Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, aplicație pentru gestionarea paturilor

Dana Lascu |
Data publicării:
Aplicație
Aplicație
  • Aplicație

Spitalul pentru Copii Grigore Alexandrescu din București a implementat o aplicație prin care vor fi gestionate paturile, astfel încât cadrele medicale să știe în timp real câte locuri au libere și pe ce secție.

Noua aplicație implementată la Spitalul pentru Copii Grigore Alexandrescu din București face trecerea de la un sistem clasic de gestionare a paturilor, care presupunea multe apeluri telefonice date între secții la anumite ore, la un sistem digital care folosește o tabletă pe fiecare secție și permite transmiterea în timp real a numărului de paturi libere.

Știu în timp real câte paturi libere sunt și la ce secție

Aplicația se numește MediWeb și a făcut posibilă și gestionarea informatică a pacienților din Ambulatoriul de Ortopedie și Chirurgie al spitalului, dezvoltată cu sprijinul lui Alexandru Herdea, medic rezident pe secția de Ortopedie pediatrică.

Știți foarte bine că este o problemă de interes național cum sunt gestionate paturile libere, în special în spitalele de urgență. Noi raportăm în fiecare zi către structurile de urgență ale Ministerului Sănătății disponibilitatea reală a paturilor libere pentru a putea gestiona cazurile de urgență care apar în sfera pediatriei. Mai sunt și alte spitale care au un sistem informatic de gestionare a paturilor libere, dar pot spune că este singurul spital care are un sistem propriu de gestionare a acestor paturi și care trebuie să țină seama de peste 20 de secții și compartimente, cât are acest spital, în care sunt consultați anual peste 60.000 de copii și internați peste 20.000. Cu ajutorul acestui program, știm în timp real care este repartiția pacienților pe paturi, pe secții, compartimente, putând în acest fel să gestionăm în primul rând urgențele", a explicat, într-o conferință de presă, conf.dr. Alexandru Ulici, doctor în Științe Medicale, managerul spitalului.

El a arătat că noua mini-platformă informatică este compatibilă cu platforma de bază a spitalului, care asigură și comunicarea cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Scopul acestei mini-platforme este să se îmbunătățească în permanență și să ajungem la digitalizarea completă a informațiilor pacientului, astfel încât să putem avea în final registru digital al pacientului și, nu în ultimul rând, să putem calcula și estima costurile efective pe patul de spital. În momentul acesta, putem calcula costuri medii, putem face predicții pe afecțiuni. Nu putem face încă o predicție pe patul de bolnav, să vedem care pat este eficient, cum putem să facem să fie mai eficient un pat, care este secția care necesită o suplimentare de paturi, care este secția care nu are o adresabilitate suficient de mare și care trebuie îmbunătățită. Până acum, raportarea paturilor se făcea doar telefonic. Nu puteai să știi în timp real care este situația și nu puteai ști exact ce saloane sunt blocate și de câtă vreme este blocat un salon și pentru cam câtă vreme estimezi că va fi bloca", a explicat Ulici.

Au instruit cadrele medicale ca să lucreze cu aplicația

Asistenta șefă Valentina Enache, care a prezentat aplicație, a arătat că „în spital s-a efectuat un instructaj al cadrelor medicale cu privire la implementarea acestui sistem. Sistemul are o interfaţă prietenoasă, este uşor de folosit pentru că nu necesită cunoştinţe avansate de IT".

Șeful secției de Ortopedie, dt. Ioan Fodor, a explicat că, prin noua aplicație, raportarea numărului de paturi libere se face în timp real. În plus, se știe ce se întâmplă cu pacienții, adică externarea și internarea lor.

Asistentele bifează pe tabletă un pat în minus sau plus, fără să mai fie nevoite să se ducă să întrebe sau să dea telefon. Este foarte important și pentru transferurile care se fac la noi. (...) Se poate vedea foarte simplu. Unde sunt multe urgențe, este foarte greu să gestionezi prin telefon, să stai de vorbă”, a arătat Fodor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel