Stresul cronic: simptome, cauze și remedii. Dafinoiu: Să facem din asta întotdeauna o prioritate

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Stresul cronic - Foto: Freepick @katemangostar
Stresul cronic - Foto: Freepick @katemangostar

Stresul cronic poate să fie factor de risc pentru o serie de boli. Gestionarea stresului cronic este important atât pentru propria persoană, cât și pentru relațiile interumane.

Stresul de scurtă durată este trăit de mulți dintre noi și cumva este o parte obișnuită a cotidianului. Însă când acesta devine cronic sau de lungă durată, poate avea un impact grav asupra stării de sănătate.

Stresul este un răspuns natural la situații solicitante și face ca organismul să elibereze hormoni, cum ar fi cortizolul, cunoscut ca hormonul stresului, și adrenalina. Aceștia ajută la pregătirea organismului să intre în acțiune, specialiștii descriu această acțiune ca pe o stare de atenție sporită sau de excitare.

Printre factorii declanșatori ai stresului se numără situațiile periculoase și presiunile psihologice, precum termenele limită, examenele sau evenimentele sportive.

Stresul cronic, cauze și simptome

În mod normal, efectele fizice ale stresului nu durează foarte mult, însă sunt situații în care unii oameni se află într-o continuă stare de vigilență sporită, fapt care în timp duce la stresul cronic.

Iar printre cauzele stresului cronic se află:

- locurile de muncă aflate sub presiune ridicată

- dificultățile financiare

- relații dificile.

Vezi și: Oamenii toxici, cum îți afectează sănătatea. Cum îi recunoști pe cei care te obosesc și te lasă fără energie

Stresul cronic pune presiune pe organism pe o perioadă mai mare de timp, iar acest lucru poate provoca o serie de simptome, fiind de altfel un factor de risc pentru anumite boli.

Simptomatologia stresului cronic diferă, de la o persoană la alta, în funcție de severitatea acestuia și include:

- iritabilitate, care poate fi extremă

- oboseală

- dureri de cap

- dificultatea sau incapacitatea de concentrare

- gânduri împrăștiate

- probleme digestive

- modificări ale apetitului

- sentiment de neajutorare

- senzația de pierdere a controlului

- stimă de sine scăzută

- lipsa dorinței sexuale

- nervozitate

- infecții sau boli frecvente, arată Medical News Today.

Stresul cronic, idei de gestionare

Pentru a afla cum putem gestiona stresul cronic, în așa fel încât să nu ne facem rău, am discutat cu psihologul Gina Dafinoiu, care ne-a oferit câteva soluții, car cu puțin exercițiu, pot fi la îndemâna fiecăruia dintre noi, iar cel mai important este să ne facem o listă a priorităților, iar a avea grijă de noi înșine nu ne face egoiști.

”Pentru o bună gestionare a stresului cronic recomand să ne îngrijim de bunăstarea noastră fizică și mintală și să facem din asta întotdeauna o prioritate. Mișcarea sub toate formele ei poate ajuta la combaterea stresului”, a declarat psihologul Gina Dafinoiu, în exclusivitate pentru DCMedical.

De asemenea, mai spune psihologul, sportul, dansul, plimbările, precum și alte activități fizice pot fi utile atunci când suntem stresați. Iar acestea, alături de ceea ce recomandă specialiști în nutriție, o alimentație bogată în vitamine și minerale, dar și hidratarea adecvată, sunt parte dintr-un stil de viață sănătos, care să ne ofere un boost de energie, interioară și exterioară.

Psihologul sugerează și petrecerea timpului în natură, iar acest lucru a fost confirmat de un studiu realizat în Finlanda, unde persoanele aflate sub medicație pentru tulburări psiho-emoționale, precum depresia sau anxietatea, au avut o nevoie mai mică de astfel de medicamente după plimbările în natură.

2. -imagine fara descriere- (young-couple-love-love-story-autumn-forest-park_93255500.jpg)

Plimbarea în natură, benefică pentru sănătatea emoțională. FOTO: Freepik @bristekjegor

”Este necesar să petrecem timp în natură, cât de des putem. Timpul petrecut în aer liber ne energizează și ne dă o stare de bine.

Meditația bazată pe mindfulness (n.r. conștientizarea și acceptarea emoțiilor și trăirilor) este extrem de benefică pentru a reduce stresul”, a mai spus psihologul, subliniind că este la fel de important ”să evităm factorii stresori și să nu interacționam cu elemente negative, atât cât putem”.

De aceea este bine nu doar să recunoaștem stresorii pentru a-i putea evita, dar să încercăm să devenim neutrii față de aceștia.

”Cultivarea relațiilor sănătoase, gândirea pozitivă, crearea unor obiective, activarea resurselor noastre interioare ne pot ajuta în gestionarea stresului”, a concluzionat psihologul.

Vezi și: Ieșirea în aer liber, efecte surprinzătoare. Reduce medicația pentru insomnie și anxietate

Stresul cronic, efecte nocive asupra sănătății

Gestionarea stresului cronic este extrem de important, deoarece acesta poate avea efecte nocive asupra sănătății, fizice și psihice.

Printre acestea se numără:

- boli de inimă

- tensiune arterială ridicată

- diabet

- obezitate

- un sistem imunitar slăbit

- disfuncție sexuală

- tulburări gastrointestinale

- iritații ale pielii

- infecții respiratorii

- boli autoimune

- insomnie

- epuizare

- depresie

- tulburări de anxietate

- tulburare de stres posttraumatic (PTSD)

- schizofrenie.

Vezi și: Insomnia: cauze, remedii. Cum știi dacă suferi de insomnie și de ce tip: Te uiți la ceas - e 12, mai am șase ore până mă trezesc, este 1 și mai am 5 ore până mă trezesc, te agită

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel