Spondiloza cervicală, de la amețeli la picat din picioare. Atenție cum cobori din pat. Medic, totul despre SIMPTOME și ciocurile pe coloană

Monika Baciu |
Data publicării:
spondiloza cervicala - FOTO: Pexels@SHVETS production
spondiloza cervicala - FOTO: Pexels@SHVETS production

Spondiloza cervicală este o afecțiune a coloanei vertebrale. Află totul despre simptome, tratament și la ce să ai mare grijă.

Spondiloza cervicală este foarte frecventă și se agravează odată cu vârsta. Mai mult de 85 la sută dintre persoanele cu vârsta peste 60 de ani sunt afectate de spondiloza cervicală. Cei mai mulți oameni nu au niciun simptom, însă când apar simptome, tratamentele nechirurgicale sunt adesea eficiente.

Medicul kinetoterapeut Adrian Sora explică pe blogul său ce trebuie să facă persoanele care suferă de spondiloză cervicală.

Gimnastica medicală esențială în spondiloza cervicală

Pentru ca aceste crize să fie cât mai rare, este obligatorie practicarea constantă a gimnasticii medicale.

”Asta înseamnă ca pacientul să facă zi de zi exerciţiile învăţate la curele de kinetoterapie. Atenţie: chiar dacă amorţelile în mâini, ameţelile şi starea de slăbiciune dispar după curele de fizio şi kinetoterapie, nu trebuie să renunţaţi la gimnastica medicală!

Simptomele neplăcute reapar fie în legătură cu modificările meteorologice, fie după eforturi prelungite sau din cauza unor poziţii şi mişcări vicioase, fie din cauza unei expuneri la frig sau la curent. Apariţia osteofitelor (n.r. – ciocuri pe coloană) este în legătură cu procesul de degradare a coloanei vertebrale.

Având o anumită rezistenţă, coloana se degradează mai repede atunci când este „folosită necorespunzător. Ce înseamnă aceasta? În primul rând, coloana lucrează în încărcare – susţine capul, braţele, ceea ce ducem sau ridicăm cu braţele.

La aceste greutăţi, pe care trebuie să le susţină, se adaugă mişcările permanente în care angajăm coloana – toate mişcările, gesturile profesionale, gesturile de zi cu zi se realizează cu aceste angajări ale coloanei.

Dacă la aceste mişcări realizate incorect se adaugă poziţiii vicioase de stat pe scaun, la birou sau la volan degradarea coloanei este mai rapidă” mai notează medicul.

Vezi și: Cum alegi corect ochelarii de soare și ce culoare trebuie să aibă lentilele. Hayfa Masri, despre bolile ochilor VARA: Purtarea e obligatorie, nu un MOFT, nu un accesoriu

Una din cauzele care duc la apariția spondilozei cervicale este legată de faptul că nu știm principiile elementare de ortopedie.

”Din păcate nu suntem învăţaţi de mici cum să ne ridicăm corect din pat, cum să stăm corect pe scaun, cum să facem gestualitate corectă în timpul programului profesional.

Toată această utilizare intensivă şi de multe ori incorectă consumă structurile articulare care se degradează. Şi această degradare face să apară la marginea osului acele producţii numite osteofite.

Concomitent se degradează şi cartilagiul care acoperă osul articular. Pe zi ce trece, cartilagiul îşi pierde proprietăţile lui de lubrefiere şi de facilitare a mişcării, ceea ce duce la degradarea întregii articulaţii. 

Spondiloza este o afecţiune degenerativă a coloanei „distribuită“ pe întreaga coloană, de sus până jos. Mai des apare însă în regiunea lombară (n.r. – în zona şalelor) şi în regiunea cervicală (n.r. – zona gâtului). Cea care poate fi cauza ameţelilor, vertijului este spondiloza cervicală”, mai notează medicul.

Vezi și: Efectele secundare post-COVID. Insomnia și tulburările menstruale se află printre ele

Spondiloza cervicală dureroasă

Spondiloza cervicală poate deveni chiar dureroasă. Atunci când nu mai au efect exercițiile medicale se pot administra și medicamente specifice sau alte terapii medicale.

”De exemplu, când apar dureri se pot administra pentru o perioadă antiinflamatoare, antalgice, decontracturante. Ameţeala, vâjâielile în urechi, pot fi şi ele reduse prin administrarea unor medicamente pentru o perioadă limitată de timp.

De asemenea, procedeele fizioterapeutice remit simptomele zgomotoase, ameţelile şi durerile în interval de câteva săptămâni. Procedeele de fizioterapie vor urmări decontractarea musculaturii cervicale prin ionizări, curenţi dinamici, împachetări cu parafină, masaj.

Şi laseroterapia este indicată, durerea, inflamaţia având un foarte bun răspuns la terapia laser. De altfel, întreg aparatul locomotor răspunde foarte bine la tot ce înseamnă fizioterapie.

Dar, atenţie, fizioterapia nu are valoare profilactică. Ajută în etapele acute, când simptomele sunt zgomotoase şi aduc pacientul la medic.

Însă, pentru ca să nu reapară sau pentru ca aceste crize să fie cât mai rare este obligatorie practicarea constantă a gimnasticii medicale.

Bineînţeles, kinetoterapia se recomandă şi în fazele acute. Dar, dacă după fizioterapie şi gimnastică s-au estompat simptomele – ameţeli, dureri, vertij etc. – asta nu înseamnă „să ne culcăm pe o ureche“.

Gimnastica este obligatoriu să fie efectuată în continuare. Şi asta înseamnă că trebuie practicată constant”, mai notează medicul.

Vezi și: Cheagurile de sânge, mai frecvente la femei. Medic: Pot duce la un atac de cord, accident vascular cerebral și alte afecțiuni

Spondiloza cervicală, de la ameţeli şi până la căderi din picioare

Spondiloza este forma de reumatism degenerativ produsă de uzura discurilor intervertebrale, însoţită de reacţii de reparare la nivelul corpilor vertebrali.

”Osteofitul este termenul ştiinţific pentru termenul popular cioc pe coloană. Această expresie foarte plastică exprimă însă adevărul – pe radiografie toate aceste producţii osoase, legate de procesul de degenerare, de uzură a coloanei vertebrale, arată ca nişte ciocuri.

Pot fi mai mari, mai mici şi uneori chiar foarte mari – peste un centimetru. Osteofitul este un proces de reparaţie osoasă care apare în jurul discurilor sau cartilajelor şi nu stă întotdeauna la baza suferinţei dureroase din spondiloză.

Suferinţa în spondiloza cervicală este provocată de degradarea cartilagiului articulaţiei şi de afectarea discurilor intrevertebrale; doar în cazuri foarte rare simptomele neplăcute pot fi cauzate de excrescenţele osteofitice.

Deseori pacienţii sunt speriaţi când află de existenţa acestor „ciocuri de papagal“. Însă, în urma discuţiilor, pacienţii realizează că simptomele neplăcute reapar fie în legătură cu modificările meteorologice, fie după eforturi prelungite sau din cauza unor poziţii şi mişcări vicioase, fie din cauza unei expuneri la frig sau la curent.

Din coloana cervicală (n.r. – zona gâtului) ies nervii pentru membrul superior, iar din coloana lombară (n.r. – zona şalelor) ies nervii pentru membrul inferior. În consecinţă, dacă este vorba de o spondiloză cervicală vor exista simptome în zona braţelor – vor apărea amorţeli şi furnicături în mâini, acestea fiind expresia suferinţei nervilor coloanei.

Când un nerv este iritat sau compresat, aşa cum se întâmplă în cazul acestor procese degenerative, apar amorţelile, furnicăturile, scăderea de forţă musculară”, mai notează medicul.

Vezi și: Aerul condiționat și bolile pe care le declanșează. Ce să faci când e cald, fără să-i dai drumul. Medic: Nu vă autodiagnosticați, nu vă autotratați

Simptomele spondilozei cervicale

Durerea are caracter mecanic şi apare în special la oboseală, la statul mult în picioare. Durerea şi disconfortul articular apar numai atunci când scade tonusul muscular şi apar poziţiile vicioase prin deplasări ale discului intervertebral.

”Ameţelile şi pierderea echilibrului (n.r. – unii bolnavi nu se pot ţine pe picioare) sunt simptomele care „sperie“ cel mai tare pacienţii cu spondiloză cervicală. De ce apar acestea? Artera care irigă partea posterioară a creierului are traiectul prin coloana cervicală.

Artera poate fi comprimată din cauza procesului de degenerare a coloanei şi atunci nu mai ajunge suficient sânge pentru a oxigena creierul. În consecinţă, apar ameţelile, vâjâiala în ureche, căderile din picioare.

Aceste simptome pot fi provocate sau accentuate de înclinarea sau rotirea bruscă a capului. De altfel, marea majoritate a bolnavilor cu spondiloză cervicală se adresează medicului când apar aceste probleme care îi sperie foarte tare”, mai explică kinetoterapeutul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel