Supliment pentru adulții activi, retras din magazine. ANSVSA, ALERTĂ: contaminat cu insecticidul oxid de etilenă

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Un lot din suplimentul ALL NUTRITION REDOX HARDCORE retras de pe piață pentru că este contaminat cu oxid de etilena
Un lot din suplimentul ALL NUTRITION REDOX HARDCORE retras de pe piață pentru că este contaminat cu oxid de etilena

Conform unei alerte ANSVSA, importatorul ă FITNESS LIBRARY SRL a anunțat că retrage de pe piață un lot de supliment ALL NUTRITION REDOX HARDCORE, comercializat de un magazin din Cluj-Napoca, pentru că ar fi fost contaminat cu insecticidul periculos oxid de etilenă. 

Conform alertei emise de ANSVSA, „FITNESS LIBRARY SRL, ca urmare a notificării primite din partea producătorului SFD Spółka Akcyjna, a inițiat retragerea de la comercializare și de la clienți a articolelor menționate mai jos.

Motivul Rechemării: Contaminare cu oxid de etilenă
Denumire produs: ALL NUTRITION REDOX HARDCORE
Producator: SFD Spółka Akcyjna
Cod de bare: 5902837725970
Gramaj: 90 Capsule
Nr. lot/cod bare: 190220
Dată de expirare: 11/2022

În cazul în care ati achizitionat produsul mentionat mai sus, va rugam sa nu il consumati si sa il returnati in magazinul FITNESS LIBRARY din Cluj-Napoca strada Alexandru Vaida Voevod numarul 59, pana la data de 15.11.2021 urmand sa primiti contravaloarea lor. Ne cerem scuze pentru orice neplăcere creată!

Adresa: Alexandru Vaida Voeivod Nr. 59
E-mail: [email protected]
Telefon: 0729 108 880”, se arată în alertă. 

Ce este oxidul de etilenă

Oxidul de etilenă (oxid de etenă sau oxiran), un compus organic cu formula C2H4O, este un gaz lichefiat, incolor, foarte toxic, foarte inflamabil, foarte instabil, cu un miros eteric ușor dulceag. Este folosit, printre altele, la ca gaz sterilizant pentru diferite produse alimentare, pesticid și consumabil în procese medicale. Oxidul de etilenă este solubil în apă și solvenți organici.

Sisteme de organe afectate de acest gaz sunt: cutanate (cutanate), de dezvoltare (efecte în perioadele în care organele se dezvoltă), neurologice (sistemul nervos), oculare (ochi), renale (sistemul urinar sau rinichi). 

Oxidul de etilenă este un produs chimic creat de om, care este utilizat în principal pentru a produce etilen glicol (o substanță chimică utilizată pentru a produce antigel și poliester). O cantitate mică (mai puțin de 1%) este utilizată pentru combaterea insectelor în unele produse agricole depozitate și o cantitate foarte mică este utilizată în spitale pentru sterilizarea echipamentelor și consumabilelor medicale.

Ce poți păți dacă inhalezi au atingi substanța periculoasă

Conform registrului Agenției americane pentru Substanțe Toxice și Boli (link direct sursa informațiilor), majoritatea expunerilor la oxid de etilenă au loc prin inhalare sau contact cu pielea. Gazul este ușor absorbit de plămâni. Mirosul nu este un indicator fiabil al prezenței oxidului de etilenă și nu oferă o atenționare adecvată a concentrațiilor periculoase. Gazul este mai greu decât aerul și poate provoca asfixierea în zonele închise, slab ventilate sau joase.

Copiii expuși la aceleași niveluri de oxid de etilenă ca adulții pot inhala doze mai mari, deoarece au o suprafață pulmonară mai mare: raporturi de greutate corporală și volume crescute de minute: raporturi de greutate. În plus, pot fi expuși la niveluri mai ridicate decât adulții din aceeași locație din cauza staturii lor scurte și a nivelurilor mai ridicate de oxid de etilenă găsite mai aproape de sol.

Contactul cu pielea cu soluții concentrate de oxid de etilenă sau concentrații mari de vapori poate provoca arsuri chimice. Contactul cu oxid de etilenă lichefiată poate duce la degerături. Expunerea la niveluri ridicate de gaz poate provoca arsuri ale corneei și cataractă. Contactul prelungit cu pielea cu soluții diluate de oxid de etilenă (de exemplu, din îmbrăcăminte contaminată) poate provoca iritații și dermatite.

Copiii sunt mai vulnerabili la substanțele toxice absorbite prin piele datorită raportului lor relativ mai mare de suprafață: greutate corporală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel