Trichineloza, pericolul de Sărbători. Cum ne ferim de ea

Trichineloza este o boală determinată de un vierme, numit Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată, atrage atenția Dr. Liliana Grădinariu, director...
Omul se infestează cu trichineloză prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs), ce conține larve vii sau chisturi viabile. „Atenționăm populația că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele", arată Dr. Liliana Grădinariu, director executiv al DSP Suceava
La om majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă, care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului.
Simptome, complicații și tratament
Sugestive pentru diagnostic sunt următoarele semne clinice: febră (38-40 grade), edeme ale pleoapelor și faciale („boala capetelor umflate"), însoțite de conjunctivită (inflamație a conjunctivei care se manifestă prin roșeață, senzație de corp străin în ochi, secreție abundentă), dureri musculare și scăderea forței musculare, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, spune medicul.
Există și forme grave de boală, atunci când larvele invadează plămânul, inima sau sistemul nervos central. Astfel pot apărea: polinevrite, meningită, encefalită, delirium, miocardită etc. Decesul poate surveni în 5-10% din cazuri.
Trichineloza la om poate fi tratată, reușita tratamentului fiind condiționată în primul rând de rapiditatea stabilirii diagnosticului.
Boala nu se transmite de la om la om. Carnea animalelor parazitate rămâne contagioasă timp îndelungat, chiar dacă este păstrată la frigider sau congelată.
Factorii care favorizează infecția
Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de:
- Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic;
- Unele obiceiuri culinare: prepararea termică "în sânge" sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă;
- Achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate;
- Tăierea clandestină a animalelor.
Cum ne ferim de trichineloză
Pentru a preveni îmbolnăvirea populației, Dr. Liliana Grădinariu, director executiv al DSP Suceava recomandă:
- să achiziționăm animale numai de la unități avizate sanitar-veterinar;
- să achiziționăm carne numai din centre comerciale specializate, care pun în vânzare produse avizate sanitar-veterinar sau în cazul în care este vorba despre carnea porcului sacrificat din propria gospodărie sau de carnea de vânat să trimită probe din aceasta pentru examen trichineloscopic în centrele autorităților sanitar-veterinare autorizate și să respecte recomandările acestora;
- la tocarea cărnii de porc / vânat să fie folosită o mașină de tocat, destinată acestei activități, acordând o atenție sporită la curățarea acesteia înainte și după folosire, precum și la curățarea tuturor suprafețelor și a instrumentelor folosite;
- să fie pregătită carnea în bucăți optime pentru refrigerat (15 cm grosime) și pentru gătit;
- în timpul gătirii, trebuie atinsă temperatura de 71 grade Celsius în toată masa de carne pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri;
- prelucrarea termică a resturilor / măruntaielor / sângelui, provenite de la vânat / porc, care urmează să fie hrană pentru animale.
Persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic și care prezintă simptomele menționate le recomandăm să se prezinte la medic, conchide Dr. Liliana Grădinariu, director executiv al DSP Suceava.
Cum să scapi de durerile de spate cu câteva exerciții simple. Le poți face în pat
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
De ce să pui o picătură de ulei de măsline pe oalele de inox, aragaz și hotă. Te vei îndrăgosti de acest truc!
Cum să devii un "super-senior". Harvard dezvăluie secretul longevității: Nu au Alzheimer sau demență. Creier impecabil la 90 de ani
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.