Sorina Pintea: România are nevoie de 144 de aparate de radioterapie

Adisa Codruț |
Data publicării:
Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătății. Foto: DC Medical
Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătății. Foto: DC Medical

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a anunțat că în luna noiembrie vor fi achiziționate 10 aparate de radioterapie, urmând ca anul viitor să mai fie achiziționate 10. În spitale, însă, necesarul e de 144 de astfel de aparate. 

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că este nevoie de 144 de aparate de radioterapie, în spitalele din România. În prezent, doar 32 sunt funcționale, potrivit agerpres.ro.

Potrivit ministrului, în luna noiembrie vor fi achiziţionate 10 aparate de radioterapie, urmând ca anul viitor să mai fie cumpărate alte zece, printr-un program al Băncii Mondiale.

"România are nevoie de 144 de aparate de radioterapie. Avem în acest moment 32 funcţionale. (...) Tratamentul pacientului bolnav de cancer este un tratament complex şi presupune tratament multimodal, aşa cum spun medicii. Asta înseamnă chimioterapie, radioterapie. (...) Din păcate, foarte mulţi pacienţi au nevoie de această procedură. (...) Începând cu luna noiembrie, vor mai fi achiziţionate zece aparate care vor fi montate în diverse locuri din ţară, prin programul Băncii Mondiale, iar anul viitor încă zece aparate, toate acestea vor fi instalate în spitalele publice", a spus Pintea.

Referindu-se la citostatice, Pintea a precizat că două dintre cele 12 medicamente de acest fel cu risc de discontinuitate au intrat miercuri în ţară.

La rândul său, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat că recent a fost achiziţionat la Spitalul Colţea un aparatul de înaltă performanţă - un accelerator liniar pentru radioterapie - de aproape 1,5 milioane de euro, care va putea fi folosit la începutul lunii noiembrie, după ce va primi avizul DSP şi CNCAN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel