Uleiul de măsline scade riscul de formare a cheagurilor de sânge
E suficient să mănânci o dată pe săptămână ulei de măsline ca riscul de formare a cheagurilor de sânge să scadă, arată experții.
Într-un grup de adulți sănătoși, dar obezi, consumul de ulei de măsline cel puțin o dată pe săptămână a fost asociat cu o activitate a trombocitelor mai mică în sânge, ceea ce poate reduce tendința sângelui de a se coagula și a bloca fluxul sanguin, potrivit cercetărilor preliminare prezentate Sesiunea Științifică Epidemiologie și Prevenție intitulată „Stilul de viață și Sănătatea Cardiometabolică" 2019, organizat de la American Heart Association.
Trombocilete, împiedicate să se aglomereze
Trombocitele sunt fragmente de celule sanguine care se lipesc una de alta și formează aglomerări și cheaguri atunci când sunt activate. Acestea contribuie la acumularea de plachete care blocheaza artera, afecțiune cunoscută sub numele de ateroscleroză și care stă la baza majorității cazurilor de infarct și accident vascular cerebrale, potrivit autorului principal al studiului, dr. Sean P. Heffron, profesor asistent la Facultatea de Medicină de la Universitatea New York și la Centrul NYU pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.
Folosind sondaje cu întrebări despre frecvență alimentară, cercetătorii au stabilit cât de des 63 de participanți obezi la studiu, nefumatori și non-diabetici au consumat ulei de măsline. Vârsta medie a participanților a fost de 32,2 ani, iar indicele mediu de masă corporală (IMC) a fost de 44,1. Obezitatea este definită ca având un indice de masă corporală - o măsură a greutății corporale – de peste 30.
Cercetătorii au descoperit că cei care au consumat ulei de măsline cel puțin o dată pe săptămână au avut o activare mai mică a trombocitelor decât participanții la care au consumat mai puțin ulei și că cele mai scăzute niveluri de agregare plachetară au fost observate în rândul celor care au consumat mai frecvent ulei de măsline.
Scade riscul la obezi
„Oamenii care sunt obezi sunt expuși unui risc crescut de a avea un atac de cord, accident vascular cerebral sau alt eveniment cardiovascular, chiar dacă nu au diabet sau alte condiții asociate cu obezitatea. Studiul nostru sugerează că alegerea de a mânca ulei de măsline ar putea avea potențialul de a ajuta la modificarea acestui risc, reducând riscul unei persoane obeze de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral", a spus dr. Heffron.
„Din cunoștințele noastre, acesta este primul studiu care a evaluat efectele compoziției dietetice, în special a uleiului de măsline, asupra funcției trombocitelor la pacienții obezi", a declarat co-autorul Ruina Zhang, student la Facultatea de Medicină a NYU, într-un material dat publicității de Asociația Americană a Inimii.
Unele limitări ale studiului constau în faptul că acesta s-a bazat pe chestionare completate de participanți; ei au mărturisit cât de des au mâncat ulei de măsline, dar nu și cât de mult au mâncat; și pentru că a fost observațional, studiul nu a putut demonstra că un consum de ulei de măsline va reduce cu siguranță activarea trombocitelor la adulții obezi.
-
-
Noile ghiduri pentru tensiunea arterială extind criteriile de diagnostic15.12.2025, 21:02
-
Manichiura cu gel, pericol pentru unghii. Semnul banal adesea ignorat15.12.2025, 19:55
-
Jumătate dintre pacienții cu COVID-19 dezvoltă long-COVID15.12.2025, 19:11
-
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Ai nevoie de doar 10 minute pentru a adormi profund. Această metodă e virală
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Cum trebuie să stingi uleiul care a luat foc în tigaie. Ce să nu faci niciodată
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
