Substanțele inactive din medicamente, cauza unor alergii

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Medicamentul are efecte adverse periculoase
Medicamentul are efecte adverse periculoase

Mai multe substanțe inactive din medicamente ar putea fi responsabile de producerea unor alergii. Substanțele inactive depășesc, adesea, cantitatea de substanțe active din pilule.  

Mai mult de 90% din medicamentele pe care le iau americanii conțin un ingredient inactiv care ar putea provoca o reacție alergică, arată un nou studiu.

Lactoză, ulei de arahide, gluten și coloranți chimici se adaugă la medicamente pentru a îmbunătăți gustul, prelungi durata de valabilitate, pentru a îmbunătăți absorbția sau pentru a ca medicamentele să nu poată fi contrafacute, au explicat cercetătorii. Dar ele pot, de asemenea, să creeze probleme pentru pacienții care sunt alergici la aceste ingrediente.

"Aproximativ 75% din cele mai multe pastile sunt ingrediente inactive, doar 25% sunt substanțe actie", a spus autorul principal dr. C. Giovanni Traverso, un gastroenterologist la Brigham and Women's Hospital in Boston.

În medie, fiecare pilulă sau capsulă are mai mult de opt ingrediente inactive, dar, câteodată, pot ajunge chiar la 38, a adăugat el. Rapoartele pacienților care au avut reacții alergice severe la un ingredient inactiv nu sunt mai puțin frecvente. Traverso a spus că atunci când medicii prescriu un medicament, ei prescriu doar ingredientul activ.

Nu se așteaptă ca și ingredientele inactive să aibă un efect. „Medicii și pacientii trebuie să fie conștienți de ingredientele inactive din medicamente”, a spus Traverso. Lista completă a ingredientelor este adesea găsită în prospecul medicamentului. Medicii trebuie întotdeauna să le spună pacienților despre alergii, nu numai la medicamente, ci și la ingredientele inactive pe care le conțin, a adăugat Traverso.

Mai mult decât o pastilă

În plus, medicii trebuie să fie conștienți de ingredientele inactive din medicamentele pe care le prescriu. "Există mai mult decât o pastilă în medicamente", a spus Traverso.

Pentru studiu, Traverso și colegii săi au analizat ingredientele inactive din mai mult de 42.000 de medicamente. Aceste pastile și capsule conțin aproximativ 360.000 de ingrediente inactive.

Ei au descoperit 38 de ingrediente inactive care pot provoca reacții alergice, după ce au fost ingerate. În plus, aproape 93% din medicamentele pe care cercetătorii le-au studiat aveau cel puțin unul din aceste ingrediente.

Echipa Traverso a constatat că aproximativ 45% din medicamente conțin lactoză; 33 la sută conțin coloranți alimentari și mai puțin decât 1% au conținut ulei de arahide.

Adesea sunt disponibile alte variante ale acestor medicamente, însă la unele precum progesteronul, care conține ulei de arahide, alterativele sunt puține.

Ingredientele inactive pot provoca reacții alergice precum urticarie, dificultăți de respirație sau simptome gastro-intestinale, a spus Traverso.

Lactoza poate declanșa reacții?


Nu este clar în ce doză, un ingredient poate declanșa o reacție. Cantitatea de lactoză, de exemplu, poate fi prea mică pentru a provoca o reacție la pacienți, cu excepția celor cu intoleranță la lactoză gravă sau a persoanelor care iau o serie de medicamente care conțin lactoză, au spus cercetătorii.

Constatarile au fost publicate în Science Translational Medicine. "Ar trebui să fim mai atenți, mai ales că ne aflăm într-o perioadă de creștere a alergiilor", a spus dr. Marc Siegel, profesor de medicină la Centrul Medical NYU Langone din New York City.

Siegel, care nu a fost implicat în studiu, a constatat că, deoarece intoleranța la lactoză devine mai frecventă și din moment ce atât de multe medicamente conțin lactoză, se poate transforma într-o problemă și mai mare.

De asemenea, persoanele care spun că sunt alergice la un medicament pot fi cu adevărat alergice la unul dintre ingrediente, a adăugat el. "Ceea ce credeai că este o alergie la pilula ta pentru o afecțiune,  era de fapt o alergie la lactoză", a spus Siegel. „Putem spune că oamenii sunt alergici la lucruri la care nu sunt, de fapt."

 

Articolul poate fi găsit integral AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel