouă în sănătate. Nicușor Dan, explicații22.10.2025, 13:17
-
Alexandru Rogobete, anunț pentru pacienți22.10.2025, 13:03
-
Ce trebuie să știi dacă ai burtă. Medicii, semnal de alarmă22.10.2025, 11:30
-
Ce trebuie să știi dacă nu mai iei vitamine. Medicii, avertisment22.10.2025, 09:56
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.