Trichineloza, cum se manifestă boala periculoasă și cum eviți îmbolnăvirea

Angela Sabău |
Data publicării:
Carne
Carne

Trichineloza este o boală care se transmite de la carnea infestată la om. Specialiștii de la DSP Maramureș atrag atenția asupra consumului de carne de porc care nu este autorizată sanitar-veterinar și a riscului de a face această boală.

Este sezonul în care se sacrifică porci și se cumpără carnea de porc mai mult decât în oricare altă perioadă a anului, iar specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică Maramureș atrag atenția asupra pericolului pe care îl prezintă acest produs, și anume trichineloza. Într-un comunicar remis presei, ei fac cțteva recomandăpri pentru evitarea acestei boli grave.

Trichineloza, răspândită în întreaga lume, este o boală infectioasa determinată de un vierme, Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne contaminata. 

Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. Omul se infectează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile. 

Cum se manifestă boala

La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. 
Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea contaminarii ei şi de rezistenţa organismului.

Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: 
- tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne contaminata 
- febră
- edeme palpebrale şi faciale 
- conjunctivită
- dureri musculare 
- adinamie. 

Boala nu se transmite interuman. 
Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de:
- Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic.
- Unele obiceiuri culinare: prepararea termică „în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă.
- Achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate
- Tăierea clandestină a animalelor.
În cazul apariţiei de simptome digestive sau oculare după consumul de carne de porc sau vânat infestatat, vă recomandăm să vă prezentaţi de urgenţă la medicul de familie. 

Recomandari pentru populatie:
- să controleze carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau de vânat, în centrele autorizate ale autoritaţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora;
- să achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate, care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;
- să renunţe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic.

„Nu cumpărați carne de porc neautorizată sanitar-veterinar!

Nu cumpărați carne de porc de la comercianții care vând «pe marginea drumului!»”, arată reprezentanții DSP Maramureș într-un comunicat de presă.




Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel