Tuberculoza: bacteria care o provoacă se hrănește cu fier

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Boli pulmonare
Boli pulmonare

Cercetătorii au descoperit structura proteinei care transportă fier spre bacteria care cauzează tuberculoza.

Tuberculoza, COVID-19, fier. Oamenii de știință din cadrul Universității din Zurich au descoperit că bacteria care provoacă tuberculoza are nevoie de fier pentru a supraviețui. Astfel, au descifrat structură detaliată a proteinei care transport fierul spre bacterie. Iar când acest transport de fier este blocat, agentul patogen nu mai poate crește. Și de aici e doar un pas spre dezvoltarea de medicamente pentru tratarea TBC.

Bacilul care provoacă tuberculoza se numește Mycobacterium tuberculosis și, după datele Organizației Mondiale a Sănătății, a ucis 1,5 milioane de oameni în 2019. Tulpinile acestui bacil sunt rezistente la cele mai eficiente medicamente anti-TBC, ceea ce pune serios pe gânduri specialiștii, arată un comunicat al universității elvețiene amintite.

E cunoscut faptul că organismele vii, inclusiv agenții patogeni, au nevoie de fier pentru a supraviețui. Iar atunci când o celulă umană este infectată de agenți patogeni, precum M. tuberculosis, se reduce concentrația de fier la minimum. Astfel, încearcă celula să înfometeze "invadatorul". Însă, celulele intrusului încep să elibereze molecule mici numite micobactine și au abilitatea de a lega extrem de bine fierul liber și îl pot acționa din celula gazdă. Iar fierul capturat de micobactină e transportat în bacterie de o proteină numită IrtAB.

O echipă de cercetători condusă de Markus Seeger, profesor la Institutul de Microbiologie Medicală al Universității din Zurich, a analizat în detaliu această proteină. "Având în vedere Covid-19, o boală care afectează și plămânii, probabil că tuberculoza va juca din nou un rol mai important în viitor. Este destul de imaginabil că pacienții slăbiți de Covid-19 vor prezenta rate crescute de infecție cu tuberculoză", a afirmat Markus Seeger, citat de sciencedaily.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel