Fructe, legume: 7 sfaturi cum să le curățați corect

Florina Pop / 26 iul 2019 / 09:12
Portocale în apă  FOTO: Pixabay
Portocale în apă FOTO: Pixabay

Fructele și legumele proaspete pot fi contaminate în mai multe feluri, susțin cei de la Administrația Americană a Alimentelor și Medicamentelor.

Fructe, legume, sfaturi. 48 de milioane de oameni sunt bolnavi de la alimente contaminate cu germeni nocivi în fiecare an, susțin oficiali din sănătate de pe glob.

Expertul în Boli Alimentare de la Administrația Americană a Alimentelor și Medicamentelor (FDA), Glenda Lewis, susține că fructele și legumele proaspete pot deveni contaminate în multe feluri: când cresc pot fi contaminate de animale, substanțe nocive în sol sau apă, dar și poate de o igienă slabă în rândul lucrătorilor; după ce se recoltează, fructul trece prin mai multe mâini, iar contaminarea poate apărea chiar după achiziționarea produsului, în timpul preparării sau printr-o depozitare necorespunzătoare, explică reprezentanții FDA pe site.

Potrivit acestora, oamenii sunt sfătuiți să aleagă legume și fructe care nu sunt zdrobite sau deteriorate și să se asigure că articolele pre-tăiate - cum pungile de salată verde sau feliile de pepene verde - sunt fie refrigerate, fie pe gheață atât în magazin, cât și acasă.

Legumele și fructele perisabile ar fi bine să stea în frigider sau la temperaturi sub 40 de grade.

FDA mai recomandă:

1. Spălați-vă mâinile timp de 20 de secunde cu apă caldă și săpun înainte și după prepararea produselor proaspete.

2. Dacă apar vătămări sau vânătăi înainte de a mânca sau manipula fructele și legumele, tăiați zonele deteriorate sau zdrobite înainte de pregătire sau de mâncare.

3. Clătiți produsul înainte să le luați pielița, astfel încât murdăria și bacteriile să nu fie transferate de pe cuțit pe fructe sau legume.

4. Frecați ușor produsul în timp ce îl țineți sub apă curgătoare. Nu este nevoie să utilizați săpun sau alt produs de spălat.

5. Folosiți o perie de legume curată pentru a curăța legumele și fructele cum ar fi pepenii și castraveții.

6. Ștergeți/uscați legumele și fructele cu o cârpă curată sau prosop de hârtie ca sî îndepărtați bacteriile care pot fi prezente.

7. Îndepărtați frunzele exterioare ale unei salate sau verze.

Articole Recomandate
Comentarii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.26