Temerile pacienților cu boli inflamatorii intestinale în pandemie. Studiu

Adisa Codruț |
Data publicării:

62% dintre pacienții cu boli inflamatorii intestinale (BII) susțin că au primit de la medicul lor curant recomandări specifice în contextul pandemiei de COVID-19, cei mai mulți fiind mulțumiți de recomandări, susține un studiu.

Studiul ”Pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale și COVID-19, în perioada stării de alertă (mai-noiembrie 2020)”, derulat de Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR), a fost prezentat la un eveniment online susținut de Societatea Româna de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH) și de Clubul Român pentru Boala Crohn şi Colită Ulcerativă (RCCC), la care au participat pacienți, medici, autorități și mass-media.

La studiu au participat 156 pacienți cu boli inflamatorii intestinale, iar 28% dintre aceștia au fost infectați cu virusul SARS - CoV-2, majoritatea cu forme ușoare, tratate la domiciliu.

Concluziile studiului

Cercetarea a arătat că în timp ce 72% dintre pacienți cu BII declară că au putut lua legătura cu ușurință cu medicul de familie, 17% s-au confruntat cu dificultăți și 2% nu au putut lua deloc legătura cu acesta. Când vine vorba de medicul curant, în general gastroenterolog, 22% declară că au luat legătura cu dificultate și 8% nu au reușit să îl contacteze, deși au încercat. Principalele motive pentru care pacienții au contactat medicul curant au fost obținere rețetă, programare administrare tratament sau consultație și alte aspecte și întrebări legate de boala lor. Cel mai folosit mijloc a fost telefonul personal al doctorului (53%) sau email (28%), în timp ce 21% au apelat la telefonul de la clinică sau spital.

“Este un moment de cumpănă în relația medic-pacient cu Boală Inflamatorie Intestinală, de aceea este foarte important să avem în continuare grijă de pacienții noștri. Pacienții cu BII nu au risc mai mare de a face COVID-19 din cauza bolii inflamatorii, însă pandemia are alte  riscuri și provocări”, a declarat prof. dr. Mircea Diculescu, președinte fondator RCCC.

70% au continuat tratamentul

În privința tratamentului, doar 2% dintre pacienți declară că au oprit tratamentul din proprie inițiativă și 3% au primit recomandarea medicului pentru întreruperea tratamentului. Aproximativ 70% au putut face tratamentul în perioada stării de alertă, în timp ce 21% au întâmpinat dificultăți, iar 9% nu au reușit să își continue tratamentul conform programării.

72% dintre pacienți se tem că, în cazul unei amânări a administrării terapiei pentru BII, s-ar putea confrunta cu o recădere a bolii sau un puseu și același procent mențin îngrijorări cu privire la contactul fizic cu alte persoane. 55% se tem să meargă la spital pentru administrarea tratamentului. 99% dintre pacienți folosesc elemente de protecție, mai ales mască și dezinfectant. Cu privire la automedicație, 32% dintre pacienți susțin că nu au luat în această perioadă alte medicamente față de cele prescrise de medic, în timp ce 57% au luat vitamine și 35% analgezice și antiinflamatoare.

62% dintre pacienți simt un sentiment de izolare în această perioadă, 55% își fac griji în privința impactului economic al pandemiei asupra veniturilor și 75% cred ca stresul din această perioadă ar putea agrava boala lor. Familia, prietenii, psihologul și medicul curant sunt cei identificați de pacienți că i-ar putea ajuta în reducerea stresului. 62% sunt optimiști cu privire la rezolvarea crizei COVID-19. În cazul disponibilității unui vaccin COVID-19 recomandat de medic, 22% dintre pacienți s-ar vaccina imediat, iar 40% vor solicita mai multe informații înainte de a lua o decizie cu privire la vaccinare.

“Telemedicina s-a dovedit o soluție foarte importantă, extrem de utilă în această perioadă. De aceea, propunerea societăților de medicină este de a dezvolta în continuare acest instrument. Pacienții cu BII sunt în mare parte pacienți tineri, care au abilități în a utiliza platformele sociale, și acest lucru vine în ajutorul lor și al medicilor”, a declarat prof. dr. Cristian Gheorghe, președinte SRGH.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel