Un vaccin revoluționar, candidat la vaccinul împotriva HIV dă rezultate pozitive în primele teste, determinând o componentă esențială a răspunsului imunitar uman la 97% dintre cei care au primit vaccinul, notează Science Alert.
În cadrul studiului, unul mic, de fază 1, a fost testat un vaccin realizat dintr-o versiune modificată a unei proteine care există pe virusul HIV. Această particulă a fost concepută pentru a pregăti organismul să genereze anticorpi de neutralizare generală, care sunt considerați a fi esențiali pentru a crea imunitate împotriva HIV.
Anticorpii de neutralizare largă ar recunoaște o gamă largă de subtipuri de HIV, ceea ce este necesar pentru a asigura imunitatea, deoarece virusul HIV suferă mutații frecvente.
Astfel, 48 de participanți au primit fie vaccinul candidat, fie un placebo, iar 35 din 36 dintre cei cărora li s-a administrat vaccinul candidat au prezentat activarea celulelor B precursoare ale anticorpilor de neutralizare largă, care ar putea produce primul pas pe calea imunității.
”Există doar câteva pete de pe spike-ul HIV care rămân aceleași sau relativ aceleași la diferite izolări.
Iar noi încercăm să obținem anticorpi foarte specifici care au proprietăți foarte specifice care le permit să se lege de acele pete exacte”, a spus prof. William Schief, unul dintre autorii studiului.
În ceea ce privește reacțiile adverse, cele grave nu au fost raportate, iar cele legate de durerea în zona de injectare sau durerile de cap au fost ușoate până la moderate și s-au rezolvat în una sau două zile.
Rezultatele acestui studiu au fost publicate în revista academică Science, chiar pe 1 decembrie 2022, Ziua Mondială de luptă Împotriva SIDA.
În acest an, tema campaniei a fost ”Să ne punem la încercare: Realizarea echității pentru a pune capăt HIV”.
Aceasta încurajează oamenii să se unească la nivel global pentru a elimina disparitățile și inegalitățile care creează bariere în calea testării, prevenirii și accesului la îngrijire HIV, potrivit site-ului hiv.gov.
Moderna își dezvoltă vaccinul împotriva HIV pe baza unor cercetări similare
Potrivit lui Schief, echipa sa colaborează în prezent cu gigantul biotehnologic Moderna pentru a dezvolta și testa un vaccin care să livreze particulele HIV care antrenează sistemul imunitar prin intermediul ARNm, în locul modelului bazat pe proteine utilizat în acest studiu recent.
Un studiu de fază 1 testează în prezent aceeași particulă, precum și o altă particulă modificată, cu un sistem de livrare de ARNm. Un alt studiu testează aceeași particulă în cadrul unui studiu clinic în Africa.
De asemenea, Schief a subliniat că va mai trece o vreme până când se vor putea începe testele pentru faza 2, dar și că nu există vreo garanție că acest vaccin va funcționa în cele din urmă.
Dar dacă va funcționa, această tehnică ar putea fi folosită pentru a produce alte vaccinuri, a spus el, cum ar fi un vaccin universal împotriva coronavirusului sau a gripei.
"Suntem optimiști că există șanse ca această abordare să fie utilă pentru mai mult decât pentru HIV, chiar dacă ajută doar HIV ar fi enorm”, a spus William Schief, potrivit sursei menționate.
Noua strategie națională de prevenire și control al HIV/SIDA, aprobată în România după 15 ani
După 15 ani, Guvernul României a aprobat, la propunerea Ministerului Sănătății, o nouă Strategie națională pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA.
”Strategia națională pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA în perioada 2022–2030 a fost elaborată de experți din cadrul Ministerului Sănătății, organizații neguvernamentale, membrii Comitetului Național de Coordonare HIV/SIDA și Tuberculoză, precum şi de experți internaționali cu responsabilități în acest domeniu.
Infecția HIV reprezintă o prioritate de sănătate publică, fiind diagnosticate aproape 1.000 de cazuri noi anual, iar controlul ei presupune prevenirea îmbolnăvirilor, testarea corespunzătoare și tratamentul persoanelor infectate.
România asigură persoanelor infectate HIV/SIDA și celor din cadrul grupurilor vulnerabile cu risc crescut de infectare HIV, acces egal, necondiționat și continuu la servicii de prevenire, tratament, îngrijire medicală, precum și servicii sociale, fără discriminare”, au transmis reprezentații Ministerului Sănătății.
Strategia națională, principalele obiective
Principalele obiective ale acestei strategii se referă la:
- Creșterea accesului grupurilor prioritare la servicii de prevenire HIV si a accesului tinerilor la cunoștințe despre HIV/SIDA
- Creșterea accesului la testare și diagnostic HIV a grupurilor prioritare, a gravidelor și a altor grupuri la risc
- Asigurarea accesului universal, continuu, nediscriminatoriu și rapid al persoanelor diagnosticate cu HIV/SIDA la tratament și îngrijiri în vederea creșterii calității vieții în relația cu sănătatea și prevenirii transmiterii secundare a virusului HIV.
Prioritar pentru România cu privire la HIV/SIDA este menținerea profilului de țară cu incidență redusă a infecției.
”Bugetul total necesar pentru implementarea Strategiei în următorii 3 ani este de peste 1,2 miliarde lei, buget care include și asigurarea tratamentului pentru persoanele cu HIV aflate în tratament. Ultima strategie aprobată în domeniu a fost cea aferentă perioadei 2004-2007”, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătății. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Fibromialgia, ce este și cum se tratează. De ce este greu de diagnosticat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.