Trei alimente pe care un endocrinolog le evită. Sunt promovate ca fiind sănătoase, dar conțin substanțe nocive

Mulți dintre noi consideră că anumite alimente "sănătoase" sunt alegerea ideală pentru un stil de viață echilibrat, dar un endocrinolog avertizează că acestea pot avea efecte negative asupra sănătății...
Vezi și: Cinci semne ale tumorilor cerebrale. Dacă simți asta, mergi urgent la medic
Dr. Alessia Roehnelt, medic endocrinolog, a dezvăluit trei tipuri de alimente pe care le evită complet, explicând motivele din spatele alegerilor sale alimentare. Potrivit acesteia, unele produse promovate ca fiind "sănătoase" pot avea, de fapt, un impact negativ asupra sănătății hormonale și metabolice.
Ce alimente trebuie evitate
Dr. Roehnelt susține că pune un accent deosebit pe alimentația naturală pentru a menține echilibrul hormonal și sănătatea metabolică.
"Ca endocrinolog care se concentrează pe optimizarea sănătății în mod natural, sunt foarte atentă la ceea ce mănânc. Prioritizez alimente care susțin echilibrul hormonal, sănătatea metabolică și longevitatea și evit cele care perturbă aceste procese", a explicat dr. Roehnelt.
Printre produsele pe care nu le-ar consuma niciodată se numără:
Vezi și: Infecția cu Helicobacter pylori, asociată cu un risc redus de esofagită eozinofilică
1. Produsele vegetale ultra-procesate, alternative la carne
"Multe alternative vegetale la carne sunt promovate ca fiind "sănătoase", dar, în realitate, sunt pline de uleiuri din semințe inflamatorii, aditivi și ingrediente sintetice care pot afecta negativ sănătatea hormonală", afirmă Dr. Roehnelt.
Ea recomandă în schimb surse integrale de proteine, precum carnea provenită de la animale hrănite natural, peștele sălbatic, ouăle de la găini crescute în aer liber sau leguminoasele organice.
2. Îndulcitorii artificiali
"Mulți oameni cred că fac o alegere sănătoasă înlocuind zahărul cu îndulcitori artificiali, dar aceștia pot perturba sănătatea intestinală, pot crește nivelul insulinei și pot amplifica poftele alimentare", mai spune dr. Roehnelt.
Pentru un gust dulce, endocrinologul preferă variante naturale, precum mierea crudă sau siropul de arțar.
Alimentele pe care endocrinologii le evită - FOTO: Freepik@revengestudio
3. Cerealele pentru micul dejun
"Majoritatea cerealelor, chiar și cele etichetate ca fiind "sănătoase" sau "integrale", conțin carbohidrați rafinați, arome artificiale și zaharuri ascunse care cresc glicemia și favorizează rezistența la insulină", avertizează Dr. Roehnelt.
În locul acestora, ea recomandă un mic dejun bogat în proteine și nutrienți, cum ar fi ouăle, iaurtul grecesc sau un smoothie cu grăsimi sănătoase și fibre.
Vezi și: Compusul natural care oprește progresia cancerului. Are efect și în cazul bolilor neurodegenerative
Impactul alimentelor ultra-procesate asupra sănătății
Statisticile arată că mai mult de jumătate dintre caloriile consumate de britanici provin din alimente ultra-procesate, în ciuda riscurilor pentru sănătate. Printre acestea se numără mezelurile, chipsurile, pâinea produsă industrial și cerealele pentru micul dejun.
În ceea ce privește alternativele vegetale la carne, compoziția acestora include adesea soia, mazărea, glutenul de grâu, leguminoasele sau jackfruit-ul. De asemenea, multe dintre ele conțin cantități ridicate de sare, coloranți artificiali și agenți de procesare, pentru a le conferi o textură și un gust asemănător cu cel al cărnii.
Un studiu din 2021 a analizat diferențele nutriționale între persoanele care consumă carne, cele care urmează o dietă vegetariană/flexitariană bazată pe surse naturale de proteine (fasole, nuci, soia) și cele care includ alternative vegetale ultra-procesate.
Rezultatele au arătat că persoanele care consumă produse vegetale ultra-procesate nu își acopereau necesarul zilnic de calciu, potasiu, magneziu, zinc și vitamina B12. În schimb, acestea depășeau limitele recomandate pentru zahăr și grăsimi saturate. Pe de altă parte, cei care au înlocuit carnea cu proteine vegetale naturale și-au menținut echilibrul nutrițional optim.
Recomandările Dr. Alessia Roehnelt pun în lumină importanța alegerii alimentelor cât mai naturale și minim procesate. Chiar dacă anumite produse sunt promovate ca fiind sănătoase, ingredientele ascunse și procesarea industrială pot avea efecte negative asupra sănătății hormonale și metabolice.
10 cancere pe care le provoacă obezitatea. Cătălina Poiană: Este un lucru pe care mulți îl neglijează
"Există o explozie de cancere, mai ales la tineri". Ce se va întâmpla în viitor. Dr. Romanescu: Unii oameni înțelepți au spus că...
Cine nu ar trebui să bea lapte. Dacă ai boala ASTA, trebuie să te ferești. Îți agravează simptomele
Deficitul de iod, îngrijorător în Europa. Poate duce la afecțiuni cardiace, tiroidiene sau cerebrale
Terapia de substituție hormonală și efectele sale asupra sănătății cardiovasculare și rezistenței la insulină. Rolul estrogenului în protejarea inimii
Legătura esențială dintre tiroidă, colesterol și boala cardiacă ischemică. Dr. Ruxandra Dobrescu: Contribuie la ateroscleroză. Duce la boala cardiacă ischemică, infarct, AVC
Această boală ignorată, fără simptome foarte evidente, duce la formarea plăcilor de aterom, lucru care poate provoca boală cardiacă ischemică, infarct sau AVC.
Trei alimente pe care un endocrinolog le evită. Sunt promovate ca fiind sănătoase, dar conțin substanțe nocive
Terapia hormonală în perimenopauză. Cum afectează vârsta biologică și care sunt riscurile de sănătate
Analogii GLP-1 în tratamentul diabetului, fără risc pentru cancerul de tiroidă
Când ar trebui administrate statinele pentru scăderea colesterolului. Ce este metoda PREVENT
Hipotiroidism și hipertiroidism: cauze, simptome, tratament. Diferențele și similaritățile dintre cele două afecțiuni
Care sunt diferențele dintre cele două afecțiuni ale glandei tiroide: hipotiroidism și hipertiroidism.
Fața umflată: o problemă cu multiple cauze, inclusiv stresul. Răspunsul feței la dezechilibrele hormonale
Cauzele pierderii inexplicabile în greutate: când devine îngrijorătoare. Când corpul tău îți trimite semnale prin kilogramele pierdute
Pierderea neintenționată în greutate poate ascunde afecțiuni medicale grave care necesită o atenție deosebită din partea medicului.
Balonul endoscopic pentru slăbit: ce trebuie să știi. Dr. Florin Turcu: Asta e marea lui problemă
Postmenopauza, cea mai frecventă cauză a osteoporozei. Cătălin Codreanu: Vor fi tot mai mulți vârstnici cu probleme care devin dependenți de persoane tinere și active
Boala ascunsă în carnea de porc. Primul semn că ai trichineloză. INSP: Carnea conţine larve de viermi paraziţi
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Diferența între tremuratul ca răspuns fiziologic și semnal de alarmă. Cum recunoști simptomele ascunse din spatele frisoanelor
Ce se întâmplă cu toată mâncarea pe care o înghițim. Eliminăm tot ceea ce mâncăm? Detaliul pe care trebuie să îl știi despre digestia ta
Otrava care ne afectează sistemul endocrin. Duce la boli grave, inclusiv cancer
De ce este important să menții o greutate sănătoasă după menopauză. Adaptarea la schimbările naturale ale corpului
Organul care luptă împotriva infecțiilor. Are un rol important în producția și reglarea celulelor sangvine. Când este necesară îndepărtarea acestuia
Este un filtru pentru sânge, identificând și distrugând bacteriile și alte agenți patogeni care pot intra în circulația noastră sangvină.