Ce să faci dacă te simți obosit și lipsit de energie. Cât de mult contează greutatea corporală

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
obosit foto:freepik@yanalya
obosit foto:freepik@yanalya

Oboseala devine uneori o prezență persistentă, afectând vitalitatea noastră și influențând calitatea fiecărei zile.

În goana cotidiană a vieții, simțim adesea impactul oboselii, mai ales odată cu trecerea anilor. Ce facem atunci când ne simțim obosiți și lipsiți de energie? 

Vezi și: Salvia, aliatul împotriva bacteriilor gingivale. Cum o poți folosi pentru a scăpa de durerile de măsele

Investigarea problemelor de sănătate

Oboseala poate fi un simptom al multor afecțiuni, inclusiv diabet, boli de inimă, artrită, anemie, probleme tiroidiene și apnee de somn. Prima etapă crucială este să excludem orice probleme de sănătate consultându-ne cu medicul. Acesta va evalua starea noastră de sănătate și va discuta despre eventualele medicamente care pot contribui la oboseală, potrivit WebMd.

Activitatea fizică

foto:freepik@drazen zigic

Chiar dacă pare paradoxal, exercițiile fizice regulate au fost asociate în mod constant cu îmbunătățirea vitalității și calității generale a vieții. Indiferent dacă alegem să facem o plimbare zilnică, să alergăm sau să practicăm yoga, activitatea fizică îmbunătățește funcționarea eficientă a inimii, plămânilor și mușchilor, oferindu-ne mai multă energie pentru toate activitățile zilnice.

Yoga

Printre diversele forme de activitate fizică, yoga se evidențiază ca o opțiune eficientă pentru creșterea energiei. Studiile au arătat că oamenii care au participat la cursuri de yoga o dată pe săptămână, au raportat îmbunătățiri semnificative în claritatea mintală, nivelul de energie și încrederea în sine.

Hidratarea corectă

Deshidratarea afectează nu doar performanța fizică, ci și nivelul de energie și concentrare. Asigură-te că bei suficientă apă pentru a menține o culoare a urinei pală, semn al unei hidratări adecvate.

Somnul adecvat

Lipsa somnului este un factor major al oboselii și poate contribui la îmbătrânirea prematură. Asigură-te că dormi suficient și încearcă să mergi la culcare la timp pentru a avea parte de un somn odihnitor. Un studiu de la Universitatea Stanford a arătat că atunci când persoanelor li s-a permis să doarmă cât au dorit, acestea au raportat o vigurozitate crescută și mai puțină oboseală.

Consumul de pește

Pe lângă beneficiile pentru inimă, uleiurile Omega-3 pot contribui la creșterea nivelului de alertă. Un studiu din 2009 realizat de cercetătorii de la Universitatea din Siena, Italia, a demonstrat că voluntarii care au luat suplimente de ulei de pește timp de 21 de zile au avut timpi de reacție mintală mai rapizi și s-au simțit mai viguroși.

Respectarea ritmului circadian

Fie că ești o persoană matinală sau nocturnă, respectarea ritmului tău natural de energie poate face o diferență semnificativă. Programează-ți activitățile solicitante în momentele în care nivelurile tale de energie sunt la apogeul lor, în funcție de propriile ritmuri circadiene.

Reducerea greutății corporale

Pierderea în greutate poate oferi un imbold puternic de energie. Chiar și mici reducții ale grăsimii corporale pot îmbunătăți starea de spirit, vigilența și calitatea vieții. Adoptarea unui regim alimentar echilibrat, reducerea dimensiunilor porțiilor și creșterea activității fizice sunt pași importanți în această direcție.

Consumul frecvent de mese mici

Pentru unii oameni, consumul de mese mai mici, mai frecvente pe parcursul zilei, poate ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge, evitând astfel scăderile bruște care pot duce la oboseală.

Vezi și: Beneficiile dormitului într-o cameră întunecată. Expunerea la lumină în timpul nopții poate agrava sănătatea

În lumina acestor strategii simple și naturale, putem transforma lupta cu oboseala într-o călătorie către o viață mai energică și împlinită. Adoptarea unui stil de viață sănătos, echilibrat și activ nu numai că poate îmbunătăți starea noastră de sănătate, dar poate și să încetinească procesul de îmbătrânire, oferindu-ne resursele necesare pentru a ne bucura de fiecare zi cu vigoare și vitalitate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel