Tratamentul pentru hepatită, HIV și TBC, ignorat. Marinela Debu, semnal de alarmă: S-a terminat cu joaca! Nu e încurajator că abia acum avem terapia pe care o așteptăm de un an jumătate

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Tratament hepatita, HIV, TBC - Foto: Freepik @maophotostocker
Tratament hepatita, HIV, TBC - Foto: Freepik @maophotostocker

Tratamentul pentru hepatita, HIV și TBC, ignorat de autorități. Marinela Debu trage un semnal de alarmă: "Va veni ziua în care noi ne vom uni forțele și vom spune autorităților că s-a cam terminat cu joaca!"

Hepatitele, HIV și tuberculoza (TBC) reprezintă boli infecțioase serioase care afectează milioane de oameni în întreaga lume. Hepatitele, în special tipurile B și C, afectează ficatul și pot evolua în afecțiuni cronice cu consecințe severe, cum ar fi ciroza sau cancerul de ficat. HIV (virusul imunodeficienței umane) atacă sistemul imunitar, lăsând organismul vulnerabil la alte infecții și boli, iar TBC este o infecție bacteriană care afectează în special plămânii, dar poate afecta și alte organe.

Este crucial ca autoritățile să ofere acces la tratament pentru aceste boli, deoarece tratamentele adecvate pot îmbunătăți calitatea vieții pacienților, pot opri evoluția bolilor și pot preveni transmiterea acestora către alte persoane.

În cazul hepatitelor, terapiile antivirale pot controla sau chiar vindeca infecția, reducând riscul de complicații.

În ceea ce privește HIV, tratamentele antiretrovirale nu doar încetinesc progresia virusului, ci și previn transmiterea acestuia altor persoane. În cazul TBC, antibioticele pot vindeca infecția și pot opri răspândirea bolii.

Invitată la interviurile DC Medical, Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH), subliniază importanța cererii de drepturi pentru pacienți și subliniază teama oamenilor de a ieși în față pentru a-și revendica aceste drepturi.

Ea afirmă că există o nevoie de unitate în lupta împotriva unor boli precum HIV, hepatita și tuberculoza și sugerează posibilitatea instituirii unei Zile Naționale pentru aceste infecții.

De asemenea, subliniază că asociațiile care luptă pentru drepturile pacientului, prevenție și tratament trebuie să transmită autorităților că este timpul să acționeze mai eficient.

"Ideea este că noi ne cerem drepturile. Problema este că omul când îi spui să apară în față, se teme, se teme și continuă să se teamă. 

Cu siguranță că va veni ziua în care noi ne vom uni forțele și poate, cine știe, vom avea o zi națională pentru aceste infecții - HIV, hepatită, TBC - în care noi, toate aceste asociații care milităm pentru drepturile pacientului, pentru prevenție, pentru tot ceea ce înseamnă eradicarea acestor boli și accesul la investigații și tratament, să spunem clar, negru pe alb autorităților că s-a cam terminat cu joaca. 

Poate că trebuie să acționeze mai mult", a declarat Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din Romania (APAH), pentru DC Medical.

"Nu e deloc încurajator că abia acum 2 zile a intrat pe compensare terapia pe care o așteptăm de un an jumătate"

În contextul hepatitelor, Marinela Debu remarcă dificultățile întâmpinate din cauza autorităților în implementarea programelor de screening și în închiderea cercului de tratament, mai ales în cazul hepatitei B + Delta. Ea exprimă dezamăgirea față de întârzierile în compensarea terapiei așteptate timp de un an și jumătate și subliniază problemele cu accesul la tratament pentru pacienții neasigurați. 

"O spunem cu toată tăria la hepatite, având în vedere ce s-a întâmplat anul acesta. Avem acest minunat program de screening, avem atâția pacienți depistați din zonele defavorizate și din păcate, nu reușim să închidem cercul, mai ales la hepatita B + Delta, pentru că nu e deloc încurajator. 

Nu e deloc încurajator că abia acum 2 zile (n.r. declarație făcută în data de 1 Decembrie) am văzut că a intrat pe compensare terapia pe care o așteptăm de un an jumătate. 

Chiar nu e deloc încurajator că se întâmplă lucrurile atât de greu. Cine știe când va fi și compensată, cine știe când pacienții neasigurați vor avea acces", a conchis Marinela Debu.

Autoritățile au un rol esențial în furnizarea accesului la aceste tratamente prin elaborarea și implementarea politicilor de sănătate publică, asigurarea disponibilității medicamentelor și oferirea suportului necesar pentru diagnosticare și tratament.

De asemenea, investițiile în programe de prevenție, screening și educație sunt critice pentru a reduce rata infecțiilor și a îmbunătăți gestionarea acestor boli în comunități.

Asigurarea accesului universal la tratament reprezintă o responsabilitate socială și medicală pentru a salva vieți și a proteja sănătatea publică.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel