Trichineloza, pericolul de Sărbători. Cum ne ferim de ea
Trichineloza este o boală determinată de un vierme, numit Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată, atrage atenția Dr. Liliana Grădinariu, director...
Omul se infestează cu trichineloză prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs), ce conține larve vii sau chisturi viabile. „Atenționăm populația că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele", arată Dr. Liliana Grădinariu, director executiv al DSP Suceava
La om majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă, care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului.
Simptome, complicații și tratament
Sugestive pentru diagnostic sunt următoarele semne clinice: febră (38-40 grade), edeme ale pleoapelor și faciale („boala capetelor umflate"), însoțite de conjunctivită (inflamație a conjunctivei care se manifestă prin roșeață, senzație de corp străin în ochi, secreție abundentă), dureri musculare și scăderea forței musculare, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, spune medicul.
Există și forme grave de boală, atunci când larvele invadează plămânul, inima sau sistemul nervos central. Astfel pot apărea: polinevrite, meningită, encefalită, delirium, miocardită etc. Decesul poate surveni în 5-10% din cazuri.
Trichineloza la om poate fi tratată, reușita tratamentului fiind condiționată în primul rând de rapiditatea stabilirii diagnosticului.
Boala nu se transmite de la om la om. Carnea animalelor parazitate rămâne contagioasă timp îndelungat, chiar dacă este păstrată la frigider sau congelată.
Factorii care favorizează infecția
Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de:
- Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic;
- Unele obiceiuri culinare: prepararea termică "în sânge" sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă;
- Achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate;
- Tăierea clandestină a animalelor.
Cum ne ferim de trichineloză
Pentru a preveni îmbolnăvirea populației, Dr. Liliana Grădinariu, director executiv al DSP Suceava recomandă:
- să achiziționăm animale numai de la unități avizate sanitar-veterinar;
- să achiziționăm carne numai din centre comerciale specializate, care pun în vânzare produse avizate sanitar-veterinar sau în cazul în care este vorba despre carnea porcului sacrificat din propria gospodărie sau de carnea de vânat să trimită probe din aceasta pentru examen trichineloscopic în centrele autorităților sanitar-veterinare autorizate și să respecte recomandările acestora;
- la tocarea cărnii de porc / vânat să fie folosită o mașină de tocat, destinată acestei activități, acordând o atenție sporită la curățarea acesteia înainte și după folosire, precum și la curățarea tuturor suprafețelor și a instrumentelor folosite;
- să fie pregătită carnea în bucăți optime pentru refrigerat (15 cm grosime) și pentru gătit;
- în timpul gătirii, trebuie atinsă temperatura de 71 grade Celsius în toată masa de carne pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri;
- prelucrarea termică a resturilor / măruntaielor / sângelui, provenite de la vânat / porc, care urmează să fie hrană pentru animale.
Persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic și care prezintă simptomele menționate le recomandăm să se prezinte la medic, conchide Dr. Liliana Grădinariu, director executiv al DSP Suceava.
-
-
-
Simptome care arată o problemă de inimă07.12.2025, 16:27
-
-
Infecție urinară: semne pe care corpul le transmite07.12.2025, 14:06
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
În cât timp se vindecă o vânătaie și cum o tratezi corect
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Ai nevoie de doar 10 minute pentru a adormi profund. Această metodă e virală
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Cum trebuie să stingi uleiul care a luat foc în tigaie. Ce să nu faci niciodată
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
