Trichineloza, cum se manifestă boala periculoasă și cum eviți îmbolnăvirea
Trichineloza este o boală care se transmite de la carnea infestată la om. Specialiștii de la DSP Maramureș atrag atenția asupra consumului de carne de porc care nu este autorizată sanitar-veterinar și a riscului d...
Este sezonul în care se sacrifică porci și se cumpără carnea de porc mai mult decât în oricare altă perioadă a anului, iar specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică Maramureș atrag atenția asupra pericolului pe care îl prezintă acest produs, și anume trichineloza. Într-un comunicar remis presei, ei fac cțteva recomandăpri pentru evitarea acestei boli grave.
Trichineloza, răspândită în întreaga lume, este o boală infectioasa determinată de un vierme, Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne contaminata.
Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. Omul se infectează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile.
Cum se manifestă boala
La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc.
Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea contaminarii ei şi de rezistenţa organismului.
Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic:
- tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne contaminata
- febră
- edeme palpebrale şi faciale
- conjunctivită
- dureri musculare
- adinamie.
Boala nu se transmite interuman.
Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de:
- Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic.
- Unele obiceiuri culinare: prepararea termică „în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă.
- Achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate
- Tăierea clandestină a animalelor.
În cazul apariţiei de simptome digestive sau oculare după consumul de carne de porc sau vânat infestatat, vă recomandăm să vă prezentaţi de urgenţă la medicul de familie.
Recomandari pentru populatie:
- să controleze carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau de vânat, în centrele autorizate ale autoritaţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora;
- să achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate, care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;
- să renunţe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic.
„Nu cumpărați carne de porc neautorizată sanitar-veterinar!
Nu cumpărați carne de porc de la comercianții care vând «pe marginea drumului!»”, arată reprezentanții DSP Maramureș într-un comunicat de presă.
-
-
De ce să eviți purtarea zilnică a chiloților tanga. Medicii, avertisment17.12.2025, 19:50
-
Alimentele care îți distrug creierul17.12.2025, 18:53
-
Testul simplu care arată riscul de deces17.12.2025, 17:32
-
Focare de gripă aviară H5N1. Care sunt riscurile să se transmită la oameni
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
Modele matematice vs. realitate clinică. Ce ne-a învățat pandemia de COVID
Ce s-a întâmplat cu adevărat cu graficele COVID care apăreau zilnic la TV? Răspunsul te va surprinde.
Eșecul aplicării strategiei de suprimare a COVID-19 în Marea Britanie. Implicații epidemiologice și lecții pentru viitoarele pandemii
Cea mai mare greșeală din timpul pandemiei de COVID. A dus la sute de mii de decese.
Epidemie de rujeolă: cum să te ferești de boală. Trebuie să ne revaccinăm?
Epidemia de rujeolă face ravagii. Trebuie să ne revaccinăm? Ce spun experții despre pericolul real și cine este expus?
Justin Timberlake are boala Lyme. Totul despre Lyme: simptome și stadii
Virusul comun care crește dramatic riscul de probleme cardiace potențial fatale
Pisicile, un pericol ascuns pentru creier
EXCLUSIV Gripa, fatală. Dr. Adrian Marinescu, avertisment: Riscuri crescute. Forme severe
Rabia, boala care ucide 100% dacă nu e tratată imediat: simptome și transmitere
Infecțiile cu Streptococul B, asociate cu probleme psihice
Infecția care îți macină creierul. Aceasta este grupa cea mai vulnerabilă.
Superbacterie rezistentă la antibiotice descoperită într-un spital. Medicii, îngrijorați
Candidozyma auris, ciuperca rezistentă la medicamente, se răspândește rapid în Europa
Copiii, expuși riscurilor pe termen lung după infectarea cu COVID-19
COVID duce la complicații grave și pe termen lung. Afectează rinichii, stomacul și inima.
Care sunt simptomele rujeolei și cât timp durează vaccinul? Diferența dintre rujeolă și varicelă. Experții răspund la 6 întrebări cheie
Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de febră aftoasă de la începutul secolului, avertizează FAO
Avertismentul DUR al FAO: Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie.
EXCLUSIV Lepra: Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț clarifică riscurile
Ce trebuie să știi dacă te-a zgâriat câinele. Dr. Tudor Ciuhodaru, avertisment
Gripa aviară H5N5 ajunge la oameni. Ce riscuri prezintă pentru populație
Pisicile, afectate de gripa aviară. Specialiștii trag un semnal privind o viitoare pandemie
Pandemia ce ar putea fi declanșată de pisici. Face ravagii, este avertismentul specialiștilor. Încălzirea vremii va înrăutăți situația.
