EXCLUSIV Toxiinfecțiile alimentare, ce le provoacă. Marinescu: Dovadă în plus de întoarcere la normalitate
Toxiinfecțiile alimentare sunt specifice, în special, sezonului de vară. Acestea pot fi evitate dacă respectăm câteva reguli simple.
Toxiinfecțiile alimentare sunt cauzate de consumul de alimente şi apa contaminate cu anumite bacterii, virusuri, paraziţi sau substanţe chimice. O igienă personală necorespunzătoare poate provoca astfel de afecțiuni neplăcute.
Adrian Marinescu, medic infecționist și directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București ne-a vorbit, în exclusivitate, despre toxiinfecțiile alimentare și despre felul în care le putem evita.
”În primul rând este o dovadă în plus de întoarcere la normalitate. Nu mai vorbim doar de infecția cu SARS-COV-2, ci vorbim și despre toxiinfecțiile alimentare. Despre ele vorbim în tot timpul anului mai ales în sezonul cald. Sunt până la urmă infecțiile care apar odată cu vacanțele, indiferent de vârstă”, a declarat pentru DC Medical, medicul Adrian Marinescu.
Vezi și: Ce să faci dacă ți-ai pierdut mirosul. Leziunile grave pe care le ASCUNDE pierderea mirosului
Cine sunt persoanele vulnerabile
Toxiinfecțiile alimentare au ca principale simptome, și anume greața, vărsăturile, crampele abdominale, diareea, febra și frisoanele. De cele mai multe ori, simptomele sunt ușoare iar pacientul poate fi tratat la domiciliu, însă în cazuri severe poate fi necesară chiar internarea în spital.
”În momentul în care sunt persoanele în extremele de vârstă sau persoane care au afecțiuni cronice, au o probabilitate mai mare de a face toxiinfecție alimentară. Aici amintesc faptul că sunt frecvente situațiile în care am deshidratare sau pot apărea complicații în sfera renală. Toxiinfecțiile alimentare, chiar dacă cele mai multe dintre ele trec ca și ploaia de vară, pot da și complicații. Să nu uităm că prin definiție înseamnă că la o masă unde sunt mai mulți participanți, există riscul ca mulți dintre ei să facă infecția digestivă”, mai explică medicul.
Regulile de igienă sunt necesare
Pentru a preveni o toxiinfecție alimentară este necesară respectarea unor reguli simple. Igiena corespunzătoare a mâinilor este absolut necesară.
”Sfatul meu este acela de a ne aduce aminte cum este cu spălatul pe mâini cu apă și săpun. Revin cu regulile de igienă de bază și cu care ne-am învățat în pandemie. Mă aștept ca în sezonul de vară care urmează să putem sta mai bine în raport cu anii dinainte de pandemie. Dacă suntem persoane cu un sistem imunitar echilibrat și nu există o simptomatologie, putem să rezolvăm și acasă.
Pentru cei care sunt vulnerabili atunci când starea generală este proastă, în momentul în care mă deshidratez și nu am cum să mă hidratez pe cale orală, înseamnă că am nevoie de o perfuzie și atunci trebuie să mă ajute un medic.
Odată cu venirea sezonului cald și alimentele trebuie verificate pentru că sunt alimente care sunt considerate perisabile, pot fi o sursă de toxiinfecție alimentară. Că vorbim de lactate, carne, ouă. Până la urmă nu este vorba doar despre acestea, orice aliment poate fi contaminat. Trebuie să respectăm termenul de valabilitate pentru produsele perisabile, trebuie să fim atenți”, a mai precizat Adrian Marinescu, pentru DC Medical.
Vraci, vindecători și mistere. Medicina populară românească explicată
EXCLUSIV Prevenția, investiția esențială pentru viitorul sănătății în România. Iulian Trandafir: Este o chestiune de educare a oamenilor
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy
EXCLUSIV Manifestul DCNews, DCMedical și ARGUMENT susținut din Cluj, pentru o Românie în care sănătatea nu este un lux, ci o necesitate
EXCLUSIV Sarcina și urgențele obstetricale, ce trebuie să știe viitoarele mame. Dr. Ingrid Gheorghe (SANADOR): Impact major
EXCLUSIV Dr. Oana Dolofan spune cu ce afecțiuni severe se confundă durerea de stomac
EXCLUSIV Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
EXCLUSIV Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
EXCLUSIV Semnul banal dat de cârcei. Nu-i mai ignora! Atenție la picioarele reci, furnicături, durere când mergi
EXCLUSIV Cum să scapi de monturi. Dr. Codrin Huszar (SANADOR): Fiecare metodă are avantaje și dezavantaje
EXCLUSIV Cum să monitorizezi tensiunea în sarcină, pe săptămâni. Dr. Ingrid Gheorghe (SANADOR): Atunci se poate complica
Singurătatea bătrânilor, sunetul care îți rupe inima
EXCLUSIV Cum ajută suportul psihologic pacienții oncologici. Dr. Lucia Stănculeanu explică rolul psihologului și psihiatrului în oncologie
Noi începuturi și limite după divorț. O discuție despre vindecare și curajul de a merge mai departe
EXCLUSIV "Știm exact ce provoacă infarct și AVC cu mulți ani înainte!" Lecția profesorului John Deanfield, cardiolog de renume
EXCLUSIV Cum apar monturile și cum le tratezi corect. Dr. Codrin Huszar (SANADOR): Generează complicații
Criza vârstei mijlocii a dispărut. Tinerii suferă cel mai mult de probleme de sănătate mintală
EXCLUSIV Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.
EXCLUSIV Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
