Tipul de post intermitent FABULOS pentru diabet de tip 2, boala ficatului gras, cancer hepatic și chiar COVID-19. STUDIU

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Post intermitent
Post intermitent

O variantă de post intermitent preferată de supermodele, aduce numeroase beneficii pentru sănătate în afara faptului că ajută la slăbire, mai ales pentru persoanele cu  diabet de tip 2, boală ficatului gras și cancer hepatic.

Consumul de alimente restricționat în timp (TRE) este o variantă de post intermitent preferată de supermodele. În fapt, acesta este un regim alimentar care restricționează consumul la un anumit interval orar. Asta înseamnă că poți să mănânci într-un interval de 4-10 ore, iar în restul nu ai voie să consumi niciun fel de alimente sau băuturi care au calorii. 

Beneficiile acestei forme de post intermitent, însă, sunt mult mai mari, deși depind de sex și de vârstă, arată un nou studiu realizat de oamenii de știință Salk Institute (link direct studiu)

Majoritatea studiilor despre TRE se concentrează pe scăderea în greutate la șoareci masculi tineri, dar oamenii de știință din Salk au dorit să stabilească dacă TRE aduce beneficii suplimentare de sănătate altor populații. Rezultatele lor, publicate în jurnalul Cell Reports la 17 august 2021, arată că, deși vârsta și sexul afectează rezultatele TRE, strategia alimentară oferă multiple beneficii pentru sănătate pentru tineri și bătrâni de ambele sexe și indică faptul că TRE poate fi o dietă foarte bună pentru diabetul de tip 2, boala hepatică grasă și cancerul hepatic, ba chiat și chiar în bolile infecțioase, cum ar fi COVID-19, la om.

„Pentru multe intervenții clinice TRE, rezultatul principal este pierderea în greutate, dar am constatat că TRE este bun nu numai pentru bolile metabolice, ci și pentru rezistența crescută împotriva bolilor infecțioase și a rezistenței la insulină”, spune Satchidananda Panda, profesor la Laboratorul de biologie de la Salk
Intoleranța la glucoză este primul pas pe o pantă alunecoasă către boala ficatului gras non-alcoolic și cancerul hepatic - unul dintre puținele tipuri de cancer a căror incidență și rate de deces au crescut, mai degrabă decât au scăzut, în ultimii 25-30 de ani. Mai mult, peste 40% dintre americani sunt deja diabetici sau prediabetici, Asociația Americană pentru Diabet anticipând un plus de 1,5 milioane de cazuri noi în fiecare an. Aceste tendințe fac din găsirea unui tratament simplu pentru intoleranța la glucoză o prioritate majoră.

Reglează glicemia și reduce grăsimea

Cercetătorii de la Salk au hrănit cu o dietă bogată în grăsimi, cu conținut ridicat de zahăr la șoareci masculi și femele de două grupe de vârstă (echivalent cu oamenii cu vârsta de 20 și 42 de ani), limitând consumul la nouă ore pe zi. Echipa a efectuat apoi teste pentru a stabili modul în care vârsta și sexul afectează rezultatele TRE pe o varietate de parametri de sănătate: boala ficatului gras; reglarea glucozei; masa musculară, performanță și rezistență; și supraviețuirea la sepsis, un răspuns care pune viața în pericol la infecție. 

„Aceasta a fost prima dată când am studiat șoareci femele și nu eram siguri la ce să ne așteptăm”, spune primul autor Amandine Chaix, profesor asistent la Universitatea din Utah. „Am fost surprinși să constatăm că, deși femelele cu TRE nu au fost protejate de creșterea în greutate, acestea au arătat în continuare beneficii metabolice, inclusiv ficat mai puțin gras și glicemia mai bine controlate”, a arătat cercetătoarea.

Testele orale de toleranță la glucoză făcute la șoareci după 16 ore de post au indicat faptul că această formă de post intermitent a fost asociată cu o creștere mai mică a glicemiei și o revenire mai rapidă la nivelurile normale de zahăr din sânge atât la bărbații tineri, cât și la cei de vârstă mijlocie, cu o îmbunătățire semnificativă a toleranței la glucoză în femele tinere și de vârstă mijlocie. În mod similar, femelele și bărbații de vârstă mijlocie cu TRE au reușit să restabilească nivelurile normale de zahăr din sânge mai eficient decât șoarecii din grupul de control, care aveau hrană disponibilă în orice moment. Această constatare indică faptul că TRE poate fi o modalitate ușoară de a preveni sau trata diabetul cu un cost redus sau fără costuri.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că tipul de dietă cu Consumul de alimente restricționat în timp (TRE) poate proteja atât bărbații, cât și femeile de moartea indusă de sepsis - un pericol deosebit în terapia intensivă, în special în timpul pandemiei COVID-19. După administrarea unei toxine care a indus o boală asemănătoare sepsisului la șoareci, cercetătorii au monitorizat ratele de supraviețuire timp de 13 zile și au constatat că TRE a protejat atât șoarecii masculi, cât și femelele, de moartea de sepsis.

Practic, consumul de alimente restricționat în timp nu a protejat doar împotriva bolii hepatice grase, diabetului și decesului de sepsis; chiar a permis șoarecilor masculi să păstreze și să adauge masă musculară și să îmbunătățească performanța musculară (efectul care nu a fost constatat și la femele). Această constatare este deosebit de semnificativă pentru persoanele în vârstă, pentru care performanța musculară îmbunătățită poate ajuta la prevenirea căderilor și apariția fracturilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel