Somon afumat infestat cu Listeria, la Auchan. Boala cumplită dată de bacterie

Dana Lascu |
Data publicării:
Auchan retrage de pe piață încă un lot de somon afumat infestat cu Listeria
Auchan retrage de pe piață încă un lot de somon afumat infestat cu Listeria

La fix o săptămână după ce retrăsese șase loturi de zahăr brun, Auchan a anunțat, pe site-ul ANSVSA, că recheamă voluntar un lot de file de somon afumat care, la analize, în unele probe ar ieșit că este infestat cu Listeria monocitogenes. Dr. Tudor Ciuhodaru spune că boala dată de această bacterie este periculoasă și ne explică cum să ne ferim de ea.

„În urma unui control intern, compania Auchan recheamă articolul urmator: Pouce File de somon afumat 100g, cod EAN : 5949084000153, produs în 16.01.2019, exp 01.03.2019. În urma analizelor efectuate la 2 eșantioane din cele 5 analizate s-a detectat Listeria monocitogenes. Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt invitate să nu le mai consume și să se întoarcă cu ele la magazin, unde li se va rambursa integral suma", a arată în anunțul postat de Auchan pe site-ul ANSVSA.

„Atenție mărită la toate produsele congelate din supermarket. Mai ales dacă sunteți însărcinată. E alertă de listerioză. Boala a provocat deja 9 decese, iar alte 47 au fost infectate. Mai multe produse comercializate în supermarket au fost depistate cu probleme! România a mai fost notificată privind prezența produselor congelate suspectate de a fi contaminate cu Listeria monocytogenes", atrage atenția conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru. El a alcătuir un ghid cu informații pe care e bine să le știm cu toții despre bacteria periculoasă și boala pe care produce. Iată care sunt acestea:

Ce trebuie să știți:

- Listeria este o bacterie rezistentă la refrigerare (2-8ºC ) ce se poate dezvolta în multe alimente.

- Poate intra cu ușurință în lanțul nostru alimentar mai ales că sursele de Listeria includ omul, majoritatea animalelor, solul, vegetația și canalizările.
Poate duce la deces

- Gravidele au cel mai mare risc de infecție (de 20 de ori mai mare decât ceilalți adulți, 1 din 3 cazuri de infecție apar la viitoarele mămici), iar bacteria traversează placenta și ajunge la făt ducând la numeroase complicații ale sarcinii.

- La adulți infecția poate fi cu ușurință trecută cu vederea sau neglijată întrucât simptomele sunt minore sau ușoare (asemănătoare gripei, digestive sau infecții de tract urinar), dar

- În sarcină poate provoca avort, naștere prematură, greutate mica la naștere și numeroase complicații (respiratorii, neurologice, orbire, retard) mergând până la deces.

- Pacienții cu imunitate scăzută precum cu cu afecțiuni oncologice, cei cu transplant sau corticoterapie pot dezvolta complicații serioase neurologice sau pulmonare: meningită, encefalită sau pneumonie.

Suspiciunea diagnosticului la gravide e legată de apariția febrei, durerilor de cap însoțite de mialgii, artralgii, dureri lombare (mai ales în semestrul al treilea). Diagnosticul de certitudine al infecțiilor listeriene se bazează pe izolarea germenului în cultura din sânge, lichid amniotic și LCR.

Rețineți:

- Căldura distuge bacteria, refrigerarea nu!

- Se poate dezvolta în mâncarea din frigider.

- Există teste diagnostic (bine de făcut înainte de sarcină)

- Poate fi tratată prin admnistrarea de antibiotice, spune dr. Tudor Ciuhodaru.

Pentru a reduce riscul de infecție:

- Evitați alimentele gata preparate reci.

- Atenție la alimentele cu risc carnea insuficient gătită, salatele preambalate și înghețata depozitată/ transportată necorespunzător(„nu foarte înghețată").

- Respectați regulile de igienă individuală (Spălatul corect pe mâini este esențial)

- Gătiți bine orice preparat.

- Dacă utilizați cuptorul cu microunde asigurați-vă că mâncarea este complet încălzită (inclusiv în centrul farfuriei).

- Depozitați separat în frigider alimentele gătite de cele negătite/crude astfel încât să nu vină în contact unele cu altele.

- Niciodată NU consumați alimente la care aveți dubii privind prepararea, conservarea sau valabilitatea, punctează conf.univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel