Sporotricoza, boala gravă răspândită de pisici. Afectează pielea, ochii, plămânii sau oasele

Monika Baciu |
Data publicării:
sporotricoza - FOTO: Freepik@oksanalysk
sporotricoza - FOTO: Freepik@oksanalysk

Sporotricoza este o boală gravă răspândită de pisici. Care sunt simptomele.

Sporotricoza este un tip rar de infecție fungică care poate apărea atât la oameni, cât și la animale. Este o boală rară care provoacă bășici pe piele, aceasta fiind răspândită de pisici. Boala a fost depistată pentru prima dată în Marea Britanie.

Până acum, infecția rară transmisă de pisici nu fusese observată niciodată în afara Americii de Sud. Trei britanici au fost loviți de această ciupercă, suferind răni și ulcerații pe mâini, încheieturi și brațe.

Șefii guvernamentali din domeniul sănătății susțin că toți au contractat infecția fungică de la aceeași pisică, care fusese salvată din Brazilia - unde ciuperca este foarte răspândită.

Toți trei au fost testați pozitiv pentru sporotrichosis brasiliensis, doar un tip de ciupercă. O mamă, o fiică și un medic veterinar de sex masculin, niciunul dintre aceștia nefiind identificat, au fost zgâriați de aceeași pisică.

În ciuda faptului că au suferit tăieturi care i-au făcut să caute tratament medical, toți trei și-au revenit complet, notează Daily Mail.

Vezi și: Muzica, tratament pentru creier. Poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer. Ce melodii ar trebui să ascultăm

Sporotricoza, simptome

Simptomele încep cu leziuni sau răni lângă partea corpului expusă la ciupercă. Infecția, care este de obicei ușoară, poate afecta, de asemenea, ochii, plămânii și oasele și articulațiile. În cazuri rare, poate afecta sistemul nervos central.

Organizația Mondială a Sănătății spune că infecțiile fungice devin o "amenințare majoră" pentru sănătatea publică, deoarece schimbările climatice fac ca mediile să fie mai potrivite pentru ele.

Oamenii de știință de la UKHSA au documentat cazurile britanice în revista Medical Mycology Case Reports.

Mama în vârstă de 63 de ani, originară din sud-estul Braziliei, care locuia în Marea Britanie de trei ani, a fost unul dintre cazurile înregistrate.

Ea nu călătorise înapoi în Brazilia în acest timp. Ea și-a vizitat medicul de familie după ce a avut răni la mână timp de trei săptămâni și ganglioni limfatici umflați, în urma unei zgârieturi pe care a suferit-o în timp ce își hrănea pisica.

Fiica sa în vârstă de 30 de ani, de asemenea infectată, s-a mutat în Marea Britanie în același timp cu mama sa și, de asemenea, nu s-a mai întors de atunci în Brazilia.

Vezi și: 8 băuturi cu efecte laxative. Plăcute și disponibile la orice oră, au și rol hidratant

La fel ca și mama sa, fiica avea un ulcer pe degetul mijlociu care nu se vindeca din cauza unei zgârieturi provocate de pisică, timp de opt săptămâni. Ambele au fost trimise de către medicul de familie la clinica locală de boli infecțioase și au primit șase luni de itraconazol - un medicament utilizat pentru tratarea infecțiilor fungice.

Fiul de nouă ani al fiicei locuia, de asemenea, în aceeași casă, însă nu era infectat și nu fusese niciodată zgâriat sau mușcat de pisică. Cel de-al treilea caz raportat a fost cel al unui veterinar care fusese zgâriat de pisică în timp ce o examina la o consultație.

Patru săptămâni mai târziu, acesta a dezvoltat un ulcer pe degetul mijlociu și leziuni care i-au urmărit brațul. A fost supus unei biopsii care a confirmat sporothrix brasiliensis și i s-a prescris trei luni de itraconazol.

Oamenii de știință susțin că pisica probabil responsabilă pentru cazurile umane era un mascul cu părul lung de 9 ani, o pisică domestică cu părul lung, care fusese salvată de familie în sud-estul Braziliei. Aceștia l-au adus cu ei în Marea Britanie atunci când s-au mutat.

Niciun detaliu despre rasa pisicii nu a fost împărtășit în jurnal.

Vezi și: Ce face România pentru a elimina cancerele provocate de HPV. Rafila: Putem să compensăm vaccinurile. Creștem mult accesul pentru femei și băieți

Caz, raportat în 2020

Primul caz de STC în Marea Britanie, cauzat de o ciupercă diferită numită Sporothrix humicola, a fost raportat în 2020. Sporotricoza se transmite prin mușcătura sau zgârietura unei pisici infectate. Nu au fost înregistrate cazuri de transmitere de la om la om.

Primul simptom este, de obicei, o umflătură mică, roz, roșie sau purpurie, nedureroasă, care apare de obicei pe deget, mână sau braț, acolo unde ciuperca a pătruns prima dată printr-o ruptură în piele, cum ar fi o zgârietură sau o mușcătură.

Apoi se dezvoltă umflături deschise sau noduli, care încep să arate ca niște ulcere. Acestea se vindecă foarte greu. Rareori, o persoană infectată poate face pneumonie dacă sporii fungici au fost inhalați, provocând simptome precum dificultăți de respirație, tuse și febră.

Infecția se poate răspândi în alte părți ale corpului, inclusiv în oase și articulații și în sistemul nervos central și poate provoca dureri articulare, dureri de cap și convulsii. Acest lucru se numește sporotricoză diseminată.

Vezi și: A crezut că are nasul înfundat de la răceală, dar are cancer: Acum nu știm cât mai are de trăit. Tumoarea a crescut până când i-a ieșit pe nas, era ca un cârnat

Deoarece majoritatea cazurilor de sporotricoză implică doar pielea sau țesuturile de sub piele, CDC spune că aceasta este tratată de cele mai multe ori cu medicamente antifungice eliberate pe bază de rețetă timp de câteva luni.

În cazul în care infecția este severă și afectează alte părți ale corpului, se administrează medicamente intravenoase. Persoanele cu sporotricoză la nivelul plămânilor pot avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta țesutul afectat.

STC a fost recunoscută ca fiind o epidemie zoonotică (transmitere de la pisică la om) și o amenințare la adresa sănătății publice în Brazilia încă din anii 1990. De atunci, s-a răspândit în alte țări din America de Sud, precum Argentina și Paraguay. Pisica purtătoare a infecției fungice a murit între timp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel