Urologia, cea mai "alintată" dintre specialitățile chirurgiei. Ce trebuie să știi despre sistemul urinar. Mihai Dumitrache (SANADOR): E tehnica de aur

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Urologia - Foto: Freepick @BPawesome
Urologia - Foto: Freepick @BPawesome

Ce este și cu ce se ocupă urologia. De ce este specialitatea medicală cea mai "alintată" și ce trebuie să știi despre sistemul urinar.

Urologia este o parte a asistenței medicale care se ocupă de bolile tractului urinar masculin și feminin:

- rinichi

- uretere

- vezică urinară

- uretră.

Urologia se ocupă de organele masculine care sunt capabile de reproducere:

- penis

- testicule

- scrot

- prostată.

Sanador

Deoarece problemele de sănătate ale acestor părți ale corpului se pot întâmpla oricui, sănătatea urologică este importantă.

Ei bine, medicul primar urolog Mihai Dumitrache, de la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre noutățile în chirurgia urologică și ne-a explicat dacă noile tehnici minim invazive sunt o soluție în litiază renală, în cancerele de vezică sau de prostată.

"Urologia este probabil una dintre specialitățile cele mai alintate poate ale chirurgiei, dintre ramurile chirurgicale, pentru că beneficiem de foarte multă tehnologie și atunci ne-am și dezvoltat foarte mult pe partea aceasta de chirurgie minim invazivă pe toate laturile, inclusiv pe litiază renală, pe tratamentul adenomului de prostată care e foarte supărător, supără foarte mulți pacienți de sex masculin, cât și în tratarea cancerelor, tumorile vezicale, tumorile de prostată.

Deci prin asta să zicem că suntem mai "alintați" față de celelalte specialități chirurgicale", a declarat Mihai Dumitrache, medic urolog la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

Care ar fi tehnica de aur, gold standard în urologie

"Acum, bineînțeles, în tratamentul chirurgical, este tratamentul prin chirurgie asistată robotic, chirurgie laparoscopică asistată robotic. Aceasta oferă cele mai multe avantaje pentru pacienți. Bineînțeles, a nu se înțelege că este un robot care operează pacientul, este doar o interfață între pacient și medicul care operează, chirurgul care îl operează.

Vizualizarea, pornind de la definiția de chirurgie minim invazivă, asta înseamnă a traumatiza pacientul cât mai puțin posibil.

Traumatismul chirurgical clasic, inciziile chirurgicale clasice erau foarte mari, cu risc mare de infecție, cu durere foarte mare post-operatorie, care necesitau tratamente antialgice.

Apoi disecția în zone care sunt greu accesibile chirurgiei clasice, cum sunt tumorile de prostată, cancerele de prostată, mult mai accesibile atât din punct de vedere laparoscopii cât și mai nou prin chirurgia robotică", ne-a mai spus medicul.

Ce trebuie să știi despre sistemul urinar

 

Multe dintre părțile corpului lucrează împreună pentru a forma sistemul urinar. Urina este eliminată din organism dacă aceste părți lucrează unele cu altele în ordinea corectă. Acest lucru permite ca urinarea normală să aibă loc. Atât pentru bărbați, cât și pentru femei, principalele părți ale sistemului sunt rinichii, ureterele, vezica urinară și uretra. Urina este produsă în rinichi. Aceasta curge prin tuburi numite uretere și ajunge în vezica urinară. Urina părăsește corpul prin uretră, potrivit Urology Health.

Cum funcționează rinichii

Rinichii sunt organe de mărimea unui pumn care produc urină. Se găsesc pe ambele părți ale coloanei vertebrale, în spatele ficatului, stomacului, pancreasului și intestinelor. Rinichii sănătoși funcționează ca un ceasornic pentru a transforma apa și deșeurile suplimentare în urină.

Cum funcționează ureterele

Urina iese din rinichi și se scurge în uretere. Ureterele sunt tuburi subțiri de mușchi care leagă rinichii de vezica urinară. Ureterele transportă urina de la rinichi la vezica urinară.

Cum funcționează vezica urinară

Vezica urinară este un organ gol, în formă de balon. Este alcătuită în cea mai mare parte din mușchi. Acesta stochează urina până când sunteți gata să mergeți la baie pentru a o elibera. Vezica urinară vă ajută să urinați. Creierul îi spune să se strângă și să forțeze urina să iasă.

Cum funcționează uretra

Urina părăsește corpul printr-un tub gol conectat la vezica urinară. Acest tub se numește uretră.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel