Tinerețe fără bătrânețe, cu ciocolată, cafea, ceai și zinc

Oamenii de știință au descoperit că zincul poate activa o moleculă organică din ciocolată, cafea și ceai, ajutând la protejarea împotriva stresului oxidativ, care duce la îmbătrânire și...
Îmbătrânirea și speranța de viață redusă sunt cauzate, cel puțin parțial, de stresul oxidativ. Oamenii de știință au descoperit că zincul poate activa o moleculă organică din ciocolată, cafea și ceai, ajutând la protejarea împotriva stresului oxidativ.
O echipă de cercetători condusă de Prof. Dr. Ivana Ivanovi-Burmazovi de la Catedra de Chimie Bioinorganică la Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU) împreună cu cercetători din SUA au descoperit că zincul poate activa o moleculă organică, ajutând la protejarea împotriva stresului oxidativ.
Noul complex metalic împotriva superoxidului
Zincul este un mineral necesar pentru a rămâne sănătos. Cercetătorii FAU care lucrează împreună cu Prof. Dr. Christian Goldsmith de la Universitatea Auburn, Alabama, SUA, au descoperit că zincul poate proteja împotriva superoxidului responsabil de stresul oxidativ atunci când este luat împreună cu o componentă găsită în produsele alimentare cum ar fi vinul, cafeaua, ceaiul și ciocolata.
Această componentă este un grup de hidrochinonă găsit în polifenoli, cu alte cuvinte, substanțele vegetale responsabile pentru miros și gust. Zincul activează grupurile de hidrochinone, producând protecție naturală împotriva superoxidului, un produs secundar al respirației celulare umane, care dăunează biomoleculelor proprii ale corpului, de exemplu proteine sau lipide, precum și genomului uman. Superoxidul se presupune că are un rol în procesul de îmbătrânire și în o serie de boli cum ar fi inflamația, cancerul sau bolile neurodegenerative.
Hidrochinona singură nu este capabilă să descompună superoxidul. Dacă se combină zincul și hidrochinona, se creează un complex metalic care imită o enzimă superoxid dismutază (SOD). Aceste enzime protejează organismul de procesele de degradare cauzate de oxidare și au un efect antioxidant. În acest fel, superoxidul poate fi metabolizat și se poate preveni deteriorarea organismului; stresul oxidativ fiind evitat.
Ciocolată și cafea cu zinc adăugat
Pentru prima dată, funcția acestei enzime a fost copiată fără a apela la metale e tranziție redox active, cum ar fi mangan, fier, cupru sau nichel. În timp ce metalele ar putea avea și un efect antioxidant, orice efecte pozitive sunt în mod rapid depășite de faptul că, dacă se iau în canttate mare, ele pot provoca chiar creșterea stresului oxidativ.
Zincul este mult mai puțin toxic decât metalele de tranziție menționate mai sus, ceea ce face posibilă crearea unor noi medicamente sau suplimente cu efecte secundare considerabil mai reduse. Ar fi, de asemenea, plauzibil să se adauge zinc în produsele alimentare care conțin hidrochinonă în mod natural, pentru a stimula sănătatea consumatorului.
„Este cu siguranță posibil ca vinul, cafeaua, ceaiul sau ciocolata să devină disponibile în viitor cu zinc adăugat. Cu toate acestea, orice conținut de alcool va distruge efectele pozitive ale acestei combinații", subliniază Ivana Ivanovi-Burmazovi, într-un material dat publicității de Universitatea Erlangen-Nuremberg.
Studiul, care a fost publicat în revista Nature Chemistry, poate fi găsit AICI.
-
-
-
Statinele, efect major asupra creierului21.10.2025, 18:01
-
Ucigașul invizibil din casele noastre21.10.2025, 15:48
-
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
5 plante și condimente care îmbunătățesc digestia
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.