Tofacitinib (Xeljanz), risc de embolism pulmonar la doză mare. Restricție temporară EMA

Dana Lascu |
Data publicării:
Xeljanz, un medicament pentru artrită reumatoidă și psoriazică poate duce, la doză mare, la embolism pulmonar. FOTO: DC MEDICAL
Xeljanz, un medicament pentru artrită reumatoidă și psoriazică poate duce, la doză mare, la embolism pulmonar. FOTO: DC MEDICAL

PRAC, comitetul de siguranță al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) îi sfătuiește pe medici să nu mai prescrie pacienților, temporar, doza de Tofacitinib de 10 mg de două ori pe zi (Xeljanz, Pfizer), din cauza unui risc crecsut de embolie pulmonară. Tofacitinib este administrat în artrită reumatoidă moderată până la severă, artrită psoriazică și colită ulceroasă severă.

Comitetul pentru siguranță (PRAC) al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) recomandă medicilor să nu prescrie doza de 10 mg de două ori pe zi de Xeljanz (tofacitinib) la pacienții cu risc crescut de formare a cheagurilor de sânge în plămâni (embolism pulmonar). Sunt incluși aici pacienții care prezintă insuficiență cardiacă, cancer, tulburări de coagulare a sângelui moștenite sau antecedente de formare de cheaguri de sânge, precum și pacienții care iau contraceptive hormonale combinate, primesc terapie de substituție hormonală sau suferă intervenții chirurgicale majore.

Prescriptorii ar trebui să ia în considerare și alți factori care pot crește riscul de embolism pulmonar, inclusiv vârsta, obezitatea, fumatul sau imobilizarea, a anunțat EMA, într-un comunicat de presă.

Motivul: la doză mare s-au înregistrat decese

Recomandarea se bazează pe rezultatele unui studiu postmarketing în curs de desfășurare, care evaluează siguranța tofacitinibului de 5 mg de două ori pe zi și a tofacitinibului de 10 mg de două ori pe zi în comparație cu un inhibitor al factorului de necroză tumorală (TNF) la pacienții cu poliartrită reumatoidă (RA) în vârstă de 50 ani sau care au unul sau mai mulți factori de risc cardiovascular.
Rezultatele preliminare au constatat 19 cazuri de PE în 3.883 pacienți-ani în grupul cu tofitinib 10 mg de două ori pe zi, comparativ cu trei cazuri la 3.982 pacienți-ani în brațul inhibitor al TNF. În plus, au existat 45 de decese din toate cauzele la 3.897 pacienți-ani în brațul de 10 mg de două ori pe zi, comparativ cu 25 de decese la 3.982 pacienți-ani în grupul de inhibitori ai TNF.

În februarie, Administrația SUA pentru Alimentație și Medicamente (FDA) a semnalat același risc.

Tofacitinib a fost aprobat pentru prima dată în Europa în 2017 pentru adulții cu artrită reumatoidă moderată până la severă. În 2018, a fost aprobat în Europa și pentru tratamentul artritei psoriazice și a colitei ulceroase severe. Doza aprobată pentru tratamentul artritei reumatoide și artritei psoriazice este de 5 mg de două ori pe zi. 

EMA notează că, deoarece doza de 10 mg de două ori pe zi este doză inițială recomandată pentru tratamentul colitei ulcerative, „pacienții cu această afecțiune care prezintă un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge nu trebuie să înceapă tratamentul cu Xeljanz. Pacienții cu risc mare care iau în prezent această doză pentru orice condiție trebuie trecuți la tratamente alternative".

PRAC va face recomandări

Noile recomandări sunt temporare și urmează recomandările anterioare din partea PRAC de a nu depăși doza recomandată de 5 mg de două ori pe zi la pacienții cu artrită reumatoidă. PRAC a lansat o revizuire aprofundată a tuturor dovezilor disponibile și va furniza îndrumări actualizate atunci când revizuirea acestora este finalizată.

Pacienții cărora li se administrează tofacitinib, indiferent de indicație, trebuie monitorizați pentru semnele și simptomele de embolism pulmonar și trebuie sfătuiți să solicite imediat asistență medicală dacă se confruntă cu acestea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel