Tot mai mulţi finlandezi studiază medicina în străinătate - România, Letonia şi Ucraina, printre ţările favorite

Un număr tot mai mare de finlandezi studiază medicina în străinătate, Suedia rămânând cea mai populară destinaţie pentru studenţi, în timp ce România, Letonia şi Ucraina sunt noii favoriţi, notează luni, într-o amplă relatare, canalul public finlandez de radioteleviziune YLE.

Potrivit Asociaţiei medicale finlandeze (FMA), tot mai mulţi tineri finlandezi optează să studieze medicina în străinătate. Numărul finlandezilor care studiază medicina în alte ţări a crescut substanţial în ultimii ani şi continuă să crească în fiecare an, noteaza Agerpres. 

"De fapt, situaţia a explodat în ultimii ani", a declarat Hannu Halila, CEO adjunct al FMA. Potrivit asociaţiei, 1.120 de studenţi la medicină au absolvit în străinătate în anul universitar 2018-19.

În comparaţie, acest număr a fost de aproximativ 350 în perioada 2012-13. Datele FMA se bazează pe informaţii despre subvenţiile studenţilor de la Instituţia de Asigurări Sociale (Kela).

Potrivit lui Halila, există mai multe motive pentru a studia în străinătate. Domeniul medicinii este foarte similar peste tot, ceea ce face destul de uşor să se studieze într-o altă ţară. În plus, globalizarea şi interesul pentru ţările străine creşte. De asemenea, studenţii recurg la studiul în străinătate ca un plan de rezervă atunci când nu intră în instituţiile de învăţământ superior în Finlanda.

Aproape o treime dintre studenţii finlandezi la medicină care au studiat în străinătate au făcut-o în Suedia vecină, în timp ce fiecare al cincilea student a studiat în Letonia şi fiecare al zecelea în Estonia.

În schimb, România a devenit o destinaţie din ce în ce mai populară pentru studenţii finlandezi la medicină în ultimii ani, cu peste 10% dintre studenţii care au studiat în străinătate absolvind acolo facultatea.

"Mi-am dat seama că România ar fi mai ieftină decât multe alte ţări. S-ar putea să fie şi mai uşor să intri acolo", a declarat Halila.

Potrivit cifrelor, Ucraina a devenit de asemenea o destinaţie mai atractivă pentru studenţi. Aproximativ 50 de studenţi finlandezi au studiat în Ucraina pentru a deveni medici în ultimul an academic. În schimb, numărul studenţilor care studiază în Rusia şi Ungaria a scăzut în ultimii doi ani.

Popularitatea Suediei ca destinaţie academică rămâne constantă, în contextul în care ţara a fost cea mai favorizată destinaţie pentru studenţii finlandezi la medicină încă din anul universitar 2014-2015.

Popularitatea Letoniei a crescut în ultimii ani, în timp ce cea a Estoniei a rămas stabilă. Aproximativ 100 de finlandezi studiază în prezent medicina în Estonia.

Calitatea educaţiei practic este aceeaşi în UE, notează YLE.

Halila a declarat că educaţia în UE respectă cerinţele minime de calitate ale Uniunii.

"De exemplu, există destul de multe întrebări despre România. Este un fenomen destul de nou şi în timp ce niciun student finlandez încă nu a absolvit acolo, nu avem informaţii despre standardul de învăţământ. Pe de altă parte, în Suedia educaţia este foarte asemănătoare cu cea de aici", a spus el.

La sfârşitul lunii august, în total erau 30.900 de persoane înregistrate ca medici cu dreptul de a practica la Autoritatea naţională de supraveghere pentru bunăstare şi sănătate (Valvira).

Dintre aceştia, 5.200 au obţinut diplomele în străinătate. Cu toate acestea, nu este clar câţi dintre ei sunt finlandezi care au studiat în străinătate şi câţi sunt imigranţi care au venit în Finlanda după ce au absolvit în altă parte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel