Tinerețe fără bătrânețe, cu ciocolată, cafea, ceai și zinc

Dana Lascu |
Data publicării:
Vederea unor obiecte legate de cafea ne influnețează gândirea
Vederea unor obiecte legate de cafea ne influnețează gândirea

Oamenii de știință au descoperit că zincul poate activa o moleculă organică din ciocolată, cafea și ceai, ajutând la protejarea împotriva stresului oxidativ, care duce la îmbătrânire și speranță de viață redusă. 

Îmbătrânirea și speranța de viață redusă sunt cauzate, cel puțin parțial, de stresul oxidativ. Oamenii de știință au descoperit că zincul poate activa o moleculă organică din ciocolată, cafea și ceai, ajutând la protejarea împotriva stresului oxidativ.

O echipă de cercetători condusă de Prof. Dr. Ivana Ivanovi-Burmazovi de la Catedra de Chimie Bioinorganică la Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU) împreună cu cercetători din SUA au descoperit că zincul poate activa o moleculă organică, ajutând la protejarea împotriva stresului oxidativ.

Noul complex metalic împotriva superoxidului

Zincul este un mineral necesar pentru a rămâne sănătos. Cercetătorii FAU care lucrează împreună cu Prof. Dr. Christian Goldsmith de la Universitatea Auburn, Alabama, SUA, au descoperit că zincul poate proteja împotriva superoxidului responsabil de stresul oxidativ atunci când este luat împreună cu o componentă găsită în produsele alimentare cum ar fi vinul, cafeaua, ceaiul și ciocolata.
Această componentă este un grup de hidrochinonă găsit în polifenoli, cu alte cuvinte, substanțele vegetale responsabile pentru miros și gust. Zincul activează grupurile de hidrochinone, producând protecție naturală împotriva superoxidului, un produs secundar al respirației celulare umane, care dăunează biomoleculelor proprii ale corpului, de exemplu proteine sau lipide, precum și genomului uman. Superoxidul se presupune că are un rol în procesul de îmbătrânire și în o serie de boli cum ar fi inflamația, cancerul sau bolile neurodegenerative.

Hidrochinona singură nu este capabilă să descompună superoxidul. Dacă se combină zincul și hidrochinona, se creează un complex metalic care imită o enzimă superoxid dismutază (SOD). Aceste enzime protejează organismul de procesele de degradare cauzate de oxidare și au un efect antioxidant. În acest fel, superoxidul poate fi metabolizat și se poate preveni deteriorarea organismului; stresul oxidativ fiind evitat.

Ciocolată și cafea cu zinc adăugat

Pentru prima dată, funcția acestei enzime a fost copiată fără a apela la metale e tranziție redox active, cum ar fi mangan, fier, cupru sau nichel. În timp ce metalele ar putea avea și un efect antioxidant, orice efecte pozitive sunt în mod rapid depășite de faptul că, dacă se iau în canttate mare, ele pot provoca chiar creșterea stresului oxidativ.

Zincul este mult mai puțin toxic decât metalele de tranziție menționate mai sus, ceea ce face posibilă crearea unor noi medicamente sau suplimente cu efecte secundare considerabil mai reduse. Ar fi, de asemenea, plauzibil să se adauge zinc în produsele alimentare care conțin hidrochinonă în mod natural, pentru a stimula sănătatea consumatorului.

Este cu siguranță posibil ca vinul, cafeaua, ceaiul sau ciocolata să devină disponibile în viitor cu zinc adăugat. Cu toate acestea, orice conținut de alcool va distruge efectele pozitive ale acestei combinații", subliniază Ivana Ivanovi-Burmazovi, într-un material dat publicității de Universitatea Erlangen-Nuremberg.

Studiul, care a fost publicat în revista Nature Chemistry, poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel