Transpirați noaptea când dormiți, probleme medicale ascunse

Dana Lascu |
Data publicării:

Ați putea să transpirați atunci când este prea cald în dormitor sau dacă v-ați pus peste voi prea multe pături. Dar nu despre asta vorbim. Ne referim în materialul de față la transpirația repetată în mijlocul nopții, care probabil vă va trezi uneori atât de uzi-fleașcă încât va trebui să vă schimbați hainele și așternuturile. De obicei aceasta este legată de o problemă medicală.

Transpirați noaptea când dormiți? Iată ce probleme medicale se ascund în spatele acestei stări

Tiroida hiperactivă

Transpirația multă și sensibilitatea la căldură sunt simptome notabile ale hipertiroidismului. Glanda tiroidă vă controlează metabolismul, așa că atunci când produce prea mult hormon, corpul dumneavoastră intră într-o stare de suprasolicitare. Temperatura corpului se ridică, poți fi mai înfometat sau mai însetat, ai un puls ca de curse sau mâni tremurânde, te simți obosit și apatic, ai diaree și pierzi în greutate.

Hipoglicemia

Aveți diabet zaharat? În timp ce glicemia poate fi în regulă atunci când vă culcați, aceasta poate scădea în timp ce dormiți. Poate că ați avut o zi foarte activă sau ați luat o cină târzie. Dacă aveți tratament cu insulină sau luați un medicament de tip sulfoniluree pentru a vă controla diabetul, aceasta poate fi responsabilă pentru hipoglicemia de peste noapte. Când glicemia este mai mică de 140 mg / dl înainte de culcare sau scade în câteva ore, luați o gustare.

Apneea în somn

Când aveți această afecțiune, respirație vi se oprește, temporar și repetat, în timpul nopții. Deoarece corpul dumneavoastră nu primește oxigen, acesta poate intra în fibrilații, ceea ce declanșează transpirația. Practic, mușchii se luptă pentru fiecare respirație. Persoanele care folosesc o mașină CPAP pentru a le ajuta să respire noaptea au transpirații nocturne la fel de des ca și aceia care nu au apnee în somn.

Refluxul acid

Nu numai arsurile din stomac și durerea toracică vă pot trezi. Refluxul gastrointestinal acid nu a fost studiat mult ca o cauză a transpirației nocturne, dar specialiștii WebMD.com spun că există o posibilă conexiune. Și tratarea acestuia poate ușura adesea transpirațiile nocturne. Mănâncă alimente mai puțin acide și nu înainte de culcare, cum ar fi cele care sunt grase, prăjite sau cu roșii. Consultați medicul dacă simptomele sunt severe sau se întâmplă mai mult de două ori pe săptămână.

Limfomul

Multe tipuri de cancer pot provoca transpirații nocturne, dar cel mai frecvent este limfomul care începe în anumite părți ale sistemului imunitar al corpului, cum ar fi ganglionii limfatici, splina, măduva osoasă și timusul. Aproximativ un sfert dintre persoanele cu limfom Hodgkin au transpirații nocturne și au febră mică. Ele pot fi, de asemenea, obosite, pot avea mâncărimi și, după consumul de alcool, pot simți durere acolo unde este tumora. Persoanele cu limfom non-Hodgkin agresiv sau avansat pot suferi, de asemenea, transpirații nocturne.

Medicamentele

O mulțime de medicamente pot provoca transpirații nocturne, incluzând aici și pe cele care, teoretic, reduc febra, cum ar fi acetaminofenul, aspirina și ibuprofenul. De asemenea, antidepresivele triciclice (sau TCA), precum și bupropionul și venlafaxina, terapia de substituție hormonală și steroizii precum cortizonul și prednisonul sunt suspecți obișnuiți. Unele medicamente pentru glaucom și gură uscată stimulează de asemenea glandele sudoripare. Consultați medicul.

Tuberculoza

Aproximativ jumătate dintre persoanele care suferă de această boală au transpirații nocturne. De obicei, bacteriile cresc în plămâni. Probabil că veți avea o tuse serioasă, dureroasă, cu sânge și gonda colorată (flegma). De asemenea, s-ar putea să vă simțiți febril, obosit și slab și să nu aveți poftă de mâncare.

Anxietate

Stresul, îngrijorarea și panica vă pot face să izbucniți într-o sudoare în timpul zilei, deci nu este nicio surpriză că anxietatea poate avea același efect noaptea. Coșmarurile din somn sunt mai puțin frecvente la adulți decât la copii, dar la ambele categorii au ca efect transpirații nocturne și un puls crecsut. Solicitați asistență unui medic sau psiholog terapeut dacă aceste tulburări vă cauzează probleme în viața de zi cu zi.

HIV / SIDA

Febra, ganglionii limfatici umflați sau dureroși și durerile articulare sunt simptome mai frecvente care arată că v-ați infectat și ați devenit HIV-pozitiv, dar aproximativ 1 din 10 persoane infectate suferă și de transpirații nocturne. Persoanele care trăiesc cu HIV care au simptome precum pierderea în greutate și diaree pot suferi de transpirații nocturne o dată pe săptămână sau cam așa ceva. Infecțiile oportuniste legate de SIDA, cum ar fi mycobacterium avium (MAC, MAI) și citomegalovirusul le pot provoca și ele.

Tumorile

Cancerul de prostată, cancerul de rinichi și unele tumori la nivelul ovarelor și testiculelor (atât canceroase, cât și ne) sunt exemple comune a ceea ce doctorii numesc „tumori solide" care pot provoca transpirații nocturne. Un tip de cancer tiroidian avansat și cancer de pancreas ar putea, de asemenea, să fie cauza. Transpirațiile nocturne sunt un simptom clasic al sindromului carcinoid, efectul unui cancer rar, întâlnit de obicei în sistemul digestiv sau în plămâni.

Menopauza

Puseele febrile înainte și după ultima menstruație pot fi greu de distins de transpirațiile nocturne. Femeile mai tinere care au rămas fără ambele ovare sau care au încetat menstruația din cauza chimioterapiei pot, de asemenea, să le aibă. Este mai probabil să se întâmple atunci când sunteți anxios, deprimat sau beți alcool în fiecare zi. Dar doar pentru că sunteți o femeie de vârstă potrivită (de obicei, la vârsta de 40 sau 50 de ani), nu vă asumați că transpirațiile nocturne sunt legate de menopauză. Mergeți la medic.

Infecţiile

O infecție bacteriană recentă ar putea declanșa transpirații nocturne, adesea cu febră. De exemplu, ați putea avea bruceloză de la lapte crud sau brânză nepasteurizată, sau dacă manipulați animale sau produse de origine animală. Alte infecții bacteriene frecvente sunt endocardita (căptușeala interioară a inimii), osteomielita (os) și un abces cu puroi în ficat numit abces piogenic.

Feocromocitomul

Această tumoră rară, care crește în glandele suprarenale, de obicei nu este canceroasă, dar poate determina organismul să producă prea mulți hormoni, care vă ridică tensiunea arterială și provoacă transpirații nocturne, dureri de cap și un puls ca de curse. Majoritatea persoanelor cu feocromocitom au între 20 și 50 de ani. Ești mai probabil să le aveți dacă aveți un timp dificil de controlat de tensiune arterială ridicată sau aveți membri ai familiei care au avut unul sau o tulburare genetică asociată.

Cum vă alinați starea

În primul rând, medicul este cel care va stabili dacă e sau nu o boalăa scunsă în spatele acestei stări. Dar dacă e datrată unor cauze inore, să scădeți temperatura în dormitor și să dați drumul la ventilatoare pentru a circula aerul vă poate face să vă simțiți mai confortabil. Evitați țesăturile sintetice care nu lasă pielea respire atunci când cumpărați pijamale. Dacă nu vă puteți da seama ce vă provoacă transpirațiile nocturne, faceți un jurnal cu simptomele voastre, pe care să-l arătați medicului. În mod ideal, veți putea trata cauza și nu doar simptomul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel