Sucul de morcovi, 8 beneficii impresionante. Bolile la care ajută: S-a demonstrat că distruge LEUCEMIA
 Sucul de morcovi - Foto: Freepick @jcomp
        Sucul de morcovi - Foto: Freepick @jcomp    
Ce beneficii are sucul de morcovi și la ce boli ajută.
Sucul de morcovi este extras din morcovi întregi și este extrem de hrănitor.
Acesta nu numai că oferă potasiu și vitamina C, dar este și foarte bogat în provitamina A. Se crede că băutura de suc de morcovi stimulează imunitatea și îmbunătățește sănătatea ochilor și a pielii, printre alte beneficii.
Iată 8 beneficii impresionante ale sucului de morcovi:
1. Foarte hrănitor
Sucul de morcovi este sărac în calorii și carbohidrați, în timp ce conține numeroase substanțe nutritive. O ceașcă (240 ml) conține:
Calorii: 96
Proteine: 2 grame
Grăsimi: mai puțin de 1 gram
Carbohidrați: 22 grame
Zaharuri: 9 grame
Fibre: 2 grame
Vitamina A (ca provitamina A): 255% din valoarea zilnică (DV)
Vitamina C: 23% din VD
Vitamina K: 31% din VD
Potasiu: 15% din VD
Sucul de morcovi furnizează, de asemenea, pigmenții carotenoizi luteină și zeaxantină, care acționează ca antioxidanți în organism. Antioxidanții luptă împotriva moleculelor instabile numite radicali liberi.
Principalul carotenoid din sucul de morcovi este betacarotenul, care este responsabil pentru culoarea portocalie a morcovilor. Organismul dumneavoastră îl transformă în vitamina A, un antioxidant.
2. Poate îmbunătăți sănătatea ochilor
Sucul de morcovi conține cantități mari de substanțe nutritive care sunt benefice pentru ochii tăi.
Mai exact, 1 cană (250 ml) de suc de morcovi conține peste 250% din DV pentru vitamina A, în principal sub formă de carotenoizi provitamina A, cum ar fi betacarotenul.
Vitamina A este vitală pentru sănătatea ochilor. Mai multe studii asociază consumul de fructe și legume care conțin provitamina A cu un risc mai mic de orbire și de boli oculare legate de vârstă.
Mai mult, sucul de morcovi este o sursă excelentă de luteină și zeaxantină, alte două carotenoide care se acumulează în ochi și îi protejează de lumina dăunătoare.
Un aport alimentar ridicat de luteină și zeaxantină vă poate reduce riscul de probleme oculare, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă (AMD). O analiză a 6 studii a asociat un aport alimentar ridicat al acestor compuși cu un risc cu 26% mai mic de AMD târzie, comparativ cu un aport scăzut.
3. Poate stimula imunitatea
Sucul de morcovi poate da un impuls sistemului tău imunitar.
Atât vitaminele A, cât și C care se găsesc în sucul de morcovi acționează ca antioxidanți și protejează celulele imunitare de daunele provocate de radicalii liberi.
În plus, acest suc este o sursă bogată de vitamina B6, furnizând peste 30% din DV în 1 cană (240 ml). Nu numai că vitamina B6 este necesară pentru un răspuns imunitar optim, dar deficiența acesteia este, de asemenea, legată de slăbirea imunității.
De fapt, un studiu pe rozătoare a constatat că un aport alimentar inadecvat de vitamina B6 a interzis creșterea celulelor imunitare numite limfocite.
Cu toate acestea, sunt necesare studii pe oameni.
4. Poate oferi efecte anticancerigene
Studiile în eprubetă sugerează că anumiți compuși din sucul de morcovi pot proteja împotriva cancerului.
Mai exact, poliacetilenii, betacarotenul și luteina din extractul de suc de morcovi pot fi eficienți împotriva celulelor leucemice umane.
Un studiu în eprubetă a constatat că tratarea celulelor leucemice cu extracte de suc de morcovi timp de 72 de ore a dus la moartea celulelor canceroase și a oprit ciclul de creștere celulară.
Un alt studiu în eprubetă a raportat rezultate similare, dar a indicat că poliacetilenii - nu betacarotenul sau luteina - sunt principalii agenți anticancerigeni din sucul de morcovi.
Deși aceste rezultate par promițătoare, sunt disponibile puține studii pe oameni.
Un studiu de 2 săptămâni efectuat pe 22 de bărbați tineri sănătoși a constatat că consumul a aproximativ 1,5 cești (330 ml) de suc de morcovi pe zi nu a afectat în mod semnificativ biomarkerii din fecale legați de cancerul de colon. Totuși, acesta a fost un studiu scurt, cu un eșantion de dimensiuni limitate.
În general, sunt necesare cercetări mai ample. Sucul de morcovi nu ar trebui să fie considerat un tratament împotriva cancerului.
5. Poate îmbunătăți controlul zahărului din sânge
Consumul unor cantități mici de suc de morcovi poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
În special, studiile efectuate pe șobolani cu diabet de tip 2 arată că sucul de morcovi fermentat scade glicemia și îmbunătățește alți markeri înrudiți. Acest lucru se datorează faptului că sucul conține probiotice, care sunt bacterii benefice care afectează bacteriile intestinale asociate cu diabetul.
Un alt studiu pe rozătoare a constatat că sucul de morcovi mov stimulează controlul glicemiei datorită efectului antiinflamator al pigmenților săi antocianici.
Cu toate acestea, acestea sunt tipuri foarte specifice de suc de morcovi. Nu se știe dacă sucul de morcovi obișnuit are efecte similare.
Chiar și așa, sucul de morcovi are un indice glicemic (IG) scăzut - o măsură a gradului în care un anumit aliment crește nivelul de zahăr din sânge. Consumul de alimente și băuturi cu indice glicemic scăzut poate contribui la îmbunătățirea gestionării glicemiei la persoanele cu diabet.
Astfel, sucul de morcovi poate fi un bun înlocuitor al sucurilor de fructe cu IG ridicat. Cu toate acestea, este important să țineți sub control mărimea porțiilor, deoarece o cantitate prea mare poate crește nivelul de zahăr din sânge.
6. Poate îmbunătăți sănătatea pielii
Substanțele nutritive din sucul de morcovi pot fi deosebit de benefice pentru sănătatea pielii.
O cană (250 ml) de suc de morcovi furnizează peste 20% din VD pentru vitamina C, un nutrient solubil în apă necesar pentru producția de colagen. Acest compus este cea mai abundentă proteină fibroasă din organism și asigură elasticitatea și rezistența pielii.
În plus, vitamina C acționează ca un antioxidant pentru a vă proteja pielea de daunele provocate de radicalii liberi.
Betacarotenul din sucul de morcovi poate, de asemenea, să vă ajute pielea. Un studiu a constatat că o dietă bogată în carotenoizi vă poate proteja pielea de daunele provocate de ultraviolete (UV) și poate îmbunătăți aspectul pielii.
7. Poate stimula sănătatea inimii
Sucul de morcovi poate ajuta la reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă.
În primul rând, sucul de morcovi este o sursă bună de potasiu, un mineral care joacă un rol important în reglarea corectă a tensiunii arteriale. S-a demonstrat că o dietă bogată în potasiu protejează împotriva hipertensiunii arteriale și a accidentului vascular cerebral.
Compușii antioxidanți din sucul de morcovi pot fi, de asemenea, benefici pentru inima dumneavoastră.
Un studiu de 3 luni la 17 adulți cu niveluri ridicate de colesterol și trigliceride a constatat că consumul a 2 căni (480 ml) de suc de morcovi pe zi a crescut semnificativ antioxidanții din sânge și a scăzut oxidarea lipidelor din sânge care poate duce la boli de inimă.
Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pe oameni.
8. Vă poate proteja ficatul
Se crede că carotenoizii din sucul de morcovi promovează sănătatea ficatului.
Mai multe studii indică faptul că efectele antiinflamatorii și antioxidante ale carotenoizilor protejează împotriva bolii ficatului gras non-alcoolic (NAFLD).
NAFLD apare atunci când grăsimea se acumulează pe ficat, de obicei ca urmare a unei diete proaste, a excesului de greutate sau a obezității. În cele din urmă, poate progresa până la cicatrizarea ficatului și daune de durată.
Un studiu de 8 săptămâni la șobolani a constatat că sucul de morcovi a redus unii markeri ai NAFLD. Un alt studiu pe rozătoare a produs rezultate similare, dezvăluind că sucul de morcovi nu a redus grăsimea de pe ficat, dar a diminuat markerii inflamatori din sânge.
Cu toate acestea, sunt necesare studii la om.
Precauții privind sucul de morcovi: Este incredibil de nutritiv
Deși sucul de morcovi este perfect sigur pentru majoritatea oamenilor, există câteva precauții de care trebuie să țineți cont.
Este posibil ca unele sucuri de morcovi, în special varietățile proaspăt preparate, să nu fi fost pasteurizate pentru a distruge bacteriile dăunătoare. Femeile însărcinate, adulții în vârstă, copiii mici și cei cu sistemul imunitar compromis ar trebui să evite sucul de morcovi nepasteurizat.
În plus, consumul unor cantități foarte mari de suc de morcovi poate duce la carotenemie, o afecțiune care face ca pielea să devină galben-portocalie ca urmare a nivelului ridicat de betacaroten din sânge.
Deși nu este dăunătoare, poate fi alarmantă. Îndepărtarea temporară a surselor de betacaroten din dieta ta rezolvă de obicei problema.
În cele din urmă, sucul de morcovi are mai puține fibre decât morcovii întregi și conține zaharuri naturale. Deoarece conținutul mai mic de fibre înseamnă că zaharurile sale sunt absorbite mai repede, dacă beți prea mult, puteți crește nivelul de zahăr din sânge.
În timp ce IG scăzut al sucului de morcovi înseamnă că nu vă crește glicemia la fel de mult ca alte sucuri, ar trebui totuși să aveți grijă să vă moderați consumul dacă aveți diabet - mai ales dacă îl beți singur.
Deci, sucul de morcovi este incredibil de nutritiv, oferind potasiu, mai multe carotenoide și vitaminele A, C și K.
Consumul acestui suc de legume poate contribui la îmbunătățirea sănătății ochilor, la stimularea sistemului imunitar și la întărirea pielii. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări mai ample pe oameni.
Deoarece conține zaharuri naturale, este posibil să doriți să îl beți cu moderație, potrivit Healthline.
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
EXCLUSIV Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.

 
                                                             
                                                             
                                                             
                                                             
                                                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                            