Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2

Acest aliment scade glicemia și previne diabetul. Acesta are potențialul de a scădea semnificativ nivelurile glicemiei rapide la persoanele cu risc crescut de a dezvolta...
Vezi și: Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Un studiu recent a descoperit că sulforafanul, un compus prezent în germenii de broccoli, au redus semnificativ nivelul zahărului din sânge la persoanele cu prediabet.
Sulforafanul, posibilă soluție anti-diabetică
Cercetătorii de la Universitatea din Gothenburg au identificat anterior sulforafanul ca un compus potențial antidiabetic pentru diabetul de tip 2. Un studiu clinic din 2017 a arătat că participanții cu diabet au avut niveluri semnificativ mai scăzute ale zahărului din sânge după administrarea unor doze mari de sulforafan extras din germenii de broccoli.
În cel mai recent studiu, publicat în Nature Microbiology, profesorul Anders Rosengren și echipa sa s-au concentrat pe prediabet, o afecțiune care precede diabetul de tip 2 și se caracterizează prin creșterea treptată a nivelului zahărului din sânge din cauza unei producții insuficiente de insulină.
Metodologia studiului
Studiul a implicat 89 de persoane cu glicemie rapidă crescută, un indicator al prediabetului. Alți factori luați în considerare au inclus supraponderabilitatea sau obezitatea participanților, cu vârste între 35 și 75 de ani.
Participanții au fost distribuiți aleatoriu pentru a primi fie sulforafan, fie un placebo, pe o perioadă de 12 săptămâni. Nici participanții, nici cercetătorii nu au știut cine a primit ce tratament. Un total de 74 de participanți au finalizat toate etapele studiului.
Broccoli - FOTO: Freepik@vecstock
Sulforafanul, rezultate promițătoare
Rezultatele arată că participanții care au luat sulforafan au avut o reducere medie mai mare a glicemiei rapide decât cei care au primit placebo. Diferența între cele două grupuri a fost considerabilă.
O diferență și mai mare a fost observată în subgrupurile clinice. Grupa cu cea mai mare îmbunătățire după administrarea de sulforafan a avut semne timpurii de diabet legat de vârstă, un indice de masă corporală relativ scăzut în contextul studiului, rezistență scăzută la insulină, incidență scăzută a bolii ficatului gras și secreție scăzută de insulină.
Vezi și: Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Impact asupra florei intestinale
Cea de-a treia fază a studiului, realizată în colaborare cu profesorul Fredrik Bäckhed de la Universitatea din Gothenburg, a implicat studierea bacteriilor intestinale. S-a descoperit o bacterie intestinală capabilă să interacționeze cu sulforafanul, ceea ce ar putea duce la o eficiență îmbunătățită a compusului din broccoli.
În termeni de cifre, diferențele în glicemia rapidă au fost de 0,2 milimoli pe litru între toți participanții care au primit sulforafan comparativ cu grupul placebo, urmate de 0,4 în subgrupul clinic interesat și 0,7 în cazul celor care făceau parte atât din subgrupul clinic, cât și aveau bacteriile intestinale.
Prevalența prediabetului în Suedia este estimată la până la zece procente, fără o structură de tratament clară. În timp ce această afecțiune rămâne adesea nediagnosticată, depistarea timpurie crește șansele de a preveni dezvoltarea diabetului de tip 2. Profesorul Anders Rosengren subliniază importanța intervențiilor timpurii și individualizate pentru prevenirea bolii.
"Tratamentul prediabetului este, în prezent, deficitar în multe privințe, dar aceste descoperiri deschid calea pentru un posibil tratament de precizie folosind sulforafan extras din broccoli ca aliment funcțional. Totuși, factorii de stil de viață rămân baza oricărui tratament pentru prediabet, inclusiv exercițiile fizice, alimentația sănătoasă și pierderea în greutate.
Rezultatele studiului oferă și un model general al modului în care fiziopatologia și flora intestinală interacționează cu tratamentele și influențează răspunsurile la acestea. Un model care ar putea avea implicații mai largi", spune Anders Rosengren.
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Diabetul de tip 1: cum poate fi descoperit devreme și prevenit. Medicii arată care e vârsta la care trebuie făcut testul
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?