Umiditatea optimă în casă. Valoarea maximă de umiditate pe care trebuie o ai. 3 sfaturi cheie care te țin departe de boli

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
umiditatea foto:freepik@stefamerpik
umiditatea foto:freepik@stefamerpik

Umiditatea din casa ta te poate îmbolnăvi. Care sunt cele 3 sfaturi-cheie care te țin departe de boli.

Umiditatea optimă în casă. Activitatea sporită în interior și aerul uscat pot însemna o probabilitate mai mare de a te îmbolnăvi în timpul iernii. Menține germeni la distanță cu aceste sfaturi utile de curățenie pentru sezonul rece.

Vezi și: Obiceiuri care pot duce la demență. Greșelile pe care le faci tot timpul

Poate nu te gândești automat la sezonul răcelilor și gripei când vine vorba de vremea rece. Dar unele virusuri care cauzează boli supraviețuiesc mai bine în condiții reci și uscate, comune în toamnă și iarnă.

1. Creează o rutină de dezinfectare

În primul rând, hai să facem diferența între curățare, dezinfectare și igienizare. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC):

Curățare: Acest proces implică ștergerea unei suprafețe cu apă și detergent. Poate ajuta la îndepărtarea majorității, dar nu a tuturor germenilor și murdăriei de pe o suprafață.

Igienizare: Acest proces implică folosirea dezinfectantului diluat sau a spray-urilor de igienizare pentru a reduce germenii de pe o suprafață. Curățarea unei suprafețe înainte de a o igieniza este importantă.

Dezinfectare: Acest proces implică folosirea unor soluții mai puternice de înălbire sau substanțe chimice. Poate ajuta la eliminarea majorității germenilor de pe o suprafață sau obiect. Curățarea unei suprafețe înainte de a o dezinfecta este o idee bună.

Înainte de a începe igienizarea și dezinfectarea, este o idee bună să identifici suprafețele cu cel mai mare contact din casă, cum ar fi clanțele, întrerupătoarele, blatul mesei și mânerele aparatelor. Curăță aceste suprafețe cel mai des. De asemenea, șterge regulat suprafețele vizibil murdare, cum ar fi blaturile.

Poate fi copleșitor să ții minte ce suprafețe să cureți. Creează o listă de sarcini de curățare zilnice și săptămânale, fie pe hârtie, fie digital, ceea ce poate reduce din stres.

2. Gestionează nivelurile de umiditate

Știai că nivelul de umiditate din casa ta poate afecta riscul de a te îmbolnăvi cu o boală virală?

Un studiu din 2021 a sugerat că nivelurile moderate de umiditate între 40 și 60% pot reduce riscul de transmitere virală și pot face ca unele virusuri să supraviețuiască mai puțin în aer.

În plus, condițiile interioare uscate te pot expune mai mult la alergii.

Multe termostate de acasă pot detecta și afișa nivelurile de umiditate din interior. Dacă umiditatea din casa ta scade sub 30%, ia în considerare investiția într-un umidificator și ia măsuri suplimentare pe măsură ce se apropie sezonul răcelilor și gripei, cum ar fi spălarea mai frecventă a mâinilor și dezinfectarea suprafețelor, conform Healthline.

3. Spală lenjeria de pat și textilele în mod regulat

Tu elimini regulat transpirația și celulele moarte ale pielii. Toată această murdărie se poate acumula pe suprafețele moi din jurul casei tale, inclusiv pe cearșafuri, perne și pături.

Încearcă să schimbi și să speli asternuturile săptămânal pentru a preveni acumularea de murdărie care poate cauza bacterii.

Spălarea regulată a lenjeriei de pat poate ajuta și la minimizarea simptomelor alergice, eliminând alergenii și acarienii ascunși în cearșafuri.

Vezi și: Dacă dormi pe burtă, faci riduri. Care este poziția corectă de somn

Alte sfaturi pentru maximizarea eforturilor

Folosește apă caldă la spălarea cearșafului și a lenjeriei. Pregătește-ți un set suplimentar sau chiar mai multe seturi de lenjerii pentru a face schimbul mai ușor. În funcție de instrucțiunile de întreținere, calcă-le după uscarea la aer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel