Deficiență de fier și anemie, ce trebuie să mănânci

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Fierul ajută organismul să producă suficiente globule roșii pentru a transporta oxigenul în întregul corp. Prin urmare, persoanele care au deficiență de fier simt adesea oboseala nejustificată. Dacă este suspectată deficiența de fier, este important să vă asigurați că alimentele bogate în fier fac parte din dietă și să consultați un medic; fierul scăzut poate fi un simptom al altor probleme de sănătate.

Mâncați alimente bogate în vitamina C pentru a crește absorbția de fier, relatează „Vegetarian Times".

Peste si fructe de mare

Unele pește și fructe de mare pot furniza surse bogate de fier. Scoicile, stridiile și peștele conțin cantități mari de fier heme. Conform Institutelor Naționale de Sănătate, stridiile conțin 4,5 mg de fier pe porție, iar halibutul conține 0,9 mg de fier pe porție.

Heme fier este forma de fier care este mai ușor absorbit și menținut în organism. O persoană cu deficiență de fier sau anemie va trebui să mănânce mai puțin pește sau fructe de mare decât alte alimente bogate în fier, deoarece acestea conțin cel mai bun tip de fier în cantități mari, notează Livestrong. 

organe de animale

Organele care provin din pui, porci și vaci oferă surse semnificative de fier heme, notează Clinica Cleveland. De exemplu, o porție de ficat de pui conține 12,8 mg de fier, relatează NIH.

Deși aceste organe sunt surse bogate de fier, consumă-le cu moderație din cauza cantităților mari de grăsimi saturate și calorii. Prin urmare, aceste cărnii sunt bogate în fier și pot ajuta o persoană să depășească o deficiență de fier, dar dacă persoana este expusă riscului de boli de inimă, carnea de organe nu poate fi cea mai bună opțiune.

Nuci, semințe și fasole

Proteinele pe bază de plante, precum nuci, semințe și fasole oferă toate cantități semnificative de fier. Conform NIH, pentru fiecare porție de fasole neagră conțin 3,6 mg de fier, fasolea roșie conține 5,2 mg de fier, iar soia fiartă conține 8,8 mg de fier.

Aceste alimente bogate în fier, pe bază de plante, conțin cantități semnificative de fier non-heme. Conform „The Vegetarian Times", fierul non-heme, deși este bun pentru deficiența de fier, trebuie consumat în cantități mai mari, deoarece nu este atât de ușor absorbit sau reținut în organism. Oamenii pot consuma o varietate de nuci, semințe și fasole diferite, cum ar fi unt de arahide, conserve de fasole, linte și semințe de dovleac pentru a obține fier ridicat. De asemenea, sursele de fier pe bază de plante conțin mai puține calorii și grăsimi sănătoase. Prin urmare, acestea pot fi o opțiune sănătoasă pentru o persoană care se luptă cu greutatea sau cu risc pentru boli de inimă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel