Când ne face bine stresul și ce înseamnă furie sănătoasă. Gabor Mate: Când ești insultat, umilit, sistemul imunitar suferă. Politicienii, oamenii care au prea multă suferință pe care nu o înfruntă

Când ne face bine stresul și ce înseamnă furie sănătoasă - Foto: Freepick @wayhomestudio
Când ne face bine stresul și ce înseamnă furie sănătoasă - Foto: Freepick @wayhomestudio

Cât de mare este legătura dintre minte și trup, cum ne afectează emoțiile și ce trebuie să știi despre furia sănătoasă.

Gabor Mate, medic, psihoterapeut, specializat în studiul traumei, al dependenței și al dezvoltării copiilor, dar și scriitor canadian de origine maghiară, în vârstă de 78 de ani, a fost prezent în România pentru a-și lansa cartea și pentru a vorbi românilor despre legătura dintre minte și trup, despre cum ne afectează emoțiile, despre stres și furie, dar și despre dependențe.

Gabor Mate a vorbit despre stresul bun și stresul rău, despre care spune că: "stresul pe termen scurt e bun", dar și că " e stresant să fii femeie într-o societate în care femeia are un rol de subordonare".

"Dacă te atac sau țip la tine, ar trebui să fii stresat, pentru că asta te va face să ripostezi sau să fugi pentru a te apăra. Dar dacă ești stresat pentru o perioadă lungă, aceleași mecanisme care te protejează pe termen scurt îți vor afecta sănătatea pe termen lung.

S-a dovedit că e stresant să fii femeie într-o societate în care femeia are un rol de subordonare. Acest lucru afectează organismul, este motivul pentru care mai multe femei decât bărbați dezvoltă boli autoimune.

Stresul poate fi extern: provocat de rasism, sexism, sărăcie, inechitate. Și poate avea consecințe asupra sănătății noastre.

Stresul poate fi și intern, și despre acesta vorbesc în cartea mea. Despre costul stresului pe care oamenii și-l provoacă singuri, și nu pentru că își doresc, ci pentru că au traume", a mai spus el.

Durere cervicală. 5 trucuri să scapi de durerea de ceafă și cap. Trucul genial cu compresa

"Dacă o persoană este ținta unei insulte, sistemul ei imunitar are imediat de suferit"

 

"În 1938, la Universitatea Harvard a fost un medic grozav, Soma Weiss, care a ținut o lecție în fața unei clase de studenți la Medicină, cărora le-a spus că factorii emoționali sunt cel puțin la fel de importanți ca factorii fizici în apariția bolilor și cel puțin la fel de importanți în tratarea și vindecarea bolilor. Soma Weiss vorbea despre legătura dintre minte și trup, despre faptul că emoțiile ne afectează fiziologic. Ceea ce a spus Weiss în 1938 a fost confirmat din nou și din nou în opt decenii de cercetare.

Recent, a apărut un studiu care a arătat că dacă o persoană este ținta unei insulte rasiste, sistemul ei imunitar are imediat de suferit. Înseamnă că atunci când oamenii se simt umiliți, atacați, și sistemul lor imunitar este afectat", a spus Gabor Mate.

Ce înseamnă furie sănătoasă

6 reguli de aur pentru un somn odihnitor. Câte GRADE trebuie să avem și ce NU ar trebui să mai existe în dormitor: Multă lume crede că e bine, dar NU

"Să luăm exemplul unui copil care primește mesajul că emoțiile lui nu sunt pe deplin acceptate de familia lui. Dacă un copil este furios și părinții îi vor transmite: dacă ești furios, nu prea ne place de tine, atunci acel copil își va suprima furia pentru a fi pe placul părinților, iar asta îi va deveni un model de viață.

Furia sănătoasă este un mecanism de apărare a limitelor fiecărei persoane", a spus medicul, care a completat că "traumele din copilărie ne forțează să dezvoltăm pattern-uri de comportament care creează stres, iar stresul pe termen lung ne îmbolnăvește".

Ca un al doilea exemplu, el a spus: "Dacă eu îți invadez spațiul personal, este normal ca tu să fii furios pe mine și să reacționezi. Asta înseamnă furie sănătoasă".

"Sistemul imunitar este tot un mecanism de apărare a limitelor. E creat astfel încât să țină în afară lucrurile toxice și periculoase precum bacterii, virusuri, toxine și să permită accesul a ceea ce este vindecător și sănătos. Emoțiile au același rol. Sistemul imunitar și sistemul emoțional nu sunt separate. De fapt, sunt manifestări diferite ale aceluiași sistem creat de natură pentru a ne proteja limitele.

Astfel, dacă ne suprimăm furia sănătoasă, atunci ne suprimăm și sistemul imunitar, iar asta predispune la boli autoimune. Motivul pentru care ne suprimăm furia sănătoasă este din cauza traumei.

Dacă nu știi să-ți manifești furia într-un mod sănătos, înseamnă că oamenii îți vor invada limitele tot timpul, oamenii vor pune presiune pe tine mereu, oamenii se vor folosi de tine, iar pe termen lung asta înseamnă stres", a mai spus Gabor Mate.

"Unii oameni au prea multă suferință înăuntrul lor și nu sunt pregătiți să o înfrunte. Acești oameni sunt politicienii"

Depresia postpartum la bărbați. De ce devin RECI după nașterea copilului și unde greșesc femeile. Leca: Nu știu cum să fugă mai repede! Va spune că este mult prea obosit

"Contează cum le vorbești oamenilor, dar contează și dacă oamenii sunt pregătiți. Sunt oameni cărora chiar dacă le vorbești frumos, blând și empatic, vor refuza. Asta pentru că au prea multă suferință înăuntrul lor și nu sunt pregătiți să o înfrunte, să o trăiască, așa că preferă să o nege.

De regulă, acești oameni sunt politicienii. Politicienii sunt cunoscuți pentru că nu se pot uita către ei înșiși, nu se pot analiza.

Dramaturgul grec Eschil a scris într-una dintre piesele sale: Zeii au creat ființele umane în așa fel încât să fim nevoite să suferim pentru a ajunge la adevăr. Și cred că atunci când oamenii suferă suficient ajung să se întrebe ce e în neregulă cu ei. Cred că ceva trebuie să le deschidă mintea oamenilor și, din nefericire, acel ceva este de multe ori suferința", a subliniat Gabor Mate.

Nu în ultimul rând, Gabor Mate a vorbit despre egoism și a spus dacă este sau nu egoismul specific naturii umane. Potrivit lui, "specia noastră nu ar fi putut supraviețui și evoluat dacă toată lumea ar fi fost egoistă, agresivă, competitivă, lacomă".

"Presupunerea obișnuită este că natura umană în esență este egoistă, competitivă, agresivă. Așa că atunci când cineva face ceva egoist sau agresiv, spunem: E în natura umană. Când cineva face ceva bun, generos, rareori spunem că asta e natura umană.

Dar fiți atenți la organismul vostru. Când vă simțiți cel mai confortabil, cel mai deschis, cel mai relaxat, cel mai liniștit? Când faceți ceva egoist și agresiv? Sau când faceți ceva bun, generos?

Corpul tău este cel care îți spune ce înseamnă natura umană. Să ne uităm la evoluția umană. Am evoluat de la grupuri mici care vânau împreună. Specia noastră nu ar fi putut supraviețui și evoluat dacă toată lumea ar fi fost egoistă, agresivă, competitivă, lacomă. E complet fals să spunem că am evoluat astfel. Nu am evoluat concurând într-un mod egoist unii împotriva celorlalți. Umanitatea evoluează prin empatie și compasiune, nu prin competiție".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel