8 băuturi cu efecte laxative. Plăcute și disponibile la orice oră, au și rol hidratant

Sonia Baciu |
Data publicării:
8 bauturi cu efecte laxative. FOTO: Freepik @volodymyr-t
8 bauturi cu efecte laxative. FOTO: Freepik @volodymyr-t

Care sunt cele opt băuturi ce ajută atât în menținerea unei bune hidratări, dar și în prevenirea constipației.

Tranzitul intestinal este un aspect important pentru sănătate, iar tulburările de tranzit pot să apară în urma unei diete dezechilibrate, a sedentarismului sau stresului și se manifestă prin faptul că scaunul nu mai este eliminat, stagnează în colon și intoxică organismul.

Astfel, pentru a evita constipația, are este un afect al tulburării tranzitului intestinal se recomandă adaptarea unei diete bogate în fibre, precum și o hidratare pe măsură.

Vezi și: Detoxifierea în post, beneficii pentru sănătate. Care sunt elementele necesare pentru a realiza o detoxifiere bună. Pleșea: Omul se simte rău pentru că nu elimină corect

8 băuturi cu impact asupra tranzitului intestinal

În privința lichidelor pe care le putem consuma, pentru a regla tranzitul intestinal și motilitatea gastrointestinală, adică eliminarea materiilor fecale, nutriționiștii au realizat o listă cu cele mai bune băuturi care vin în sprijinul rezolvării acestei situații.

Această listă include:

Apa

Este cunoscută importanța pe care o are apa pentru organism, iar de nivelul de apă depind sănătatea țesutului muscular, a organelor interne, precum și a sistemului osos.

Specialiștii și medicii recomandă consumul a 30-40 ml de apă/kg corp pentru a ne asigura nivelul optim de hidratare.

”În prima linie de apărare în ameliorarea constipației acute și cronice este hidratarea adecvată cu apă.

Constipația este rezultatul alimentelor digerate, care rămân blocate în intestine!

Uneori este doar o chestiune de a rămâne bine hidratat pentru a menține totul în mișcare prin intestin”, afirmă dieteticianul Melanie Marcus, citată de EatThis.

Apă cu lămâie

Această băutură este recomandată pentru evitarea constipației, iar studiile arată că acidul citric din lămâie se comportă ca un laxativ natural pentru unii oameni, dar fără a provoca diareea.

”Atunci când este consumat, sucul de lămâie atrage apa în tractul gastrointestinal, iar acest lucru poate stimula procesul de golire a intestinului”, spune Caroline Thomason.

2. -imagine fara descriere- (refreshing-drink-with-lemon-warm-water-with-slice-lemon-blue-napkin_34980600.jpg)

Apă cu lămâie. FOTO: Freepik @nadyaskobeleva

Apă cu chia

Un pahar de apă cu o o linguriță de semințe de chia și câteva picături de suc de lămâie pot face minuni în privința tranzitului intestinal. 

Conținutul de fibre insolubile din semințele de chia ajută la motilitatea gastrointestinală, având un efect laxativ.

Cafeaua

Cafeaua este cunoscută pentru cofeina ce o conține, iar a bea cafeaua dimineața poate să fie un factor declanșator pentru a te trimite la toaletă. Mai mult decât atât, studiile arată că inclusiv cafeaua decofeinizată poate să ajute în acest sens, stimulând reflexul gastrocolic.

Pentru unele persoane și numai mirosul de cafea poate să aibă acest efect.

Suc de fructe

Deși sucurile de fructe nu sunt recomandate, ca urmare a conținutului scăzut de fibre, element important în combaterea constipației, sucurile de pere, mere sau caise pot să asigure ameliorarea constipație.

”Sucul de mere are un raport destul de ridicat între fructoză și glucoză și un conținut de sorbitol, ceea ce poate ajuta la ameliorarea ușoară a constipației”, afirmă Ashley Kitchens.

Sucul de prune uscate

La fel ca și în cazul sucului de mere, și cel de prune are un conținut natural de sorbitol, ”un laxativ natural care poate provoca și gaze.

Consumul de suc de prune uscate a fost legat de rezultate digestive mai bune”, susține Lauren Manaker.

Într-un studiu publicat în American Journal of Gastroenterology, cercetătorii au constatat că ”prunele uscate au redus în mod semnificativ scaunele tari. Consumul de prune uscate a ameliorat, de asemenea, constipația, fără a modifica flatulența, diareea, scaunele moi sau nevoia urgentă de defecare”, notează sursa menționată.

Sucul de aloe vera

Această plantă are un conținut ridicat de antioxidanți și poate ajuta ajuta la grăbirea motilității intestinale, fapt ce îmbunătățește constipația.

”Este liniștitoare pentru intestin și ar putea reduce inflamația intestinală, ceea ce ar putea susține simptomele de balonare.

Există unele cercetări care sugerează că aloe vera acționează ca un laxativ”; spune Thomason, adăugând că ”FDA nu recunoaște acest lucru ca fiind o metodă sigură sau eficientă de stimulare a unei mișcări intestinale”.

Ceai negru sau verde cu ghimbir

Ceaiul natural, verde sau negru, conține compuși bioactivi, precum aminoacizi, cofeină sau flavonoizi, ceea ce face din cea această băutură, foarte răspândită la nivel global, una dintre cele mai sănătoase băuturi cu beneficii multiple pentru sănătate.

Dacă adăugați la ceașca de ceai și puțin ghimbir, veți obține o combinație foarte bună pentru tranzitul intestinal, ghimbirul ”setând” digestia, iar prin conținutul de vitamina C, ajută în combaterea constipației.

Vezi și: Concediu și indemnizație de maternitate în România. Ce trebuie să știi dacă devii mamă în 2023. Unde s-a luat decizia ca mamele să și muncească fără să piardă indemnizația

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel