Tusea persistentă. Când e musai să mergi la medic

Angela Sabău |
Data publicării:
Afecțiuni pneumologice
Afecțiuni pneumologice

Tusea persistentă poate fi un indiciu al unei boli grave, dar, la fel de bine, poate fi doar un simptom trecător. Medicii dau câteva indicii despre când ar trebui să ne îngrijorăm.

Tusea persistentă, cronică, ar ridica suspiciunea unui cancer pentru oricine. Dar specialiștii spun că nu e întotdeuaa șa.
Jurnalul Harvard Men's Health Watch dezbate cauzele posibile ale acestei probleme iritante.

Tusea este, de fapt un jucator, vital în apărarea organismului împotriva bolilor. Tușind, mucusul, microbii și particulele străine de pe tractul respirator sunt împinse afară, protejând plămânii de infecție și inflamație.

În plus, nervii care declanșează tusea în tractul respirator pot fi iritați de infecții, alergii, aer rece, tumori, fum, praf sau fluide corporale normale. Nu e de mirare, deci, că atât de multe lucruri diferite pot declanșa o tuse.

Nimeni nu se îngrijorează de tusea este ocazională, iar majoritatea oamenilor sunt conștienți de faptul că numeroase boli - de la febra fânului și de la răceala comună până la bronșită și pneumonie - provoacă tuse recurente care, de obicei, se estompează într-o perioadă ce poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni.

În schimb, o tuse cronică este definită ca o afecțiune care durează mai mult, uneori durează luni sau chiar ani.

Ce afecțiuni pot determina o tuse persistentă

Zeci de afecțiuni pot determina o tuse recurentă, persistentă, dar în cazul nefumătorilor, de cee mai multe ori este cauzată de doar cinci: mucus nazal în exces, astm, boală de reflux gastroesofagian (GERD), bronșită cronică și tratament cu un inhibitor ECA, hipertensiune sau insuficiență cardiacă.

Nu ignorați o tuse cronică, notează Harvard Men's Health Watch, dar, de asemenea, nu vă faceți griji doar pentru că ați tușit timp de mai mult de trei sau patru săptămâni.

Cauza poate fi găsită, de obicei, fără teste elaborate, iar problema poate fi deseori corectată prin tratamente simple.

Dar, dacă sunteți un fumător cu o tuse persistentă, sau dacă tusea dumneavoastră provoacă sânge sau multă sputa, însoțită de simptome precum febră, pierdere în greutate sau transpirații nocturne, consultați-vă fără întârziere medicul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel