COVID, impact pe termen lung asupra sistemului imunitar. Schimbările sunt semnificative

Monika Baciu |
Data publicării:
covid - FOTO: Freepik@ lashkhidzetim
covid - FOTO: Freepik@ lashkhidzetim

Infecția cu COVID are efecte pe termen lung. Schimbările pe care le produce în organism sunt dramatice, chiar și în cazul îmbolnăvirilor ușoare.

Un studiu recent realizat de echipa de cercetare de la MedUni Viena, publicat în jurnalul "Allergy", evidențiază efectele pe termen lung ale infecției cu SARS-CoV-2 asupra sistemului imunitar.

Chiar și în cazurile ușoare de COVID-19, cercetătorii au observat reduceri semnificative ale celulelor imune și modificări ale citokinelor, indicând o afectare persistentă a sistemului imunitar.

Aceste descoperiri ar putea explica unele dintre efectele pe termen lung ale COVID-19, inclusiv simptomele asociate cu Long-COVID. Studiul subliniază necesitatea de a înțelege mai bine cum infecția cu SARS-CoV-2 poate influența funcția măduvei osoase și răspunsul imun pe termen lung.

Vezi și: Grăsimile vegetale nesaturate îmbunătățesc profilul lipidic. Scad riscul de boli cardiovasculare și diabet de tip 2

Infecțiile cu SARS-CoV-2, impact pe termen lung asupra sistemului imunitar

În cadrul studiului, echipa condusă de primii autori Bernhard Kratzer și Pia Gattinger și investigatori principali Rudolf Valenta și Winfried Pickl (toți de la Centrul de Patofiziologie, Infecțiozitate și Imunologie al MedUni Viena) a examinat parametri imuni relevanți la 133 de subiecți care s-au recuperat după COVID-19 și la 98 de subiecți fără infecție.

Au fost analizate numărul și compoziția diferitelor celule imune precum și citokinele și factorii de creștere din sânge, care joacă un rol decisiv în reglarea creșterii celulare, la zece săptămâni și zece luni după infecția inițială.

Impactul COVID fără vaccinuri

Deoarece nu existau vaccinuri COVID-19 disponibile în perioada de observație din 2020, toți participanții au rămas nevaccinați. Acest lucru a permis autorilor studiului să investigheze efectele pe termen lung ale infecției cu SARS-CoV-2 fără influența vaccinurilor.

Vezi și: Apneea obstructivă în somn, afecțiunea care poate duce la AVC. Impactul semnificativ pe care îl are asupra sistemului cardiovascular

Reducerea semnificativă a celulelor imune în sânge

COVID - FOTO: Freepik@halalstock

"Nu în mod complet neașteptat, zece săptămâni după infecție, pacienții convalescenți prezentau semne clare de activare imună atât la nivelul celulelor T, cât și B, în contrast cu subiecții sănătoși din studiu", raportează Winfried Pickl.

În plus, citokinele și factorii de creștere din sânge erau tipici pentru rămășițele unui proces inflamator acut. Compararea eșantioanelor de la pacienți obținute zece luni după boala COVID-19 a relevat o imagine neașteptată pentru cercetători.

"Chiar și după o progresie ușoară a bolii, am constatat o reducere semnificativă a celulelor imune în sânge," spune Winfried Pickl, oferind detalii din studiu, potrivit unui comunicat al MedUni Viena.

În plus, s-a observat o scădere cunoscută a anticorpilor specifici SARS-CoV-2 și o schimbare surprinzătoare în modelele de factori de creștere din sânge. Pentru subiecții convalescenți de la COVID-19, acest lucru înseamnă că sistemul lor imunitar s-ar putea să nu mai răspundă optim la noi provocări. Acest lucru ar putea oferi o explicație pentru unele dintre sequelaele observate ale COVID-19, cum ar fi Long-COVID.

Vezi și: Laptele, esențial în cazul persoanelor de peste 50 de ani. Scade riscul de boli de inimă

Consecințe pe termen lung

Potrivit cercetătorilor, consecințele pe termen lung ale COVID-19 sunt presupus a fi cauzate de o infecție și de afectarea pe termen lung a funcției măduvei osoase, situl central de producție a celulelor imune.

"Rezultatele noastre oferă o posibilă explicație că anumite consecințe pe termen lung ale COVID-19 ar putea fi legate de deteriorarea sistemului imunitar celular cauzată de SARS-CoV-2 și de aparenta reducere a maturării și/sau emigrației celulelor imune din măduva osoasă", rezumă Winfried Pickl și Rudolf Valenta rezultatele studiului.

Această ipoteză stă la baza unor cercetări ulterioare pentru a înțelege mai bine mecanismele care stau la baza Long-COVID.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel