Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Acest aliment scade glicemia și previne diabetul. Acesta are potențialul de a scădea semnificativ nivelurile glicemiei rapide la persoanele cu risc crescut de a dezvolta...
Vezi și: Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Un studiu recent a descoperit că sulforafanul, un compus prezent în germenii de broccoli, au redus semnificativ nivelul zahărului din sânge la persoanele cu prediabet.
Sulforafanul, posibilă soluție anti-diabetică
Cercetătorii de la Universitatea din Gothenburg au identificat anterior sulforafanul ca un compus potențial antidiabetic pentru diabetul de tip 2. Un studiu clinic din 2017 a arătat că participanții cu diabet au avut niveluri semnificativ mai scăzute ale zahărului din sânge după administrarea unor doze mari de sulforafan extras din germenii de broccoli.
În cel mai recent studiu, publicat în Nature Microbiology, profesorul Anders Rosengren și echipa sa s-au concentrat pe prediabet, o afecțiune care precede diabetul de tip 2 și se caracterizează prin creșterea treptată a nivelului zahărului din sânge din cauza unei producții insuficiente de insulină.
Metodologia studiului
Studiul a implicat 89 de persoane cu glicemie rapidă crescută, un indicator al prediabetului. Alți factori luați în considerare au inclus supraponderabilitatea sau obezitatea participanților, cu vârste între 35 și 75 de ani.
Participanții au fost distribuiți aleatoriu pentru a primi fie sulforafan, fie un placebo, pe o perioadă de 12 săptămâni. Nici participanții, nici cercetătorii nu au știut cine a primit ce tratament. Un total de 74 de participanți au finalizat toate etapele studiului.

Broccoli - FOTO: Freepik@vecstock
Sulforafanul, rezultate promițătoare
Rezultatele arată că participanții care au luat sulforafan au avut o reducere medie mai mare a glicemiei rapide decât cei care au primit placebo. Diferența între cele două grupuri a fost considerabilă.
O diferență și mai mare a fost observată în subgrupurile clinice. Grupa cu cea mai mare îmbunătățire după administrarea de sulforafan a avut semne timpurii de diabet legat de vârstă, un indice de masă corporală relativ scăzut în contextul studiului, rezistență scăzută la insulină, incidență scăzută a bolii ficatului gras și secreție scăzută de insulină.
Vezi și: Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Impact asupra florei intestinale
Cea de-a treia fază a studiului, realizată în colaborare cu profesorul Fredrik Bäckhed de la Universitatea din Gothenburg, a implicat studierea bacteriilor intestinale. S-a descoperit o bacterie intestinală capabilă să interacționeze cu sulforafanul, ceea ce ar putea duce la o eficiență îmbunătățită a compusului din broccoli.
În termeni de cifre, diferențele în glicemia rapidă au fost de 0,2 milimoli pe litru între toți participanții care au primit sulforafan comparativ cu grupul placebo, urmate de 0,4 în subgrupul clinic interesat și 0,7 în cazul celor care făceau parte atât din subgrupul clinic, cât și aveau bacteriile intestinale.
Prevalența prediabetului în Suedia este estimată la până la zece procente, fără o structură de tratament clară. În timp ce această afecțiune rămâne adesea nediagnosticată, depistarea timpurie crește șansele de a preveni dezvoltarea diabetului de tip 2. Profesorul Anders Rosengren subliniază importanța intervențiilor timpurii și individualizate pentru prevenirea bolii.
"Tratamentul prediabetului este, în prezent, deficitar în multe privințe, dar aceste descoperiri deschid calea pentru un posibil tratament de precizie folosind sulforafan extras din broccoli ca aliment funcțional. Totuși, factorii de stil de viață rămân baza oricărui tratament pentru prediabet, inclusiv exercițiile fizice, alimentația sănătoasă și pierderea în greutate.
Rezultatele studiului oferă și un model general al modului în care fiziopatologia și flora intestinală interacționează cu tratamentele și influențează răspunsurile la acestea. Un model care ar putea avea implicații mai largi", spune Anders Rosengren.
-
Nivelul ridicat de Fier, asociat cu diabetul17.12.2025, 22:02
-
Alimentele care cresc riscul de infarct cu 46%17.12.2025, 21:20
-
-
De ce să eviți purtarea zilnică a chiloților tanga. Medicii, avertisment17.12.2025, 19:50
-
Alimentele care îți distrug creierul17.12.2025, 18:53
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
EXCLUSIV Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Ce se întâmplă în corp imediat după ce mănânci zahăr?
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Prediabetul poate intra în remisie chiar și fără pierdere în greutate, arată un nou studiu
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Diabetul care nu are legătură cu zahărul
EXCLUSIV Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
EXCLUSIV Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
