Substanțe toxice, transmise de la mamă la făt prin placentă

Dana Lascu |
Data publicării:

Fătul și placenta sunt deosebit de vulnerabili la toxine din cauza imaturității barierei hemato-encefalice și a activității de biotransformare enzimatică diminuate. Un nou studiu arată ce substanțe toxice trec prin placentă de la mamă la făt, mai ales dacă femeia este fumătoare.

Un nou studiu arată ce substanțe toxice trec prin placentă de la mamă la făt, mai ales dacă femeia este fumătoare. Iar nivelurile excesive sau inadecvate de ioni anorganici pot determina disfuncții ireversibile acute și pe termen lung la om. Asta pentru că fătul și placenta sunt deosebit de vulnerabili la toxine, arată cercetătorii de la Facultatea de Medicină Joan C. Edwards a Universității Marshall.

Expunerea mamei la toxine contează enorm

Pe lângă asta, noul lor studiu arată că sunt diferențe în transmitere toxinelor de la mamă la făt, în funcție de ce face mama – spre exemplu dacă e fumătoare – sau de mediul în care trăiește – adică urban sau rural, care determină expunerea ei la toxine. Studiul a fost publicat în The Journal of Toxicology and Environmental Health.

Echipa de cercetători a realizat un studiu comparativ, transversal, pe 172 de femei gravide - 79 din mediul rural și 93 din mediul urban, apartenența fiind determinată în funcție de codurile rutiere ale zonelor din care provin. Sângele din cordonul ombilical a fost colectat în momentul nașterii și a fost analizat pentru 20 de elemente anorganice, din care mare parte sunt cunoscute a fi toxice pentru organismul uman.

Studiul a constatat diferențe semnificative între probele urbane și rurale pentru două elemente. Cuprul și molibdenul au fost mai mari în probele de la femeile din zone urbane. Nu au existat, însă, diferențe semnificative între grupuri în ce privește nivelul de arsenic, bariu, cadmiu, calciu, cobalt, plumb, litiu, magneziu, mangan, mercur, seleniu, stronțiu sau zinc. În nicio probă nu s-a găsit de platină, argint, taliu sau uraniu.

Fumătoarele transmit fătului niveluri ridicate de plumb, mangan și cupru

Dintre cele 172 de femei gravide, 25% din cele din mediul rural erau fumătoare, respectiv 26,9% dintre cele din mediul urban. Expunerea la nicotină a fost confirmată prin măsurarea cotininei, un metabolit stabil al nicotinei. Utilizarea nicotinei a fost asociată cu niveluri mai ridicate de plumb, mangan și cupru comparativ cu nefumătorii.

Fetusul și placenta sunt deosebit de vulnerabile la toxine din cauza imaturității barierei hemato-encefalice și diminuarea activității de biotransformare enzimatică", a spus dr. Monica A. Valentovic, cercetătorul principal al studiului, într-un material dat publicității de Universitatea Marshall.

Nivelurile excesive sau necorespunzătoare de ioni anorganici pot determina disfuncții semnificative acute și pe termen lung la oameni. Este necesară o analiză suplimentară pentru a determina dacă există o legătură între rezultatele neonatale și expunerea prenatală la aceste elemente", a mai spus cercetătorul.

Studiul poate fi găsit AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel