Vaccin, formula revoluționară care poate fi păstrată la cald

Florina Pop |
Data publicării:
Țanțarii și căpușele pot transmite boli infecțioase
Țanțarii și căpușele pot transmite boli infecțioase

Cercetătorii au creat un vaccin sintetic pentru virusul Chikungunya, răspândit de țânțari. Noul vaccin poate fi depozitat la cald.

Vaccin, țânțari, cald. Cercetătorii au creat un nou tip de vaccin care poate fi depozitat la cald, înlocuind nevoia de a fi păstrat la frigider: a fost gândit pentru virusul Chikungunya, răspândit de țânțari. De regulă, era întâlnit în Africa sub-Sahariană, dar defrișările și schimbările climatice au determinat migrarea populațiilor de țântari în State și Europa, unde s-au anunțat focare recente de Chikungunya.

Cercetarea a fost publicată miercuri, 25 septembrie, în Science Advances. Vaccinul a fost creat folosind o schelă de proteine sintetice care a fost proiectată, produsă și stocată – metodă care ar putea revoluționa modul în care se produc și depozitează vaccinurile, potrivit medicalxpress.

Vaccin, țânțari, cald. Simptomele Chikungunya

Chikungunya este un virus transmis prin mușcătura unui țânțar infectat. Boala provoacă dureri de cap, vărsături, umflarea membrelor și poate duce la moarte. Chiar dacă febra se încheie brusc, rămân simptome cronice precum dureri articulare intense, insomnie.

"Bolile infecțioase continuă să afecteze populațiile la nivel mondial. Vaccinarea s-a dovedit a fi excepțional de puternică. (...) Cu toate acestea, persistă probleme grave de sănătate umană, evidențiate de epidemii cauzate de Ebola, Zika și altele. În plus, lipsesc infrastructura și resursele adecvate pentru prevenirea sau gestionarea focarelor", precizează sursa citată.

Vaccin, țânțari, cald. Parteneriate

Cercetători de la Universitatea din Bristol și Centrul Național Francez de Cercetare Științifică din Grenoble, Franța, au făcut echipă cu gigantul tehnologic Oracle ca să realizeze vaccinuri termostabile și ușor de produs.

"Complet din întâmplare, am descoperit că această particulă era incredibil de stabilă chiar și după luni fără refrigerare. Această particulă are o suprafață foarte flexibilă, o suprafață care poate fi ușor de prelucrat. Ne-am gândit că putem insera biți mici, inofensivi de Chikungunya pentru a genera o imitație asemănătoare virusului pe care l-am putea utiliza ca vaccin", spune Imre Berger, directorul Centrului Max Planck-Bristol pentru Biologie Minimă din Bristol.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel