Tulburări cognitive. Ce legătură există între creier, dietă și sare

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
În mâncăruri, sare poate fi înlocuită și cu condimente
În mâncăruri, sare poate fi înlocuită și cu condimente

Un nivel ridicat de sare dietetică poate activa o cale cerebrală care duce la deficiențe cognitive, susține un studiu.

Tulburări cognitive, sare. Cercetarea, publicată în Nature, arată că efectul sării dietetice nu se datorează unei pierderi a fluxului de sânge către creier cum se credea inițial, ci mai degrabă unor aglomerări ale unei proteine legate de mai multe forme de demență la om. 

Într-un studiu anterior, cercetătorii coordonați de medicul Costantino Iadecola, directorul Institutului de Cercetare Feil Family Brain and Mind de la Weill Cornell Medicine din New York, au arătat că șoarecii care mâncau o dietă bogată în sodiu au început să prezinte simptome de demență din cauza modificărilor apărute în intestin. Dieta a produs și o scădere a fluxul de sânge către creier, despre care ei credeau că ar fi cauza simptomelor demenței. Însă, atunci când au privit mai îndeaproape, au descoperit că o acumulare a unei proteine numită tau în creier a fost cauza, potrivit news-medical.net.

Concluzia i-a uimit pe cercetători. "Știam că o dietă cu un nivel mare de sare produce simptome asemănătoare demenței la șoareci și ne-am gândit că vinovatul va fi redus fluxul de sânge către creier. S-a dovedit că nu a fost cazul deloc", a afirmat medicul Iadecola, conform sursei citate.

Legătura originală găsită între dietele cu un nivel mare de sare și fluxul de sânge din creier a fost o scădere a producției de oxid nitric în celulele care alcătuiesc vasele de sânge din creier, cauzată de o reducere a funcției unei enzime. Fluxul de sânge în creier crește atunci când oxidul nitric este prezent; cu toate acestea, acest oxid are mai multe alte funcții în creier - acestea includ o parte a unei căi moleculare conectate la tau care, în absența unui număr suficient de oxid nitric, poate modifica proteina tau într-un mod care face ca aceasta să se aglomereze pentru a forma agregate. Atunci când șoarecii au consumat o dietă bogată în sare în acest studiu, creierul lor a arătat dovezi de agregate tau care au coincis cu abilități cognitive reduse.

Cercetarea pe rozătoare a demonstrat că tau a fost factorul important din spatele acestor efecte, studiind șoarecii care aveau gena pentru eliminarea tau. Deși medicul Iadecola subliniază că deși conținutul de sare consumat de șoarecii din acest studiu este de opt până la 16 ori mai mare decât în mod normal, mai mult decât o persoană ar consuma într-o singură zi, descoperirile lor furnizează legături importante între dietă, vasele de sânge ale creierului și cogniție.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel