Tratamentul placebo. Ce efect are pentru cei care știu că îl iau

Medicament
Medicament

Un studiu prezintă dovezi fiziologice că tratamentele placebo pot oferi în continuare beneficii și pentru cei care știu că nu li se administrează un medicament cu ingrediente active. 

Atunci când o persoană primește tratament, este firesc să se aștepte sau cel puțin să spere că va oferi unele beneficii. Uneori, numai această așteptare poate produce un efect pozitiv, așa cum se întâmplă adesea în studiile în care participanții primesc, fără să știe, un placebo în loc de medicație efectivă.

Acum, un nou studiu constată că și atunci când cercetătorii le spun oamenilor că ceea ce vor primi nu conține ingrediente active, ci un placebo, acesta poate produce un efect neurobiologic pozitiv.

 

Studiul, realizat de cercetători de la Michigan State University, University of Michigan și Dartmouth College, este publicat în Nature Communications.

Placebo înșelătoare

În studiile clinice, cercetătorii nu informează de obicei participanții la grupul de control că li s-au administrat placebo care nu conțin ingrediente active.

Astfel de placebo „înșelătoare” par uneori să producă beneficii, ceea ce sugerează că ar putea fi un mijloc sigur și ieftin de a ajuta pacienții.

Cu toate acestea, studiul menționează că „o problemă etică importantă împiedică utilizarea lor pe scară largă: credința omniprezentă că, pentru ca placebo-urile să fie eficiente, o persoană trebuie înșelată în a crede că ia un tratament activ”.

Studiul investighează potențialul placebo-ului „nedeceptiv”. Cu aceste substanțe, cercetătorii informează indivizii despre modul în care sunt utilizați placebo și că vor primi un placebo care poate oferi efecte benefice.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel