Sucul de sfeclă, impact asupra tensiunii arteriale. Protejează inima

Această băutură aromată reduce tensiunea arterială și protejează inima. Previne AVC-ul.
Tensiunea arterială ridicată este un factor de risc major pentru multe probleme de sănătate periculoase, inclusiv bolile de inimă. Acest lucru înseamnă că inima trebuie să muncească mai mult decât de obicei pentru a pompa sângele prin corpul tău.
Aceasta pune presiune suplimentară asupra inimii, vaselor de sânge și altor organe. Dacă nu este tratată, poate avea consecințe grave, iar tensiunea arterială ridicată este asociată cu urgențe medicale precum accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.
Ca multe alte afecțiuni, tensiunea arterială ridicată – cunoscută și sub numele de hipertensiune arterială – poate fi cauzată de mai mulți factori de stil de viață, deși poate fi, de asemenea, genetică și legată de vârstă. Din fericire, dieta poate contribui la reducerea tensiunii arteriale, așa cum a arătat cercetarea.
Și, conform unui studiu, un pahar pe zi dintr-o băutură roșie specifică ar putea face exact acest lucru.
Vezi și: Cartofii, asociați cu variațiile de tensiune arterială. Duc și la creșterea în greutate
Sucul de sfeclă reduce tensiunea arterială
Oamenii de știință de la Universitatea Queen Mary din Londra au descoperit că consumul zilnic de suc de sfeclă roșie avea un efect semnificativ asupra tensiunii arteriale.
Mai specific, au constatat că un pahar de 250 ml de suc de sfeclă roșie a dus la o scădere medie a tensiunii arteriale de aproximativ 8/4 mmHg. În contextul studiului, care a fost publicat în revista Hypertension, aceasta a însemnat că mulți dintre participanții la studiu și-au văzut nivelurile de tensiune arterială revenind într-un interval sigur.
Acest lucru este deosebit de important, deoarece se crede că fiecare creștere de 2 mmHg a tensiunii arteriale crește probabilitatea de deces din cauza bolilor de inimă cu șapte procente și a accidentului vascular cerebral cu zece procente.
Suc de sfeclă - FOTO: Freepik@marinaghanis98
Nitrații dietetici reglează tensiunea arterială
Cercetătorii spun că beneficiile scăderii tensiunii arteriale ale sfeclei roșii provin din nivelurile ridicate de nitrați dietetici găsiți în plantă.
Alte alimente bogate în nitrați includ spanacul, rubarba, țelina, salata și cressonul. Autoarea principală a studiului, profesoara Amrita Ahluwalia, a explicat într-un comunicat al universității impactul pe care îl au bolile cardiovasculare.
"Bolile de inimă și ale vaselor de sânge – care pot cauza atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale – rămân cea mai mare cauză de deces la nivel mondial.
Cu toate acestea, spre deosebire de alte boli grave, avem norocul că putem face anumite schimbări de stil de viață care îmbunătățesc dramatic sănătatea inimii și a vaselor de sânge.
Această cercetare a dovedit că o doză zilnică de nitrați inorganici poate fi la fel de eficientă ca intervenția medicală în reducerea tensiunii arteriale și partea cea mai bună este că o putem obține din sfeclă roșie și alte legume cu frunze verzi", a explicat dr. Amrita Ahluwalia.
Dr. Shannon Amoils, consilier principal de cercetare la British Heart Foundation, care a finanțat studiul, a adăugat că sucul de sfeclă roșie a avut rezultate remarcabile în ceea ce privește reglarea tensiunii arteriale.
"Acest studiu interesant se bazează pe cercetări anterioare realizate de această echipă și constată că un pahar zilnic de suc de sfeclă roșie poate reduce tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune – chiar și la cele ale căror tensiune arterială ridicată nu era controlată de tratamentul medicamentos", a adăugat dr. Shannon Amoils.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Cele mai savuroase sortimente de cafea și beneficiile lor. Cum alegi cafeua perfectă pentru tine
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.