Trichineloza, cum știi dacă te-ai infectat. La ce să ai grijă când mănânci carne de porc. Dorobăț: Atacă la nivel cerebral

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
trichineloza - FOTO: Freepik@aleksandarlittlewolf
trichineloza - FOTO: Freepik@aleksandarlittlewolf

Trichineloza este o boală parazitară contractată de om prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic în care se găsesc larvele parazitului numit Trichinella, un tip de vierme rotund.

Trichineloza este un tip de infecție cu viermi rotunzi. Acești paraziți, viermi rotunzi (trichinella), folosesc un corp gazdă pentru a trăi și a se reproduce. Acești paraziți infectează animale precum urșii, moluștele, vulpile, mistreții și porcii domestici. Puteți contracta infecția consumând carne crudă sau insuficient preparată.

Când oamenii mănâncă carne crudă sau insuficient gătită care conține larve de trichinella, larvele cresc în viermi adulți în intestinul subțire. Acest lucru durează câteva săptămâni. Viermii adulți produc larve care călătoresc prin sânge în diferite părți ale corpului. Apoi se îngroapă în țesutul muscular. Trichineloza este cea mai răspândită în zonele rurale din întreaga lume.

Trichineloza, ce este

Semnele și simptomele infecției cu trichineloză și cât de severă este infecția pot varia. Acest lucru depinde de numărul de larve consumate în carnea infectată.

Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț a explicat în exclusivitate pentru DC Medical ce este trichineloza și la ce trebuie să fim atenți în această perioadă premergătoare sărbătorilor de iarnă, când în tradiția românească se practică tăierea porcului în gospodărie.

”Trichinella spiralis este un vierme, ca să vorbim pe înțelesul tuturor. Se poate lua din carne de porc sau vânat care nu este preparată suficient termic. Este bine ca în această perioadă când toată lumea se pregătește de sărbătorile de iarnă, să verifice temeinic carnea de porc. Carnea trebuie verificată la veterinar pentru a vedea dacă nu este purtătoare a acestei infecții.

Pentru o mai mare siguranță carnea trebuie să fie preparată termic. Am avut cazuri de trichineloză după ce au consumat cârnați din carne de vânat care nu a fost preparată termic, ci doar afumată”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, pentru DC Medical.

Vezi și: Institutul Clinic Fundeni, medicina viitorului. Coliță: Am răspuns cu un foarte frumos "Prezent"

Trichineloza, simptome

Cazurile ușoare de trichineloză - cele cu doar un număr mic de paraziți în corpul dumneavoastră - nu pot provoca semne sau simptome. Simptomele se pot dezvolta cu infestare moderată sau grea. Aceste simptome se agravează uneori pe măsură ce larvele de viermi rotunzi (trichinella) călătoresc prin corpul tău.

”Boala nu se manifestă imediat pentru că perioada de incubație este destul de lungă. Este destul de greu de evidențiat o posibilă sursă de infecție.

În perioada care urmează sărbătorilor de iarnă dacă apar dureri musculare, dacă apare o afecțiune cardiac care nu are o altă justificare iar în cazurile grave afecțiuni neurologice pentru că trichineloza atacă la nivel cerebral, în acel moment trebuie să ne gândim dacă nu cumva în perioada sărbătorilor dacă nu am consumat carne de porc care nu a fost verificată sau carne care nu a fost destul de bine pregătită din punct de vedere termic. În acest mod se poate pune și diagnosticul și ca urmare și tratamentul”, a mai explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț.

Vezi și: Cu ce pot fi înlocuite dulciurile lui Moș Nicolae

Trichineloza, semne și simptome inițiale

Simptomele digestive pot începe la 1 până la 2 zile după infecție. În această etapă, este posibil să apară:

- Diaree

- Dureri de stomac (abdominale)

- Oboseală severă și slăbiciune (oboseală)

- Greață și vărsături

Trichineloza, semne și simptome ulterioare

La aproximativ o săptămână după infecție, viermii adulți de sex feminin produc larve. Larvele trec prin peretele intestinului și intră în fluxul sanguin, Ei călătoresc în jurul corpului și se îngroapă în țesutul muscular. Aici, fiecare larvă se încolăcește și formează un chist în jurul său. Larvele pot trăi luni până la ani în interiorul țesutului muscular.

Simptomele cauzate de invazia țesutului muscular încep de obicei la 2 până la 8 săptămâni după infecție și includ:

- Febră mare și frisoane

- Dureri musculare și sensibilitate

- Dureri articulare

- Umflarea pleoapelor sau a feței

- Slăbiciune

- Cefalee

- Sensibilitatea la lumină

- Ochi roz (conjunctivită)

- Mâncărimi, piele iritată, notează Mayo Clinic

Vezi și: Taxă în plus pentru pacienți. Pentru ce va trebui să plătești, chiar dacă ai deja asigurare - DOCUMENT

Trichineloza, factori de risc

- gătirea insuficientă a cărnii

- consumul de carne de vânat sau de carne care nu a fost supusă analizelor obligatorii pentru comercializare

Trichineloza, prevenție

Trichineloza prezintă un risc alimentar pentru oameni, din cauza numărului mare de specii, condițiilor favorabile de dezvoltare a parazitului, slabei specificități a gazdei și complexității ciclului epidemiologic.

Boala poate fi prevenită eficient prin aplicarea măsurilor de profilaxie domestice (consumul cărnii după o prealabilă tratare termică) și a sănătății publice (controlul sanitar al cărnii de porc prin examenul digestiei artificiale (și trichineloscopic, în cazul țării noastre, datorită sistemului non-profesional de creștere a suinelor în gospodăriile populației); prevenirea infestării porcilor prin deratizări, în vederea distrugerii șobolanilor), potrivit ANSVSA.

Trichineloza, complicații

În urma evoluției bolii,pot avea loc complicații neurologice: polinevrite, meningită, encefalită, pareze focale sau difuze, delirium și psihoză.

Alte complicații sunt cele cardio-vasculare manifestate ca: miocardite, insuficiențe cardiace congestive, tromboze. Infestările cu Trichinella spirallis produc, de regulă, incidente alimentare, iar nu crize, având în vedere că infestările cu acest parazit se produc sporadic, probabilitatea infestării în masă fiind foarte scăzută.

Severitatea clinică a anumitor forme de boală (modificări neurologice și cardiace), riscul letal al bolii și obiceiurile alimentare ale populației explică importanța cunoașterii acestei parazitoze, a impactului acesteia asupra sănătății publice, precum și necesitatea instituirii de măsuri urgente privind controlul bolii, mai notează ANSVSA.

Vezi și: Împodobitul bradului de Crăciun, efecte surprinzătoare asupra sănătății

Trichineloza, teste pentru depistarea infecției

Pentru toate suinele și cabalinele sacrificate, indiferent de sistemul de creștere, este obligatorie prelevarea de probe și testarea în conformitate cu prevederile Regulamentului UE 2015/1375, în laboratoarele naționale acreditate și autorizate în acest scop, în laboratoarele abatoarelor.

Testarea poate fi efectuata și în cabinetele medicilor veterinari de liberă practică concesionari și îm CSVSO, în cazul porcilor din exploatațiile non-profesionale destinați consumului propriu.

Conform programului național strategic anual, și la cererea proprietarului se prelevează probe de către medicii veterinari oficiali sau medicii veterinari de liberă practică organizaţi conform legii și se efectuează examinarea pentru detecţia chisturilor şi larvelor de Trichinella spirallis prin trichineloscopie directă, pentru suinele provenite din exploataţiile nonprofesionale destinate consumului familial, precum şi pentru porcii mistreţi vânaţi, destinaţi numai consumului propriu al vânătorului. Evident, proprietarii și vânătorii pot opta și pentru examenul prin digestie artificială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel