Stomatologia, azi. Cum au evoluat tratamentele în ultimii ani EXCLUSIV

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Dr Diana Constantinescu și Dr Mihaela Chivu, explicații direct de pe scaunul de la dentist
Dr Diana Constantinescu și Dr Mihaela Chivu, explicații direct de pe scaunul de la dentist

Stomatologia de azi, evoluție, specializări și tratamente au fost subiectele dezbătute la Interviurile DC Medical, cu Dr. Mihaela Chivu și Dr. Diana Constantinescu. Emisiunea a fost transmisă simultan pe canalul de Youtube și pagina de Facebook ale DC Medical.

Stomatologia de azi aproape că nu mai seamnă cu ceea ce era în urmă cu 20, 30 de ani. Specializările din acest domeni s-au înmulțit, iar dacă în trecut, accentul se punea pe extracții și plombări, astăzi, accentul este pe conservarea în cât mai mare măsură a dintelui natural, prin proceduri minim invazive.

Dr Mihaela Chivu, coordonatorul Clinicii de stomatologie din cadrul Spitalului Clinic Sanador, medic specialist dentist, specializat în stomatologie conservativă, albiri și protetică, a vorbit la Interviurile DC Medical despre evoluția acestei ramuri. „Lucrurie s–au schimbat fantastic în ultimii ani. Stomatologia de azi este una multidisciplinară. La noi în clinică avem specialiști pe mai multe domenii: avem chirurg BMF, medici care asistă tratamentele cu laserul, avem specialiști în ortodonție, specialiști în pedodonție, avem specialist în endodonție, adică lucrările tratmentele de canal se fac asistate la microscop”, explică ea.

Stomatologia a evoluat permanent și cu o viteză foarte mare, în utlimii 20 de ani. Specializările apărute pot asigura, astăzi, pacientului, o altă calitate a serviciului medical, față de anii trecuți. Pe de altă parte, și pretențiile pacienților s-au schimbat, mai arată medicul stomatolog. „Oamenii încep să nu mai aibă neapărat încredere absolută în dentist, ceea ce este minunat, pentru că eu nu doresc ca omul să zică «merg pe mâna dvs.», ci omul să înțeleagă și să acepte planul de tratament, înțelegând beneficiile pe care le-ar avea. Stomatolgia de azi e una realmente minim invazivă. Adică noi putem face manopere care conservă enorm din structura dintelui pacientului. Și nouă ne dă o stare de confort, pentru că pacientul va fi bine pe termen lung. În condițiile în care el respectă igiena, lucrurile merg bine: controale de două-trei ori pe an, și lucrurile sunt predictibile”, a mai explicat ea.

Dinții alb natural, vs. dinții alb-faianță

Medicul dentist a mai arătat că estetica este foarte importantă atunci când vine vorba despre dantură. Astfel, a mai precizat ea, pacientul poate alege nuanța pe care o dorește pentru dantură, care poate fi una naturală, sau așa-numita „alb-faianță”, nuanță care poate fi obținută prin mai multe metode. De altfel, a mai arătat medicul, tehnologia de azi oferă mai multe posibiltăți, față de anii trecuți. „Astăzi avem la dispoziție fațetele pentru dinții anteriori, pentru dinții posteriori avem la dispoziție overlay-uri, încrustațiile, astfel încât noi lipim diverse reconstrucții care au o grosime minimă, adică discutăm de 0,3, până la 1,5 milimetri, pe suprafața dintelui. Deci, într-adevăr, sutem minim invazivi”, a mai explicat ea.

Lucrările dentare au durată de viață de minim 10 ani, în condițiile în care este respectată igiena și se fac controale anuale pentru a se verifica „mușcătura”, mai explică dentistul.

Pe de altă parte, tot mai multe persoane sunt interesate de estetica danturii, dincolo de importanța unor dinți sănătoși. „Zâmbetul trebuie să fie frumos, dar frumosul e diferit pentru fiecare dintre noi, așa că noțiunea de alb poate fi diferită. Poate fi alb natural, alb-chiuvetă, este până la urmă o alegere. Poate fi o continuitate perfectă și să fie o îmbinare naturală între restul de dinte și fațetă. Practic, în spate sunt ani de zile de studii și în cabinete sunt protocoale pe care noi le respectăm rigid”, a mai explicat ea, referindu-se la rezistența fațetelor care sunt lipite pe dinți sau recostrucțiile dentare.

Zâmbet strălucitor: albirea dinților sau fațete

Pe lângă asta, a mai arătat medicul stomatolog, și materialele cu care lucrează tehnicienii dentari s-au schimbat și au evoluat foarte mult, astfel că materiale diferite pot să reflecte diferit unele lumini (ultravolete, de exemplu).

Important este că astăzi, cabinetele dentare au posibilitatea să refacă o dantură care să arate alb strălucitor, dar pot, la fel de bine, să redea pacientului o dantură care să arate absolut natural. Trebuie menționat că dintele natural nu are niciodată culoarea alb străluctiror, ci o nunață ușor gălbuie. Iar asta se poate obține prin mai multe metode, mai arată dentistul. „Realmente, cine își dorește ca dintele să arate perfect natural, se poate. Cine își dorește alb, poate să aibă dinți albi. Important e ca pacientul să fie sănătos, să mănânce bine, iar estetica să fie cea pe care el și-o dorește. Oamenii acum își doresc un zâmbet strălucitor, iar eu pot să-l obțin fie prin fațete, adică lipim pe fața exterioară o foiță ca și cea de ceapă - aceste materiale ceramice - dar pot să obțin și printr-o albire, pe care pot s-o fac fie în cabinet, fie domiciliar. Albirea cu laser este în mare trend, foarte mulți pacienți cer această albire asistată laser, care se obține, practic, în două ședinte de câte patru minute. Deci, în opt minute avem dinții mai albi, ceea ce este extraordinar”, mai spune Dr. Mihaela Chivu.

Totuși, menționează ea, sunt foarte importante dotările din cabinetul stomatologic. „Trebuie să ai laser în cabinet. Tehnologia este aici de top și noi suntem norocoși că avem tot ce ne putem dori”, conchide ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel