Transpirațiile nocturne, la femei și bărbați: ce boli pot ascunde și ce alte simptome au

Dana Lascu |
Data publicării:
Transpirațiile nocturne
Transpirațiile nocturne

Transpirațiile nocturne sau transpirațiile excesive în timpul somnului sunt un simptom comun la femei și bărbați. Multe afecțiuni medicale, unele foarte grave, le pot provoca. Iată când e cazul să te îngrijorezi:

Transpirațiile nocturne pot avea mai multe cauze, dintre care enumerăm: femeile aflate la perimenopauză sau menopauză; anumite medicamente; probleme hormonale; scăderea nivelului de zahăr din sânge și probleme neurologice. Este posibil să aveți alte simptome, cum ar fi frisoane sau tremurături cu febră, uscăciune vaginală sau modificări ale dispoziției, în funcție de cauză. Cauzele mai puțin frecvente ale transpirațiilor nocturne includ infecțiile și unele tipuri de cancer. Medicii tratează problema diagnosticând cauza transpirației nocturne.

Ce sunt transpirațiile nocturne?

Medicii de familie aud adesea pacienții plângându-se de transpirații nocturne, deoarece acestea sunt comune. Transpirațiile nocturne se referă la orice transpirație excesivă care apare în timpul nopții. Cu toate acestea, dacă păstrați ridicată temperatura camerei sau dormiți îmbrăcat în prea multe haine, veți transpira în timpul somnului, ceea ce este normal. „Pentru a distinge transpirațiile nocturne care apar din cauze medicale de cele care apar din cauza căldurii, medicii se referă, în general, la adevărate transpirații nocturne ca fiind pusee puternice de temperatură care se produc în timpul nopții, care vă udă pijamelele și cearșafurile și care nu sunt legate de supraîncălzirea din mediu inconjurator", notează dr. Melissa Conrad Stöppler, pe MedicineNet.com.

Într-un studiu efectuat la 2.267 de pacienți care consultă un medic de familie, 41% au raportat transpirații nocturne în luna precedentă, astfel încât percepția transpirației excesive în timpul nopții este obișnuită – spune ea. Este important să rețineți că și fierbințeala (o căldură și roșeață a feței sau a trunchiului) poate fi dificil de distins de transpirațiile nocturne reale.

Cauzele transpirațiilor nocturne la femei, bărbați și copii

Există multe cauze diferite de transpirații nocturne. Pentru a determina ce le provoacă la un anumit pacient, medicul trebuie să facă o analiză detaliată a antecedentelor medicale și anumite teste pentru a decide dacă o afecțiune medicală subiacentă este responsabilă de transpirațiile nocturne.

Ce alte semne și simptome însoțesc transpirațiile nocturne?

În funcție de cauza care stă la baza transpirației nocturne, pot apărea alte simptome în asociere cu transpirația. De exemplu:

  • - Hipoglicemia, unele afecțiuni legate de hormoni (sindromul carcinoid, feocromocitomul și hipertiroidismul), dar și hiperhidroza idiopatică (organismul produce vronic prea multă transpirație);
  • - Anumite infecții (tuberculoza, infecții bacteriene, endocardita, osteomielita, abcese de tot felul, infecția cu HIV etc.) și cancere (cel mai comun e limfomul, );
  • - Pierderea inexplicabilă în greutate datorată limfomului;
  • - Tremurat și frisoane pot apărea uneori dacă aveți febră;
  • - Transpirațiile nocturne datorate tranziției la perimenopauză sau la menopauză sunt de obicei însoțite de alte simptome, cum ar fi uscăciunea vaginală, bufeurile în timpul zilei și schimbările de dispoziție.
  • - Transpirații nocturne care apar ca un efect secundar al medicamentelor (aspirina și acetaminofenul, niacina, tamoxifenul, prednisonul, nitroglicerina și viagra, dar și antidepresivele) pot fi însoțite de alte efecte secundare ale medicamentelor, în funcție de medicamentul specific.
  • - Mai puțin frecvente, unele afecțiuni neurologice pot provoca transpirații crescute și, eventual, pot duce la transpirații nocturne, inclusiv disreflexia autonomă, accident vascular cerebral și neuropatia autonomă.

Condițiile care duc la creșterea transpirației în general (spre deosebire de transpirații nocturne) vor avea ca efect creșterea transpirației și în alte ore ale zilei.

Tratamentul transpirațiilor nocturne

Tratamentul pentru transpirații nocturne depinde de cauza care stă la baza lor. În concluzie, transpirațiile nocturne sunt, de obicei, o problemă inofensivă; totuși, ele pot fi în unele cazuri un semn al unei afecțiuni medicale subiacente. Persoanele cu transpirații nocturne inexplicabile ar trebui să meargă la un consult.

Ce tipuri de medici trateaza transpiratii nocturne?

Transpirațiile nocturne sunt frecvent tratate de către interniști, medici de familie sau ginecologi. În cazul în care sunt legate de condiții medicale specifice, alți specialiști, inclusiv endocrinologi, neurologi, specialiști în boli infecțioase sau oncologi, pot fi implicați în îngrijirea pacienților cu transpirații nocturne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel