Un medicament pentru diabet ar putea fi și tratament anti-îmbătrânire

Medicamente
Medicamente

Medicii prescriu în mod normal metformină pentru a ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 2 să-și scadă nivelul de zahăr din sânge. Medicamentul crește sensibilitatea la insulină prin efectele sale asupra metabolismului glucozei. Potrivit unui nou studiu, metformina poate avea beneficii surprinzătoare și în lupta împotriva bolilor legate de vârstă.

Cu toate acestea, deși există dovezi clare ale eficacității metforminei, oamenii de știință nu înțeleg pe deplin cum interacționează cu celulele și țesuturile la nivel molecular, notează Medical News Today. 

Acum, un nou studiu Cell Reports a examinat activitatea metforminei în ficat și a obținut rezultate surprinzătoare.

Folosind culturi celulare și șoareci, cercetătorii au identificat numeroase comutatoare biochimice pentru activarea și oprirea diverselor procese celulare și moleculare.

Rezultatele scot la lumină lumină beneficii nu numai asupra mecanismului de control al glucozei metforminei, ci și asupra unui număr surprinzător de alte reacții.

Cercetătorii sugerează, de exemplu, că noile descoperiri ar putea ajuta la explicarea revelațiilor recente despre capacitatea metforminei de a promova îmbătrânirea sănătoasă.

Studii clinice la scară largă cu metformină sunt deja în curs de testare a eficacității medicamentului în extinderea duratei de viață și a sănătății. Cu toate acestea, biochimia de bază a fost neclară.

Echipele de la trei centre de cercetare au lucrat la studiu: Institutul Salk pentru Studii Biologice, Scripps Research Institute - ambele în La Jolla, CA - și Weill Cornell Medical College din New York.

„Aceste rezultate", spune Reuben J. Shaw, unul dintre autorii corespondenții studiului, „ne oferă noi căi de a explora pentru a înțelege modul în care metformina funcționează ca un medicament pentru diabet, împreună cu efectele sale de îmbunătățire a sănătății".

Shaw este profesor de biologie moleculară și celulară la Institutul Salk și director al Centrului de cancer Salk.

Oamenii au început pentru prima dată să folosească metformină ca medicament care scade glucoza în urmă cu mai bine de 60 de ani. Cercetătorii au arătat la vremea aceea că tratamentul reduce decesele premature în rândul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2.

Mai recent, oamenii de știință au descoperit că metformina poate fi eficientă într-o serie de alte afecțiuni, incluzând obezitatea, cancerul, sindromul metabolic, sindromul ovarului polichistic și bolile hepatice grase nonalcoolice.

Alte cercetări recente au sugerat, de asemenea, că metformina poate avea efecte anti-îmbătrânire. și o capacitate de a proteja osul, în special în fazele incipiente ale artritei reumatoide.

Până la noul studiu, oamenii de știință înțelegeau efectele biochimice ale metforminei și că medicamentul activează o cale de semnalizare numită AMPK. Această cale joacă un rol cheie în echilibrarea nivelului de energie din celule.

Prof. Shaw a descoperit, de asemenea, că atunci când nivelul de nutrienți este scăzut, calea AMPK reține creșterea celulelor și modifică metabolismul. Cercetătorii au observat acest efect la cancer. Știind acest lucru l-a determinat pe prof. Shaw și colegii să se întrebe dacă metformina ar putea funcționa și pe alte căi.

Noi studii explica efectele anti-îmbătrânire

Pentru noul studiu, echipele au folosit o „platformă proteomică cantitativă" pentru ecranarea kinazelor. Acestea sunt proteine de semnalizare care pot activa și dezactiva procesele celulare.

Cercetatorii au descoperit sute de kinaze a caror activitate de schimbare raspunde rapid la metformina cu impact potential asupra imbatranirii sanatoase. Multe dintre căile de semnalizare funcționează independent de AMPK.

Oamenii de știință erau deja conștienți de două dintre căi - proteina kinaza D și MAPKAPK2 - și că acestea privesc stresul celular. Acest lucru ar putea explica legătura cu îmbătrânirea sănătoasă și impactul asupra

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel