Simptomul surprinzător al infarctului pe care majoritatea femeilor îl ignoră
Simptomul surprinzător al infarctului pe care majoritatea femeilor îl ignoră. Nu este vorba de durerea în piept.
Acest aliment mai mult decât banal care se regăsește în meniurile noastre zilnice face ca tensiunea arterială să oscileze. Consumat corect poate însă să reducă hipertensiunea...
Cartofii au în general o reputație proastă. Sunt o sursă bogată de carbohidrați și sunt adesea consumați sub formă de gustări delicioase precum chipsuri de cartofi sau piure, ceea ce poate duce ușor la creșterea în greutate și alte probleme de sănătate.
În timp ce un grup de cercetători a găsit asocieri negative între consumul de cartofi și tensiunea arterială, altele au găsit contrariul. De exemplu, conform unui studiu observațional din 2016, care a analizat trei studii longitudinale mari, publicat în British Medical Journal, consumul pe termen lung de cartofi copți, fierți sau piure au fost asociați cu un risc mai mare de hipertensiune arterială la femei.
Studiul a dezvăluit, de asemenea, un efect oarecum neașteptat, în timp ce consumul crescut de cartofi prăjiți a fost asociat cu riscul de hipertensiune arterială în toate cele trei cohorte, același lucru nu a fost găsit cu consumul crescut de chipsuri de cartofi.
Conform unui studiu din 2024, publicat în Human Nutrition and Metabolism, a existat o tendință pozitivă în ceea ce privește tensiunea arterială și circumferința taliei la persoanele cu și fără diabet de tip 2 care au consumat o dietă DASH Hypertension și cartofi prăjiți și neprăjiți timp de șase săptămâni.
Experții și studiile științifice au subliniat valoarea potasiului în combaterea hipertensiunii arteriale. Cartofii conțin mult potasiu. Ei sunt, de asemenea, o sursă de vitamina C, fibre, datorită cojii, calciu, magneziu, vitamina B6, niacină și folat.
În contextul hipertensiunii arteriale, "potasiul funcționează în câteva moduri diferite: ajută corpul să elimine excesul de sodiu și relaxează pereții vaselor de sânge, ceea ce permite un flux mai mare de sânge," a explicat dieteticianul înregistrat, Sarah Pflugradt, potrivit Eating Well.
Excesul de sodiu cauzează o creștere a volumului de lichid în vasele de sânge, deoarece corpul reține apă cu un aport excesiv de sare. Acest lucru contribuie la hipertensiune arterială.
Creșterea aportului de calciu, magneziu și vitamina C în dietă este, de asemenea, legată de scăderea tensiunii arteriale, conform unui studiu din 2013 publicat în Annals of Medicine. Celelalte nutriente din cartofi (niacina, folatul și vitamina B6) sunt, de asemenea, asociate cu scăderea tensiunii arteriale, conform studiului. Acum, să trecem la cea mai importantă întrebare a zilei.
Vezi și: COVID, impact pe termen lung asupra sistemului imunitar. Schimbările sunt semnificative
Cartofi - FOTO: Freepik@DenisW
Studiul din British Medical Journal din 2016 a notat că unele dintre motivele pentru descoperirile sale referitoare la hipertensiune arterială erau probabil legate de indicele glicemic ridicat al cartofilor. Chiar dacă sunt considerați carbohidrați complecși, cartofii conțin mult amidon, ceea ce poate cauza creșteri ale glicemiei, deoarece sunt absorbiți mai ușor de corpul tău.
O creștere a glicemiei este, de asemenea, legată de boli de inimă și hipertensiune arterială. Disfuncția căptușelii vaselor de sânge, stresul oxidativ și inflamația au fost considerate efecte neașteptate ale hiperglicemiei postprandiale (niveluri ridicate ale glicemiei după masă), care, la rândul ei, ar putea contribui la hipertensiune, conform cercetărilor.
În plus, creșterea în greutate, legată de consumul excesiv de cartofi, ar putea contribui și ea la hipertensiune arterială, a notat studiul. Cercetarea a menționat însă și limitările sale. Informațiile referitoare la consumul de cartofi și citirile tensiunii arteriale au fost raportate de participanți, iar nu este clar dacă modul în care sunt consumați cartofii (cu sare și grăsimi adăugate precum untul etc.) ar putea avea vreo influență asupra rezultatelor. Aceasta ne readuce la ceea ce recomandă experții referitor la consumul de cartofi.
Când sunt consumați în mod corect, ca parte a unei diete echilibrate și cu moderație, cartofii pot ajuta la menținerea tensiunii arteriale și a sănătății inimii. În loc să îi coaceți sau să-i fierbeți cu mult unt, să-i prăjiți în ulei sau să-i acoperiți cu sare, optați pentru alternative mai sănătoase precum coacerea sau gătirea lor cu tot cu coajă și aromatizarea cu ierburi și condimente sănătoase, a sugerat profesorul asistent de cercetare la New York University Grossman School of Medicine, Emily Johnston, potrivit American Heart Association. O porție de dimensiunea unui cartof mediu pe zi este ceea ce recomandă experții.
Simptomul surprinzător al infarctului pe care majoritatea femeilor îl ignoră. Nu este vorba de durerea în piept.
Aceasta este cea mai ieftină pastilă care protejează inima de infarct. Și nu, nu este este aspirina.
Acesta este cel mai rău lucru pentru inimă. O macină în totalitate și dublează riscul de infarct și boală coronariană.
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Aceasta este valoarea hipertensiunii care îți pune viața în pericol. E o urgență medicală. Poate provoca AVC sau infarct pe loc.
Tratamentul care îți protejează inima de cea mai letală afecțiune.
Bolile de inimă, diagnosticate diferit. Testul privind valoarea colesterolului nu mai este de actualitate.
Simptomul banal al bolii cardiace. Nu este durerea în piept, dar e un mare semnal de alarmă
Patru schimbări care reduc colesterolul mai eficient decât statinele.
Această bacterie extrem de comună îți devastează inima. Cei mai mulți oameni o au.
De ce apare durerea în piept, cel mai important semn al unui infarct miocardic?
Milioane de pacienți cu boli cardiovasculare nu primesc tratamentul necesar pentru a preveni complicațiile fatale.
Cât de des ar trebui să faci un EKG. De ce simptome depinde răspunsul.
Hipertensiunea arterială are un efect devastator asupra creierului.
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Această boală subdiagnosticată și netratată crește riscul de deces. Crește riscul de deces la 50% în decurs de 5 ani.
Boala gravă la care ești expus dacă ești născut după ACEST AN. Riscurile pot fi mortale.