Tensiune mai mică, risc mai mic de Alzheimer. Vezi care este legătura

Angela Sabău / 06 Martie 2019 / 23:18
Fumătorii au un risc mai mare de a face hipertensiune
Fumătorii au un risc mai mare de a face hipertensiune

Tensiunea arterială este un factor cunoscut ca fiind strâns legat de afecțiunile cardiace dar, mai recent, unele studii au arătat că ar putea avea legătură și cu cogniția, respectiv apariția bolii Alzhemer.

Tratarea „agresivă” a tensiunii arteriale ridicate ar putea contribui la atenuarea schimbărilor cognitive, potrivit concluziilor prezentate la Alzheimer's Association International Conference. Cercetatorii au comparat două strategii de gestioare a tensiunii arteriale crescute, într-un studiu care a inclus peste 9.300 de adulți în vârstă (vârsta medie de aproximativ 68 de ani).

Una din metodele de gestionare a tensiunii arteriale ridicate a avut ca scop atingerea unui nivel standard al tensiunii, respectiv la valori de sub 140 mm Hg. Metoda mai agresivă a fixat ca și scop reducerea tensiunii arteriale la valori mai mici de 120 mm Hg.

Strategia agresivă a redus nu numai riscurile cardiace, ci părea să protejeze creierul, citează Harvard Health Publishing.

Risc mai mic de Alzheimer

Persoanele din grupul cu tensiune arterială controlată mai agresiv au fost cu 19% mai puțin predispuse să dezvolte noi cazuri de insuficiență cognitivă ușoară (adesea un precursor al demenței), față de cele din grupul standard de tratament.

De asemenea, au fost cu 15% mai puține șanse să dezvolte orice formă de demență sau insuficiență cognitivă ușoară.

Acest studiu oferă un alt motiv de a lucra împreună cu medicul pentru a reduce tensiunea arterială ridicată.

Articolul integral poate fi citit AICI.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy