Te învinețești repede? Iată din ce cauză

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Vânătăile sunt mai frecvente la vârstnici
Vânătăile sunt mai frecvente la vârstnici

Dacă te învinețești repede și nici măcar nu ții minte să te fi lovit, este posibil să aibă legătură cu vârsta. Pe de altă parte, pot exista și alte cauze, explică specialiștii.

Multe persoane trecute de o anumită vârstă pot să constate că, la orice lovitură, fie și una ușoară, pielea se învinețește. Dacă are sau nu vreo legătură cu înaintarea în vârstă, a fost o temă dezbătută de Harvard Health Publishing.

Specialiștii de acolo au arătat că apariția mai frecventă a echimozelor nu este neapărat o problemă a pielii sau a sângelui. Modificările legate de vârstă ale pielii și ale vaselor sanguine subiacente vă pot face mai predispuse la vânătăi.

O vânătaie apare atunci când o lovire de orice fel sfărâmă vasele mici de sânge, numite capilare, care apoi sângerează sub suprafața pielii, creând acel semn cunoscut ca „vânătaie”.

Sunteți mai predispus la vânătăi pe măsură ce îmbătrâniți, deoarece atât pielea, cât și capilarele dvs. devin mai fragile. Este posibil să aveți și mai puțin grăsime sub piele care ar acționa ca „amortizoare” și ar proteja.

Cel mai desea, vânătăile legate de vârstă apar în zona brațelor și picioarelor.

Unele medicamente pot cauza apariția vânătăilor

Deși îmbătrânirea favorizează apariția vânătăilor, cu siguranță nu este singurul factor care vă poate face mai predispus la apariția acestora.

Alți factori care le pot favoriza sunt sexul; se pare că femeile sunt mai predispuse să se învinețească decât bărbații. De asemenea, anumite medicamente, inclusiv agenții antiagregante, anticoagulante (mai des cunoscute sub denumirea de diluanți sanguini), corticosteroizi, anumite antibiotice și chiar unele suplimente, cum ar fi ginkgo biloba.

Deși poate fi normal să vă loviți mai mult pe măsură ce îmbătrâniți, există cazuri în care aceasta poate semnala o problemă de sănătate. Deci, dacă vânătăile aar frecvent, sunt severe sau îngrijorătoare pentru orice motiv, este întotdeauna recomandabil să discutați cu medicul dumneavoastră.

Articolul integral poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel