Tusea de dimineață, cauze. Ce trebuie să știi și când devine o urgență medicală

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
tusea de dimineata - FOTO: Freepik
tusea de dimineata - FOTO: Freepik

Tusea de dimineață este o problemă de sănătate relativ frecventă și există numeroase cauze potențiale.

Tusea de dimineață este asociată fumătorilor, însă sunt mai multe cauze care o pot provoca. Tusea este modul corpului tău de a elimina iritanţii din sistemul respirator. În timp ce dormi, flegma și alți iritanți se pot aduna în plămâni și gât peste noapte. Când devii activ dimineața, sputa începe să se despartă și poate declanșa o tuse potrivită.

Tusea de dimineață, cauze

O tuse care produce spută este cunoscută sub numele de tuse umedă sau tuse productivă. Dacă nu produce spută, se numește tuse uscată sau tuse neproductivă. Știind ce tip de tuse aveți vă poate ajuta să restrângeți cauza, potrivit Healthline.

Vezi și: Când ne face bine stresul și ce înseamnă furie sănătoasă. Gabor Mate: Când ești insultat, umilit, sistemul imunitar suferă. Politicienii, oamenii care au prea multă suferință pe care nu o înfruntă

Tusea de dimineață poate fi cauzată de gripă

O tuse umedă persistentă este unul dintre cele mai frecvente simptome. Mulți oameni consideră că tusea lor este mai gravă dimineața de la sputa care se acumulează peste noapte.

Alte simptome ale răcelii comune includ:

- dureri de gât

- dureri de corp

- oboseală

- cefalee

- strănut

- guturai

Vezi și: Durere cervicală. 5 trucuri să scapi de durerea de ceafă și cap. Trucul genial cu compresa

Tusea de dimineață cauzată de infecții respiratorii

Infecțiile respiratorii sunt un grup de infecții care vizează fie tractul respirator superior, fie cel inferior. Răceala obișnuită și COVID-19 sunt două dintre multele exemple.

Ca și în cazul răcelilor, și alte infecții respiratorii au potențialul de a crește acumularea de flegmă peste noapte, ceea ce duce la tuse dimineața. Împreună cu simptome asemănătoare răcelii, este posibil să apară, de asemenea:

- febră

- stare generală de rău

- respiraţie şuierătoare

- etanșeitatea pieptului

- congestie nazală

- simptome gastro-intestinale

Vezi și: 6 reguli de aur pentru un somn odihnitor. Câte GRADE trebuie să avem și ce NU ar trebui să mai existe în dormitor: Multă lume crede că e bine, dar NU

Tusea de dimineață și alergiile

Febra fânului (rinita alergică) este o reacție imună la alergenii din aer, cum ar fi polenul, murdăria animalelor de companie sau acarienii de praf.

Simptomele pot include:

- guturai

- congestie nazală

- tuse uscată

- dureri

- ochi apoși

- respiraţie şuierătoare

- dificultăți de respirație

Deoarece acarienii de praf tind să trăiască în așternuturi, persoanele cu alergii la acarienii de praf prezintă de obicei simptome mai grave noaptea și dimineața. Și cantitatea de polen este, în general, cel mai mare dimineața și vă poate agrava tusea.

Vezi și: Cum poate să DISPARĂ cancerul. Dijmărescu: E declarat VINDECAT! Metoda prin care descoperi cancerul de COLON sau pancreas

Tusea de dimineață cauzată de secrețiile nazale

Picurarea postnazală este atunci când corpul tău produce mucus excesiv care se acumulează în partea din spate a nasului și se scurge în gât. Este adesea un simptom al răcelii, alergiilor sau consumului de alimente picante.

Simptomele includ:

- un sentiment constant de a avea nevoie pentru a goli gâtul

- o tuse umedă care este mai gravă noaptea sau dimineața

- greață

- gât inflamat sau zgâriat

- respiraţia urât mirositoare

Vezi și: Depresia postpartum la bărbați. De ce devin RECI după nașterea copilului și unde greșesc femeile. Leca: Nu știu cum să fugă mai repede! Va spune că este mult prea obosit

Tusea de dimineață cauzată de bronșită

Bronșita este inflamația tuburilor bronșice din plămâni și poate fi acută sau cronică. Bronșita acută este adesea cauzată de răceala obișnuită sau de infecția respiratorie. Bronșita cronică este adesea cauzată de fumat.

Simptomele includ:

- tuse umedă

- simptome generale de răceală

- disconfort toracic

- febră ușoară sau frisoane

Persoanele cu bronșită găsesc adesea că tusea lor este mai gravă dimineața de la sputa care se adună peste noapte.

Vezi și: Micropigmentarea sprâncenelor, tot ce trebuie să știi. Raluca Dollinger: Rezultatul este unul natural, un aspect îngrijit şi mai tânăr. Nu lasă cicatrici

Tusea de dimineață și legătura cu astmul

Astmul este o afecţiune cronică care face căile respiratorii la plămâni să se umfle. Această umflare poate face dificilă respirația. Severitatea astmului poate varia de la abia vizibile la viața în pericol. Cele mai frecvente simptome ale astmului includ:

- tuse uscată sau umedă

- respiraţie şuierătoare

- probleme de respirație

- etanșeitatea pieptului

- oboseală

Multe persoane cu astm au o tuse care este mai persistentă noaptea sau dimineața devreme.

Vezi și: Vrei să ai părul ca în reclame? Acordă atenție modului în care îl îngrijești

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)

BPOC este un grup de boli pulmonare progresive, inclusiv emfizem și bronșită cronică. Cea mai frecventă cauză a BPOC este fumatul. Simptomele principale ale BPOC sunt tusea umedă și probleme de respirație.

Alte simptome includ:

- respiraţie şuierătoare

- etanșeitatea pieptului

- boală frecventă

- oboseală

BPOC în stadiu avansat poate provoca simptome de urgență, cum ar fi:

- buze albăstrui sau unghii gri de la niveluri scăzute de oxigen

- confuzie

- incapacitatea de a-ți prinde respirația sau de a vorbi

- ritm cardiac rapid

Simptomele pot apărea în orice moment al unei zile, dar, în general, persoanele cu BPOC prezintă cele mai grave simptome dimineața.

Vezi și: Cele mai bune alimente care purifică organismul. Consumă-le și tu

Tusea de dimineață cauzată de boala de reflux gastroesofagian

Se crede că mai mult de 25% din tusea cronică este cauzate de boala de reflux gastroesofagian.  Boala de reflux gastroesofagian apare atunci când acidul din stomac frecvent curge înapoi în esofag din stomac.

Simptomele includ:

- tuse cronică

- arsură în piept, de multe ori după masă

- dureri în piept

- dificultate de înghițire

- senzație de nod în gât

Boala de reflux gastroesofagian cauzează frecvent o tuse după masă și atunci când vă culcați. Unele persoane cu sindrom gastroesofagian  pot observa că tusea lor este mai deranjantă dimineața.

Vezi și: Ce se întâmplă când bei cacao cu lapte sau ciocolată caldă. Marele pericol de care n-ai știut și tipul de cancer pe care riști să-l faci

Tusea de dimineață, când să vezi un medic

Dacă tusea de dimineață nu dispare după câteva săptămâni, trebuie să vizitați un medic pentru un diagnostic corect. De asemenea, ar trebui să consultați un medic dacă aveți:

- spută galben-verzuie

- respiraţie şuierătoare

- dificultăți de respirație

- febră

- leşin

- pierdere în greutate inexplicabilă

- umflarea gleznei

Semnele că ar trebui să solicitați asistență medicală de urgență includ:

- vărsături

- sufocare

- probleme de respirație

- probleme la înghițire

- tuse cu sânge sau spută cu o nuanță roz

- dureri în piept

Vezi și: Măștile cu dovleac pentru ten și păr au zeci de beneficii. Profită de această legumă a toamnei

Diagnosticarea cauzei subiacente

Dacă aveți de-a face cu o tuse cronică, un medic vă va pune probabil întrebări despre istoricul medical. De asemenea, probabil că vor efectua un examen fizic și îți vor asculta respirația cu un stetoscop. Medicul poate comanda, de asemenea, un test de sânge sau trimite o mostră de mucus la un laborator pentru a căuta o infecție virală.

Dacă se așteaptă să aveți BPOC sau astm, vă pot măsura funcția pulmonară cu un test de spirometrie. Dacă niciunul dintre testele anterioare nu identifică cauza tusei, un medic ar putea comanda teste imagistice, cum ar fi o radiografie sau o scanare CT pentru a verifica cancerul pulmonar, pneumonia și alte boli pulmonare.

Cum să opriți tusea de dimineață

Cea mai bună opțiune de tratament pentru tuse depinde de cauza de bază. Nu există un leac pentru răceala obișnuită sau pentru infecții respiratorii. Medicamentul pentru tuse vă poate ajuta să suprimați nevoia de a tusei, în timp ce decongestionantele vă pot ajuta să gestionați picurarea postnazală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel