STUDIU: Severitatea răcelii, influențată de bacteriile din nas

Bacteriile din nasurile participanților la un studiu desfășurat de cercetătorii americani de la Universitatea Virginia Health System s-au încadrat în șase modele diferite de microbiomuri nazale....
Cercetătorii de la Virginia Health System University au stabilit că amestecul de bacterii care trăiesc în interiorul nasului - da, există microorganisme care trăiesc în nas - se corelează cu tipul și severitatea simptomelor de răceală pe care le dezvoltăm.
De exemplu, persoanele în ale căror nasuri se găsesc bacterii Staphylococcus au avut mai multe simptome nazale severe decât cei care suferă de răceala dar au stafilococi mai puțini, arata un nou studiu. Aceasta este în ciuda faptului că răceala tuturor subiecților a fost cauzată de exact aceiași tulpină de virus.
Șase modele diferite, simptome cu grade diferite
Cercetătorii au descoperit că bacteriile din nasurile voluntarilor s-au încadrat în sase modele diferite de microbiomuri nazale. Diferitele modele au fost asociate cu diferențe în severitatea simptomelor. De asemenea, compozițiile s-au dovedit a fi corelate cu încărcătura virală - cantitatea de virus rece din interiorul corpului.
Descoperirea a fost surprinzătoare chiar și cercetătorii în cauză, care studiază de mult timp răceala. Prima surpriză a fost ca poți identifica șase categorii în care oamenii se potrivesc, iar apoi faptul că respectivele categorii par să aibă un impact asupra felului în care oamenii răspund la virus și cât de bolnav ești, de asemenea foarte interesant" a spus dr. Ronald B. Turner, de la Virginia Health System University.
„Au existat efecte asupra încărcăturii virale și asupra cantității de virusuri „vărsată" în secrețiile nazale. Deci microbiomul de fundal, modelul de bacterii din interiorul nasului, influențează modul în care ați reacționat la virus și cât de bolnav veți fi", a mai explicat el.
Rolul bacteriilor din nas
Ca să nu existe nelămuriri, microorganismele care trăiesc în nas nu provoacă răceala. Răceala, în sine, este cauzată de un virus specific.
„Ceea ce am constatat noi este o asociere, deci este întru totul posibil ca faptul că teai stafilococi în nas și ai simptome mai grave să nu aibă nicio legătură directă", a explicat Turner. „Este posibil ca „gazda" să aibă o anumită caracteristică de bază care să o predispună la a avea stafilococ în nas și a se îmbolnăvi".
De exemplu, genele ar putea fi responsabile atât pentru compoziția microbiomului nazal, cât și pentru reacția la virusul răcelii a unei persoane. Sau poate fi mult mai complicat decât atât. „Dacă există caracteristici de mediu care o influențează, de asemenea, dacă sunteți expus la poluare sau dacă sunteți alergic, sau „dacă" un număr mare de lucruri ar putea avea un impact asupra acesteia - nu știu", a recunoscut dr. Turner.
„Dar bănuiesc că există o anumită interacțiune între gazdă și mediul înconjurător, precum și agentul patogen care determină boala pe care o aveți".
Cercetătorii au testat compoziția microbiomului nazal ale 152 de participanți la studiu după ce le-au dat acestora virusul răcelii, eliminând, astfel, posibilitatea ca virusul sau boala rezultată să modifice semnificativ compoziția microbiomului.
Probioticele s-ar putea scurta răceala? Răspunsul e: NU!
Dr. Turner și colegii săi au fost interesați să vadă dacă atunci când dau oamenilor probiotice – așa-numitele „bacterii bune" - simptomele răcelii s-ar putea îmbunătăți sau asta ar putea afecta compoziția microbiomurilor nazale. Răspunsul? E NU!
Cercetătorii le-au dat participanților la studiu un probiotic de băut. Nu numai că nu afectează microbiomul din nas, dar nici nu a avut vreun efect prea mare asupra microorganismelor din stomacul lor. „Putem detecta foarte frecvent probioticul din intestine, nu la toată lumea, dar foarte frecvent", a spus Turner. „Nu a influențat foarte mult modelul microbiomic al intestinului".
Este posibil ca administrarea unui probiotic direct în nas, posibil prin pulverizare, să aibă un efect mai mare. Dar Turner, care a studiat răceala de zeci de ani, este sceptic că asta ar face o mare diferență.
Cercetătorii și-au publicat concluziile în Scientific Reports. Lucrarea a reprezentat o colaborare între UVA, DuPont Nutrition & Health și 4Pharma Ltd, se arată în MATERIALUL furnizat de University of Virginia Health System.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Boala care îi ingrijorează pe medici: Au reapărut cazurile grave
Modele matematice vs. realitate clinică. Ce ne-a învățat pandemia de COVID
Ce s-a întâmplat cu adevărat cu graficele COVID care apăreau zilnic la TV? Răspunsul te va surprinde.
Superbacterii rezistente pot supraviețui ciclurilor de spălare, iar detergentul le poate face mai puternice
Cum te poate omorî mașina de spălat. Ce se întâmplă, de fapt, când speli hainele
De câte ori trebuie, de fapt, să tragi apa la toaletă. Ce se întâmplă dacă faci asta
De câte ori trebuie, de fapt, să tragi apa la toaletă. Cum E.coli și stafilococul auriu îți pot pune viața în pericol.
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
OMS aprobă pentru prima dată testul pentru tuberculoză
OMS anunţă prima precalificare a unui test pentru diagnosticarea tuberculozei.
Ruptura globulelor roșii, cauza blocajelor vasculare în COVID-19
COVID-19 distruge vasele de sânge în mod neașteptat. Pune viața în pericol.
Infecția cu virusul H5N1: simptome clinice, risc zoonotic și potențial pandemic
"Ne pregătim de o nouă PANDEMIE". Medicii au lansat un avertisment îngrijorător.
Nouă variantă COVID se răspândește rapid. Obiceiurile estivale, asociate cu o variantă mutantă
Infecția netratată ce distruge inima după decenii. Asta e cauza valvulopatiei. Victor Costache: Acum sunt tratate mai serios
Alexandru Rafila, despre virusul HMPV: Nu a venit din China. Nu discutăm de nimic special
Metapneumovirus, hMPV, particularitate. Ce trebuie să știi despre virusul din China. Lt. col. dr. Ion Ștefan: A generat pneumonii
Stafilococul coagulazo-pozitiv, superbacteria de la Balul Însuraților. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Gravitatea simptomelor depinde de cantitatea infectată ingerată
Long COVID, asociat cu inflamație cerebrală și risc crescut de demență
Lucrul terifiant pe care trebuie să îl știi dacă ai avut COVID. Efectele sunt catastrofale și iremediabile.
Impactul ascuns al pandemiei. COVID-19 și schimbările dramatice în mortalitate
Epidemie de rujeolă: cum să te ferești de boală. Trebuie să ne revaccinăm?
Epidemia de rujeolă face ravagii. Trebuie să ne revaccinăm? Ce spun experții despre pericolul real și cine este expus?
Temperatura optimă la care trebuie gătită carnea de porc. Elimină pericolul de îmbolnăvire
Aceasta este temperatura optimă la care trebuie gătită carnea de porc.
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID. Impactul pe termen lung
Ce sunt petele roz din baie, de pe cadă, chiuvetă sau duș. Bacteria îți poate ajunge în sânge
Virusul care stârnește îngrijorare în Europa
Alertă în Europa. Un virus periculos transmis de țânțari provoacă îngrijorare.
Alertă epidemică globală. Virusul care se extinde din China către alte țări într-un ritm record
Rezistența antimicrobiană cu Campylobacter, alarmantă. Antibioticele și factorii socio-economici, factori determinanți
Această infecție extrem de răspândită devine din ce în ce mai greu de tratat.