Un nou medicament ar putea vindeca diabetul de tip1. Cum funcționează tratamentul

Monika Baciu |
Data publicării:
diabetul - FOTO: Freepik
diabetul - FOTO: Freepik

Un nou medicament ar putea vindeca diabetul de tip 1. Acesta acționează prin protejarea celulelor beta din pancreas, care sunt responsabile de producerea insulinei. Acesta le "ascunde" de atacurile sistemului imunitar, prevenind distrugerea lor în diabetul de tip 1.

Un nou medicament cu anticorpi revoluționar ar putea vindeca diabetul de tip 1 într-un experiment inovator. Un medicament experimental aduce știința un pas mai aproape de vindecarea diabetului de tip 1. Oamenii de știință de la Johns Hopkins Medicine raportează că un medicament experimental cu anticorpi monoclonali previne și vindecă diabetul la șoareci. În unele cazuri, a prelungit chiar și durata de viață a animalelor.

mAb43, medicament unic

Medicamentul se numește mAb43 și este destul de unic, conform echipei de cercetare. Dacă aveți diabet de tip 1, o afecțiune autoimună, pancreasul dumneavoastră produce puțin sau deloc insulină. Acest medicament acționează prin vizează direct celulele beta care produc insulină din pancreas și le protejează de atacurile celulelor imune rătăcite ale corpului.

Un astfel de nivel de specificitate ar putea permite utilizarea pe termen lung la oameni cu puține efecte secundare, conform studiului publicat în Diabetes Journal. Anticorpii monoclonali sunt produși prin clonarea unei linii celulare animale.

Descoperirile contribuie la construirea unei căi pentru un nou medicament pentru diabetul de tip 1, ceea ce ar putea schimba viața aproape de doi milioane de copii și adulți americani care au această afecțiune incurabilă în prezent. Aceasta diferă de diabetul de tip 2, în care pancreasul produce o anumită insulină, dar nu suficientă pentru a satisface nevoile organismului.

"Oamenii cu diabet de tip 1 se confruntă cu injecții de insulină pe viață și multe complicații, inclusiv accident vascular cerebral și probleme de vedere dacă afecțiunea nu este gestionată corect" spune Dax Fu, Ph.D., profesor asociat de fiziologie la Școala de Medicină Johns Hopkins University și liderul echipei de cercetare.

Vezi și: Planta care deschide căile respiratorii, reduce mucusul și combate anemia. Lygia Alexandrescu: Este un tonic extraordinar

Cum funcționează medicamentul

Persoană cu diabet - FOTO: Freepik@syda_productions

Fu adaugă că mAb43 se leagă de o proteină mică de pe suprafața celulelor beta pentru a acționa ca un scut pentru a "ascunde" aceste celule de atacurile sistemului imunitar. Deoarece s-a folosit o versiune a anticorpului monoclonal pentru șoareci în acest studiu, este încă necesară o versiune umanizată înainte ca acest medicament să poată ajunge la pacienți.

Studiul a inclus 64 de șoareci non-obezi, creați pentru a dezvolta diabet de tip 1. Li s-a administrat o doză săptămânală de mAb43 pe cale intravenoasă începând cu vârsta de 10 săptămâni. După 35 de săptămâni, niciunul dintre șoareci nu era diabetic. Unul dintre șoareci a dezvoltat diabet pentru o perioadă scurtă de timp, dar s-a recuperat în cele din urmă la 35 de săptămâni.

Chiar și înainte ca anticorpul să fie administrat, acest șoarece prezenta semne timpurii ale bolii. La cinci dintre aceiași șoareci predispusi la diabet, cercetătorii au amânat administrarea dozelor săptămânale de mAb43 până când aceștia au avut 14 săptămâni, apoi au continuat să le administreze tratamentul până la săptămâna 75. Unul dintre cei cinci a dezvoltat diabet, dar nu s-au observat evenimente adverse.

Când mAb43 a fost administrat timpuriu, șoarecii au trăit pe întreaga perioadă de monitorizare de 75 de săptămâni. Grupul de control care nu a primit doze a trăit vieți mai scurte, între 18 și 40 de săptămâni.

"mAb43 în combinație cu terapia cu insulină ar putea avea potențialul de a reduce treptat utilizarea insulinei în timp ce celulele beta se regenerează, eliminând în cele din urmă necesitatea utilizării suplimentare de insulină pentru controlul glicemic," spune colegul postdoctoral Devi Kasinathan.

Vezi și: Stevia, un îndulcitor natural cu proprietăți terapeutice. Lygia Alexandrescu: Este o plantă bogată în minerale esențiale pentru sănătatea noastră

Alt medicament, aprobat de FDA

Un alt medicament cu anticorpi monoclonali numit teplizumab a fost aprobat de Administrația pentru Alimente și Medicamente a Statelor Unite (FDA) în 2022. Teplizumab acționează prin legarea la celulele albe din sânge de tip T, făcându-le mai puțin dăunătoare celulelor beta care produc insulină. S-a demonstrat că întârzie debutul diabetului zaharat de tip 1 clinic cu aproape doi ani. Acest lucru oferă copiilor mici, care sunt principalul grup care dezvoltă boala, timp să învețe cum să-și gestioneze afecțiunea cu regimuri alimentare și de insulină.

"Este posibil ca mAb43 să poată fi utilizat pentru o perioadă mai lungă decât teplizumab și să întârzie debutul diabetului pentru o perioadă mult mai lungă, potențial pentru tot restul vieții, atât timp cât este administrat," spune Fu.

"Într-un efort continuu, ne propunem să dezvoltăm o versiune umanizată a anticorpului și să efectuăm studii clinice pentru a testa capacitatea sa de a preveni diabetul zaharat de tip 1 și pentru a afla dacă are efecte secundare nedorite," concluzionează cercetătorul Zheng Guo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel