EXCLUSIV Toxiinfecțiile alimentare, ce le provoacă. Marinescu: Dovadă în plus de întoarcere la normalitate

Toxiinfecțiile alimentare sunt specifice, în special, sezonului de vară. Acestea pot fi evitate dacă respectăm câteva reguli simple.
Toxiinfecțiile alimentare sunt cauzate de consumul de alimente şi apa contaminate cu anumite bacterii, virusuri, paraziţi sau substanţe chimice. O igienă personală necorespunzătoare poate provoca astfel de afecțiuni neplăcute.
Adrian Marinescu, medic infecționist și directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București ne-a vorbit, în exclusivitate, despre toxiinfecțiile alimentare și despre felul în care le putem evita.
”În primul rând este o dovadă în plus de întoarcere la normalitate. Nu mai vorbim doar de infecția cu SARS-COV-2, ci vorbim și despre toxiinfecțiile alimentare. Despre ele vorbim în tot timpul anului mai ales în sezonul cald. Sunt până la urmă infecțiile care apar odată cu vacanțele, indiferent de vârstă”, a declarat pentru DC Medical, medicul Adrian Marinescu.
Vezi și: Ce să faci dacă ți-ai pierdut mirosul. Leziunile grave pe care le ASCUNDE pierderea mirosului
Cine sunt persoanele vulnerabile
Toxiinfecțiile alimentare au ca principale simptome, și anume greața, vărsăturile, crampele abdominale, diareea, febra și frisoanele. De cele mai multe ori, simptomele sunt ușoare iar pacientul poate fi tratat la domiciliu, însă în cazuri severe poate fi necesară chiar internarea în spital.
”În momentul în care sunt persoanele în extremele de vârstă sau persoane care au afecțiuni cronice, au o probabilitate mai mare de a face toxiinfecție alimentară. Aici amintesc faptul că sunt frecvente situațiile în care am deshidratare sau pot apărea complicații în sfera renală. Toxiinfecțiile alimentare, chiar dacă cele mai multe dintre ele trec ca și ploaia de vară, pot da și complicații. Să nu uităm că prin definiție înseamnă că la o masă unde sunt mai mulți participanți, există riscul ca mulți dintre ei să facă infecția digestivă”, mai explică medicul.
Regulile de igienă sunt necesare
Pentru a preveni o toxiinfecție alimentară este necesară respectarea unor reguli simple. Igiena corespunzătoare a mâinilor este absolut necesară.
”Sfatul meu este acela de a ne aduce aminte cum este cu spălatul pe mâini cu apă și săpun. Revin cu regulile de igienă de bază și cu care ne-am învățat în pandemie. Mă aștept ca în sezonul de vară care urmează să putem sta mai bine în raport cu anii dinainte de pandemie. Dacă suntem persoane cu un sistem imunitar echilibrat și nu există o simptomatologie, putem să rezolvăm și acasă.
Pentru cei care sunt vulnerabili atunci când starea generală este proastă, în momentul în care mă deshidratez și nu am cum să mă hidratez pe cale orală, înseamnă că am nevoie de o perfuzie și atunci trebuie să mă ajute un medic.
Odată cu venirea sezonului cald și alimentele trebuie verificate pentru că sunt alimente care sunt considerate perisabile, pot fi o sursă de toxiinfecție alimentară. Că vorbim de lactate, carne, ouă. Până la urmă nu este vorba doar despre acestea, orice aliment poate fi contaminat. Trebuie să respectăm termenul de valabilitate pentru produsele perisabile, trebuie să fim atenți”, a mai precizat Adrian Marinescu, pentru DC Medical.
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
Sindromul de coadă de cal. Dr. Dan Aurel Nica: simptomul urgent care îi rușinează pe pacienți
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
CNAS: Nu există date exacte despre numărul persoanelor asigurate după 1 septembrie 2025
Testul simplu care pune diagnosticul de boală varicoasă
Spitalele primesc mai mulți bani pentru salarii decât pentru tratamente. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Nu se încurajează munca
Dr. Oana Dolofan spune cu ce afecțiuni severe se confundă durerea de stomac
Tot ce trebuie să știi despre durerea de stomac. Dr. Oana Dolofan (SANDOR), la DC Medical și DC News, marți, 12 august, ora 16:00
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Ce trebuie să știi despre centrele de permanență
Divorțul nu înseamnă sfârșitul relațiilor. Cum să transformi despărțirea într-un nou început
Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Bristol Myers Squibb, 30 de ani în România. Cătălin Radu: Inovație, implicare și contribuție majoră la sănătate. Nu ne oprim niciodată. Asta face diferența
Parteneriat real pentru sănătate. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Am adus milioane. Nu cerem cadouri, ci facilități fiscale
Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
Dermatita atopică NU e o formă de alergie. Dr. Alin Nicolescu: Provoacă astm sau rinită
Torsiunea testiculară: simptome și testul care pune diagnosticul. Dr. Bogdan Pârlițeanu: Trebuie intervenit în maxim 4 - 6 ore!
Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
Educația pentru sănătate în școli, esențială. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Este viitorul acestei țări. Semn de responsabilitate
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.