EXCLUSIV Toxiinfecțiile alimentare, ce le provoacă. Marinescu: Dovadă în plus de întoarcere la normalitate

Toxiinfecțiile alimentare sunt specifice, în special, sezonului de vară. Acestea pot fi evitate dacă respectăm câteva reguli simple.
Toxiinfecțiile alimentare sunt cauzate de consumul de alimente şi apa contaminate cu anumite bacterii, virusuri, paraziţi sau substanţe chimice. O igienă personală necorespunzătoare poate provoca astfel de afecțiuni neplăcute.
Adrian Marinescu, medic infecționist și directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București ne-a vorbit, în exclusivitate, despre toxiinfecțiile alimentare și despre felul în care le putem evita.
”În primul rând este o dovadă în plus de întoarcere la normalitate. Nu mai vorbim doar de infecția cu SARS-COV-2, ci vorbim și despre toxiinfecțiile alimentare. Despre ele vorbim în tot timpul anului mai ales în sezonul cald. Sunt până la urmă infecțiile care apar odată cu vacanțele, indiferent de vârstă”, a declarat pentru DC Medical, medicul Adrian Marinescu.
Vezi și: Ce să faci dacă ți-ai pierdut mirosul. Leziunile grave pe care le ASCUNDE pierderea mirosului
Cine sunt persoanele vulnerabile
Toxiinfecțiile alimentare au ca principale simptome, și anume greața, vărsăturile, crampele abdominale, diareea, febra și frisoanele. De cele mai multe ori, simptomele sunt ușoare iar pacientul poate fi tratat la domiciliu, însă în cazuri severe poate fi necesară chiar internarea în spital.
”În momentul în care sunt persoanele în extremele de vârstă sau persoane care au afecțiuni cronice, au o probabilitate mai mare de a face toxiinfecție alimentară. Aici amintesc faptul că sunt frecvente situațiile în care am deshidratare sau pot apărea complicații în sfera renală. Toxiinfecțiile alimentare, chiar dacă cele mai multe dintre ele trec ca și ploaia de vară, pot da și complicații. Să nu uităm că prin definiție înseamnă că la o masă unde sunt mai mulți participanți, există riscul ca mulți dintre ei să facă infecția digestivă”, mai explică medicul.
Regulile de igienă sunt necesare
Pentru a preveni o toxiinfecție alimentară este necesară respectarea unor reguli simple. Igiena corespunzătoare a mâinilor este absolut necesară.
”Sfatul meu este acela de a ne aduce aminte cum este cu spălatul pe mâini cu apă și săpun. Revin cu regulile de igienă de bază și cu care ne-am învățat în pandemie. Mă aștept ca în sezonul de vară care urmează să putem sta mai bine în raport cu anii dinainte de pandemie. Dacă suntem persoane cu un sistem imunitar echilibrat și nu există o simptomatologie, putem să rezolvăm și acasă.
Pentru cei care sunt vulnerabili atunci când starea generală este proastă, în momentul în care mă deshidratez și nu am cum să mă hidratez pe cale orală, înseamnă că am nevoie de o perfuzie și atunci trebuie să mă ajute un medic.
Odată cu venirea sezonului cald și alimentele trebuie verificate pentru că sunt alimente care sunt considerate perisabile, pot fi o sursă de toxiinfecție alimentară. Că vorbim de lactate, carne, ouă. Până la urmă nu este vorba doar despre acestea, orice aliment poate fi contaminat. Trebuie să respectăm termenul de valabilitate pentru produsele perisabile, trebuie să fim atenți”, a mai precizat Adrian Marinescu, pentru DC Medical.
-
Medicament experimental promițător pentru recuperarea după un AVC18.10.2025, 20:30
-
-
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci18.10.2025, 15:30
-
-
Liderul neurochirurgiei europene, impresionat de rezidenții români: Sunt dornici să învețe și vor să devină excelenți!
Tot ce trebuie să știi despre durerea de stomac. Dr. Oana Dolofan (SANDOR), la DC Medical și DC News, marți, 12 august, ora 16:00
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Cum lucrează echipa multidisciplinară în oncologie. Dr. Lucia Stănculeanu (SANADOR) explică
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Semnele de alarmă din sarcină care trebuie să te trimită la medic. Dr. Ingrid Gheorghe (SANADOR): Necesită prezentare imediată
Metode terapeutice pentru cancer, explicate de dr. Lucia Stănculeanu. Opțiuni în funcție de stadiul bolii
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Neurofeedback, soluția modernă pentru echilibru mental și performanță, la Dr. PSY
Tratamentul oncologic, efecte negative. Ramona Schenker: Profund invalidante
Monturile și traumatismele gleznei. Dr. Codrin Huszar (SANADOR) explică
Cefaleea, o problemă globală de sănătate. Peste un miliard de oameni suferă de migrenă
Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
Vraci, vindecători și mistere. Medicina populară românească explicată
Urgențe urologice: semnele care cer intervenție imediată. Dr. Bogdan Pârlițeanu explică
Noile terapii pentru cancer care prelungesc viața pacienților. Conf. univ. dr. Lucia Stănculeanu explică
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Cum îți poți evalua rezerva ovariană și fertilitatea. Dr. Lucia Luchian: Se poate recolta oricând
Manifestul DCNews, DCMedical și ARGUMENT susținut din Cluj, pentru o Românie în care sănătatea nu este un lux, ci o necesitate
Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
CRBL, știi asta? Depresia, "o fiță" atât de cool, încât te face să nu te mai poți ridica din pat. Depresia NU e o fiță, dar ignoranța da!
Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.