Uleiul de măsline scade riscul de formare a cheagurilor de sânge

Dana Lascu |
Data publicării:
Uleiul de măsline
Uleiul de măsline

E suficient să mănânci o dată pe săptămână ulei de măsline ca riscul de formare a cheagurilor de sânge să scadă, arată experții.

Într-un grup de adulți sănătoși, dar obezi, consumul de ulei de măsline cel puțin o dată pe săptămână a fost asociat cu o activitate a trombocitelor mai mică în sânge, ceea ce poate reduce tendința sângelui de a se coagula și a bloca fluxul sanguin, potrivit cercetărilor preliminare prezentate Sesiunea Științifică Epidemiologie și Prevenție intitulată „Stilul de viață și Sănătatea Cardiometabolică" 2019, organizat de la American Heart Association.

Trombocilete, împiedicate să se aglomereze

Trombocitele sunt fragmente de celule sanguine care se lipesc una de alta și formează aglomerări și cheaguri atunci când sunt activate. Acestea contribuie la acumularea de plachete care blocheaza artera, afecțiune cunoscută sub numele de ateroscleroză și care stă la baza majorității cazurilor de infarct și accident vascular cerebrale, potrivit autorului principal al studiului, dr. Sean P. Heffron, profesor asistent la Facultatea de Medicină de la Universitatea New York și la Centrul NYU pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

Folosind sondaje cu întrebări despre frecvență alimentară, cercetătorii au stabilit cât de des 63 de participanți obezi la studiu, nefumatori și non-diabetici au consumat ulei de măsline. Vârsta medie a participanților a fost de 32,2 ani, iar indicele mediu de masă corporală (IMC) a fost de 44,1. Obezitatea este definită ca având un indice de masă corporală - o măsură a greutății corporale – de peste 30.

Cercetătorii au descoperit că cei care au consumat ulei de măsline cel puțin o dată pe săptămână au avut o activare mai mică a trombocitelor decât participanții la care au consumat mai puțin ulei și că cele mai scăzute niveluri de agregare plachetară au fost observate în rândul celor care au consumat mai frecvent ulei de măsline.

Scade riscul la obezi

„Oamenii care sunt obezi sunt expuși unui risc crescut de a avea un atac de cord, accident vascular cerebral sau alt eveniment cardiovascular, chiar dacă nu au diabet sau alte condiții asociate cu obezitatea. Studiul nostru sugerează că alegerea de a mânca ulei de măsline ar putea avea potențialul de a ajuta la modificarea acestui risc, reducând riscul unei persoane obeze de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral", a spus dr. Heffron.

„Din cunoștințele noastre, acesta este primul studiu care a evaluat efectele compoziției dietetice, în special a uleiului de măsline, asupra funcției trombocitelor la pacienții obezi", a declarat co-autorul Ruina Zhang, student la Facultatea de Medicină a NYU, într-un material dat publicității de Asociația Americană a Inimii.

Unele limitări ale studiului constau în faptul că acesta s-a bazat pe chestionare completate de participanți; ei au mărturisit cât de des au mâncat ulei de măsline, dar nu și cât de mult au mâncat; și pentru că a fost observațional, studiul nu a putut demonstra că un consum de ulei de măsline va reduce cu siguranță activarea trombocitelor la adulții obezi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel