Trichineloza, cum se manifestă boala periculoasă și cum eviți îmbolnăvirea
Trichineloza este o boală care se transmite de la carnea infestată la om. Specialiștii de la DSP Maramureș atrag atenția asupra consumului de carne de porc care nu este autorizată sanitar-veterinar și a riscului d...
Este sezonul în care se sacrifică porci și se cumpără carnea de porc mai mult decât în oricare altă perioadă a anului, iar specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică Maramureș atrag atenția asupra pericolului pe care îl prezintă acest produs, și anume trichineloza. Într-un comunicar remis presei, ei fac cțteva recomandăpri pentru evitarea acestei boli grave.
Trichineloza, răspândită în întreaga lume, este o boală infectioasa determinată de un vierme, Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne contaminata.
Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. Omul se infectează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile.
Cum se manifestă boala
La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc.
Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea contaminarii ei şi de rezistenţa organismului.
Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic:
- tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne contaminata
- febră
- edeme palpebrale şi faciale
- conjunctivită
- dureri musculare
- adinamie.
Boala nu se transmite interuman.
Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de:
- Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic.
- Unele obiceiuri culinare: prepararea termică „în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă.
- Achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate
- Tăierea clandestină a animalelor.
În cazul apariţiei de simptome digestive sau oculare după consumul de carne de porc sau vânat infestatat, vă recomandăm să vă prezentaţi de urgenţă la medicul de familie.
Recomandari pentru populatie:
- să controleze carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau de vânat, în centrele autorizate ale autoritaţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora;
- să achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate, care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;
- să renunţe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic.
„Nu cumpărați carne de porc neautorizată sanitar-veterinar!
Nu cumpărați carne de porc de la comercianții care vând «pe marginea drumului!»”, arată reprezentanții DSP Maramureș într-un comunicat de presă.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Patru virusuri emergente cu potențial pandemic. Autoritățile sanitare, în alertă
De ce cadrele medicale nu trebuie să poarte bijuterii sau să aibă manichiura făcută. Dr. Beatrice Mahler, explicații
Macrofagele interstițiale NAM, regulatorii-cheie ai inflamației pulmonare în infecția cu SARS-CoV-2. Celulele pulmonare, cheia supraviețuirii în COVID-19
Ce a decis cine trăiește și cine moare de COVID-19. Detaliul care a făcut diferența.
Epidemia de rujeolă se extinde în SUA. Autoritățile sanitare, în alertă
Cea mai contagioasă boală din lume se extinde cu repeziciune. Autoritățile sanitare, în alertă
Care sunt simptomele rujeolei și cât timp durează vaccinul? Diferența dintre rujeolă și varicelă. Experții răspund la 6 întrebări cheie
Rabia, boala care ucide 100% dacă nu e tratată imediat: simptome și transmitere
Virusul care stârnește îngrijorare în Europa
Alertă în Europa. Un virus periculos transmis de țânțari provoacă îngrijorare.
EXCLUSIV Gripa, fatală. Dr. Adrian Marinescu, avertisment: Riscuri crescute. Forme severe
Candidozyma auris, ciuperca rezistentă la medicamente, se răspândește rapid în Europa
Al doilea caz de lepră confirmat la Cluj. Alte două persoane, sub investigație
Justin Timberlake are boala Lyme. Totul despre Lyme: simptome și stadii
Pisicile, afectate de gripa aviară. Specialiștii trag un semnal privind o viitoare pandemie
Pandemia ce ar putea fi declanșată de pisici. Face ravagii, este avertismentul specialiștilor. Încălzirea vremii va înrăutăți situația.
Un nou virus provoacă îngrijorare în rândul medicilor. Are potențial pandemic
EXCLUSIV Meningita: diagnostic, tratament și prevenție. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Trei semne. Foarte ușor de reținut
EXCLUSIV Super-gripa lovește Europa. Dr. Adrian Marinescu vine cu explicații
Cât de utile sunt, de fapt, mănușile nesterile. Ce trebuie să știi dacă ești pacient
Rezistența la antibiotice se extinde rapid. Una din șase infecții bacteriene este deja rezistentă, avertizează OMS
Frigiderul, incubator pentru bacterii. Care este temperatura corectă la care trebuie setat
Frigiderul, incubator pentru bacterii. Care este temperatura corectă la care trebuie setat frigiderul.
Febra denga şi chikungunya, în curând endemice în Europa. Ce arată un studiu nou
Nimbus, noua tulpină a COVID, simptome neobișnuite
Varianta COVID care înspăimântă experții. Care este simptomul principal. E groaznic. Se pregătesc noi vaccinuri pentru tulpina Nimbus.
Focare de gripă aviară H5N1. Care sunt riscurile să se transmită la oameni
EXCLUSIV Sezonul de gripă 2025-2026 începe mai devreme. Vaccinarea, esențială
Long-COVID: Boala care nu dispare
Aceasta este cea mai gravă complicație a COVID. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că nu dispare niciodată.
